Pirkan Hiihdon järjestäjät kamppailevat lumettoman talven kanssa: ”Heikko alkutalvi vaikuttaa väistämättä osallistujamäärään, kun hiihtäjät eivät saa tarpeeksi pohjakilometrejä”

Lumeton alkutalvi harmittaa myös Pirkan Hiihdon järjestäjiä. Tilanne on kuitenkin tuttu useilta vuosilta, joten 65. Pirkan Hiihdon valmistelut etenevät siinä uskossa, että Niinisalon ja Ylöjärven Teivon välisellä perinteisellä 90 kilometrin reitillä pystytään hiihtämään maaliskuun alussa.
Edellisvuosina Pirkan hiihto on kerännyt hurjan määrän osanottajia. (arkistokuva)

– Heti kun lunta saadaan, aloitetaan reitin pohjustustyöt. Toivomuslistalla on kuitenkin ensin riittävät pakkaset, jotta sula latupohja jäätyisi ennen lumisateita, kertoo Pirkan Hiihdon puheenjohtaja Tapio Syrjänen.

– Heikko alkutalvi vaikuttaa kuitenkin väistämättä osallistujamäärään, kun hiihtäjät eivät saa tarpeeksi pohjakilometrejä ainakaan pitkän matkan tarpeisiin, hän harmittelee.

Tuttuun tapaan tarjolla on kuitenkin reitin alkupään 52 kilometrin Retki-Pirkka Niinisalosta Kyröskoskelle ja reitin loppuosuuden 45 kilometrin Puoli-Pirkka Hämeenkyröstä Teivoon.

Mikäli täyden matkan Pirkan Hiihtoa ei olosuhteiden vuoksi voida hiihtää, vaihtoehtona on reitin lähtöpäässä Niinisalon-Jämin kangasmaastoissa 60-80 kilometrin Kangas-Pirkka. Tälle osuudelle latu saadaan syntymään vähemmälläkin lumimäärällä.

Uusi huoltopiste Hietaniemen sahalla

Pirkan ura noudattelee edelleen jo Tahko Pihkalan 1950-luvulla hahmottelemaa reittiä. Lukuisia uudistuksia on silti vuosien saatossa tehty. Tänä vuonna uutena on Hietaniemen sahan huoltopiste Hämeenkyrössä. Se korvaa Rokkakosken huoltopisteen.

Uusi huoltopiste sijaitsee parisen kilometriä ennen entistä huoltopaikkaa. Sen jälkeen tulee uutena huoltopisteenä vielä Äkönmaan laavun vaiheille kokonaan uusi kevyt huoltopiste.

– Hietaniemen saha on paikkana parempi sekä huoltoväelle että hiihtäjille. Huolto tiivistyy loppupäässä, kun Kyröskosken jälkeen paikkoja on nyt viiden-kuuden kilometrin välein aina maaliin saakka, Syrjänen kertoo.

Toisen uutuuden hiihtäjät kokevat Kyröskoskea lähestyttäessä, kun Vaasantie alitetaan nyt uuden alikulkutunnelin kautta. Matka pysyy samana, mutta valtatie 3 alitetaan noin puoli kilometriä entistä etelämpänä. Kyröskosken jälkeinen noin kilometrin mittainen kävelyosuus kuuluu edelleen Pirkan Hiihdon perinteisiin.

Viime vuonna Pirkan Hiihto innosti ladulle 1 817 hiihtäjää.