Edesmennyt Graceful Swamp palkittiin Vuoden hevosena

Viime vuonna äkillisesti kesken nelivuotiskautensa menehtynyt Graceful Swamp palkittiin Vuoden hevonen –palkinnolla Tampere talossa järjestetyssä Ravigaalassa.
Graceful Swamp palkittiin Vuoden hevosen -tittelillä. Palkintoa juhlimassa valmentaja Erkki-Pekka Mäkinen tiiminsä kanssa. (Kuva: Ilkka Lukka)

Graceful Swamp voitti urallaan muun muassa Suuren suomalaisen Derbyn, UET Grand Prix’n karsinnan ja Kuopio Stakesin. Graceful Swamp valittiin myös vuoden 4-vuotiaaksi lämminveriseksi. Hevosen valmentaja Erkki-Pekka Mäkinen muisteli lämmöllä yhteisiä hetkiä hevosensa kanssa.

– Kyllähän Swamp on ensimmäisenä aamulla mielessä. Aika usein palattiin voittajina radoilta, aivan käsittämätön hevonen. Derby oli kova juttu ja Eugen Pylvänäisen Muistoajo, olisipa ensi vuonna päässyt (Ari) Moilanen ajamaan Mikkeliin, olisi ollut kiva nähdä miten se olisi juossut maailman ihan huippuja vastaan.

Viimeiset sanat vuoden hevosesta Mäkinen summasi tunteikkaasti.

– Sämpylä oli liian hyvä tähän maailmaan.

Toinen yleisöäänestyksellä valittu titteli jaettiin Vuoden raviteosta. Palkinto matkasi Rovaniemelle, jossa järjestettiin Arctic Horse Race. Rovaniemellä nähtiin ohjastaja Yhdysvalloista asti, kun Tim Tetrick saapui kilpailemaan Suomen huippuohjastajien kanssa. Tapahtuma kiinnosti ulkomailla asti, ja hienosti järjestetyssä tapahtumassa koettiin myös maailmallakin huomiota kerännyt tapahtuma, kun yhdysvaltalaiskuski Tetrick voitti ravilähdön suomenhevosella.

Vuoden valmentajaksi valittiin Markku Nieminen, jolle ravivuosi 2019 oli menestys. Urjalalaisen saavutuksiin kuuluivat muun muassa voitot Kymenlaakso-ajosta, Tammavaltikasta, lämminveristen Oulun Expressistä, Kavioliiga Grand Prix’n voitto ja kaksoisvoitto lämminveristen Kriteriumista. Markku Niemisen tallin viime vuoden menestyshevosia olivat muun muassa Raskolnikov Frido, Lexus Dream sekä Willow Pride.

Markku Nieminen palkittiin vuoden valmentajana. (Kuva: Ilkka Lukka)

Vuoden ohjastajana palkittiin Santtu Raitala. Pihtiputaalta kotoisen oleva Raitala voitti myös raviohjastajien Ajajaliigan vuonna 2019 vasta 28-vuotiaana. Voittoja vuoden ohjastajalle kertyi 279. Suurimmat yksittäiset saavutuksia Raitalalle olivat voitot lämminveristen Kriteriumista, Seinäjoki Racesta sekä Killerin Eliitistä. Raitala valittiin aikaisemmin myös vuoden raviurheilijaksi Urheilutoimittajain Liiton Lajien parhaat –listauksessa.

Vuoden ravirata -palkinto matkasi tänä vuonna Ouluun. Oulun valinnassa korostettiin radan tapaa selviytyä vuoden 2018 vastoinkäymisistä. Radan katsomorakennus tuhoutui pahoin tulipalon seurauksena ja toi radan ylle harmaita pilviä. Rata kuitenkin toipui onnettomuudesta hienosti ja palasi entistä eheämpänä takaisin. Valinnassa painotettiin myös radan asiakaskeskeisyyttä sekä osaavaa henkilökuntaa.

Seppo Sarkola palkittiin tekemästään elämäntyöstä myös Suomen Hippoksen kunniamaininnalla. Viime vuonna eläkkeelle jäänyt valmentaja on tehnyt mittavan uran suomalaisen raviurheilun hyväksi.

Ravigaalassa palkitut

Vuoden Ohjastaja: Santtu Raitala (Ehdolla olivat: Ari Moilanen, Mika Forss, Hannu Torvinen, Olli Koivunen ja Santtu Raitala)
Vuoden voitokkain ohjastaja: Santtu Raitala
Vuoden Valmentaja: Markku Nieminen (Ehdolla olivat: Pekka Korpi, Harri Koivunen, Markku Nieminen, Antti Ojanperä ja Tapio Perttunen)

Hevosenomistaja: Trading-Steiner Oy
Kasvattaja: Maini ja Saku Mikkola
Hevosenhoitaja: Annaleena Peippo

Komeettavalmentaja: Christa Packalen
Komeettahevonen: Peanuts

Montéohjastaja: Liisa Nummi
Montéhevonen: Vanjali

Salamakypärät-voittaja: Olli-Pekka Holopainen
Tie tähtiin -voittaja: Olli-Pekka Holopainen
Ravivalmentajien stipendin saaja: Christa Packalen

Ravirata: Oulu
Kesäravirata: Halsua
Nuorisokerho: Riihimäki

Kunniamaininta: Stonecapes Queilan Euroopan mestaruus
Kunniamaininta: Atupemin Seinäjoki Race -voitto
Kunniamaininta: Välkyn Tuiskun menestyskausi
Suomen Hippoksen kunniamaininta: Seppo Sarkolan ura

3-vuotias lämminverinen: Mascate Match
4-vuotias lämminverinen: Graceful Swamp
Vanhempi lämminverinen tamma: Ranch Kelly
Vanhempi lämminverinen ruuna/ori: Next Direction

Vuoden hevonen: Graceful Swamp (Ehdokkaat: Graceful Swamp, Mascate Match, Next Direction, Parvelan Retu, Tähen Toivomus ja Vieskerin Virva
Vuoden lämminverinen: Graceful Swamp
Vuoden suomenhevonen: Tähen Toivomus

4-vuotias suomenhevonen: Parvelan Retu
5-vuotias suomenhevonen: Landen Paukku
Vanhempi suomenhevostamma: Juliette Lax
Vanhempi suomenhevosori/-ruuna: Tähen Toivomus
Vuoden voitokkain hevonen: Callela Einstein

Tähtien Talli: Ranch Kelly
Tähtien Talli: Saaga S

Vuoden raviteko: Artic Horse Race (Ehdokkaat: Arctic Horse Race, Atupemin Seinäjoki Race –voitto, Kuninkuusravien vastuullisuusohjelma, Stonecapes Queilan Euroopan mestaruus, Vermon kansainväliset tapahtumat)

Santtu Raitala palkittiin vuoden ohjastana. (Kuva: Ilkka Lukka)