Heikoista jäistä on varoitettu viime päivinä useaan otteeseen monessa eri mediassa. Varoitukset ovat aiheellisia, mutta pelottelu on kuitenkin turhaa. Jäälle voi mennä, kun on varmistanut jään kantavuuden ja turvalliset reitit.
Esimerkiksi eilen uudenvuodenpäivänä Karhejärvellä luisteli viitisenkymmentä ihmistä. Retkeily-yritys Hiking Travel, Hit järjesti Karhejärvellä myös retkiluistelun.
– Retkiluistelijoilla on aina turvavälineet ja me korostamme sitä, että kaveri kannattaa myös olla aina mukana, Liisa Tyllilä Hiking Travel Hitistä sanoo.
Retkiluistelussa kannattaa seurata kokenutta retkiluistelun vetäjää ja noudattaa hänen ohjeitaan. Tämä on suureksi eduksi, kun liikutaan jääalueella, jossa on monta kertaa mahdollisuus luistella myös heikon jään paikkoihin.
Jäällä liikkujan perusturvallisuusvaruste on jäänaskalit, joita tarvitsevat niin pilkkijät kuin retkiluistelijatkin. Mukana on hyvä olla myös jääpiikki tai -sauva, joka läpäisee viiden sentin jään yhdellä iskulla. Sen avulla voi kokeilla jään kestävyyttä ja myös hädän tullen auttaa itsensä tai toisen ylös avannosta. Lisäksi mukana kannattaa pitää heittoköyttä, jonka avulla jäihin pudonneen voi auttaa takaisin. Jäällä liikkujan selässä voi olla myös reppu, joka toimii kellunta-apuna, kun siihen on pakattu vesitiiviiseen pussiin varavaatekerta ja pyyhe.
Sääennusteen mukaan tämä ja huominen päivä on melko lämmin, mutta sen jälkeen tuleva pakkanen vahvistanee taas jäitä.
Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto on koonnut verkkosivuilleen hyvät vinkit turvalliseen jäällä liikkumiseen.