Luetuimmat jutut 2019: Tällainen on Runsaan kartano nykyään – Risto Käkelä rakensi vanhan päärakennuksen paikalle modernin kartanon

26.12.2019 07:00

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 16.11.2019.

Lempiäniemessä sijaitseva Runsaan tila tunnettiin jo keskiajalla, ja sen on omistanut vuosien varrella monta kiinnostavaa sukua. Nykyisin kartanon omistaa Avant Tecnon toimitusjohtaja Risto Käkelä, joka on viisinkertaistanut kartanon maa-alan.

Tämä ilmakuva Runsaan uudesta päärakennuksesta on Jori Salomaan ottama.

Runsaan kartano ehti olla Uusitalon suvussa vuodesta 1936 asti. Veikko ja Sirkka Uusitalo viljelivät ensin peltojaan, kunnes se ei ollut enää kannattavaa. Ensin luovuttiin 1960-luvulla karjasta ja sittemmin pellot vuokrattiin pois.

Koska tilan pito ei enää kannattanut, perheen lapsia kannustettiin kouluttautumaan.

Isäntä Veikko Uusitalo ei halunnut kuitenkaan luopua kodistaan. Niinpä Veikko ja Sirkka asuivat kartanossaan loppuun asti: Sirkka Uusitalo kuoli 91-vuotiaana vuonna 2009 ja Veikko Uusitalo 99-vuotiaana vuonna 2011.

Tämän jälkeen tila myytiin Risto Käkelälle.

Yllätyssoitto matkan kynnyksellä

Kuvan Runsaan vehnäpellosta ja Risto Käkelästä on ottanut  Markku Uusitalo syyskuussa 2019.

Avant Tecnon toimitusjohtaja Risto Käkelä oli tiedustellut Runsaan ostamista jo Veikko Uusitalon eläessä, mutta tiedustelijan nimi ei ollut perikunnan tiedossa. Oikea henkilö kuitenkin löytyi, ja tilasta tehtiin kaupat.

Tammikuussa 2012 Risto Käkelä ja hänen vaimonsa Nora olivat juuri lähdössä laskettelemaan Itävaltaan, kun Veikko Uusitalon poika Markku soitti ja tarjosi Runsasta ostettavaksi.

Tämä sattui yllättäen, sillä Käkelät eivät olleet uskoneet saavansa Runsasta omakseen ja olivat jo haudanneet maatilahaaveensa.

Navetta kunnostettiin auditorioksi

Runsaan tiilinavetta kesällä 2018. Kuva: Markku Uusitalo

Ostohetkellä Runsaalla oli pinta-alaa 70 hehtaaria, joista peltoa oli 30 hehtaaria. Näsijärven rantaviivaakin oli peräti 1 160 metriä, mutta rakennukset olivat huonokuntoisia.

Käkelät joutuivatkin käymään jokaisen rakennuksen kunnon läpi tarkasti: ainoastaan aittaan ei tarvinnut tehdä perusteellista korjausta.

Käkelöille oli selvää, että kartanon remontti tulisi viemään moninkertaisesti enemmän rahaa kuin mikä oli tilan ostohinta.

Esimerkiksi valkoiseksi maalattu entinen työväenrakennus piti purkaa ja rakentaa uusi.

Rannassa sijaitseva liikemies Kustaa Hiekan aikainen holvikellari säästettiin, ja sen yhteyteen liitettiin uusi saunarakennus.

Tärkein kunnostuskohde oli Hiekan rakennuttama ja arkkitehti Bernd Blomin suunnittelema tiilinavetta, jonka kattorakenteet olivat huonossa kunnossa. Vanhasta rakennuksesta jäivät jäljelle vain vanhat, kauniit tilliseinät.

Hirsiseinät olivat lahoja

Tämän taulun vanhasta, Kustaa Hiekan laajentamasta Runsaan päärakennuksesta on maalannut Jorma Koivumäki vuonna 1988.

Vaikeinta oli ratkaista puurakenteisen päärakennuksen kohtalo.

Kustaa Hiekan 1900-luvun alussa rakennuttama kaunis ja huvilamainen päärakennus oli rapistunut. Se oli rakennettu kiireellä ja lisäilty uusia elementtejä vanhaan taloon, joka sekin olisi pitänyt aikoinaan kunnostaa.

Päärakennuksen ydin oli ainakin osittain samaa taloa, jonka ex-omistaja Salomon Sisto oli 1860-luvulla siirtänyt nykyiselle paikalleen.

Hirsiseinät olivat monista kohdin lahot, ja esimerkiksi kellari olisi pitänyt purkaa kokonaan.

Käkelät päätyivät lopulta siihen, että vanha rakennus purettiin, ja sen paikalle tehtiin 2000-luvun tyylinen kartano.

Käkelät ovat arkkitehti Jussi Hietalahden piirtämään rakennukseen tyytyväisiä:

– Se sopii kartanon pihapiiriin kuin nenä päähän. Olemme varmoja, että sitä tullaan seuraavien vuosisatojen kuluessa ihailemaan oman aikansa edustajana samoin kuin vanhempiakin kartanoita”, Käkelät sanovat historiantutkija Tiina Miettisen juuri julkaistussa kirjassa Runsas, kartano Ylöjärven Lempiäniemessä.

Tilalla testataan koneita

Sisäkuvan Runsaan uudesta päärakennuksesta on ottanut Jori Salomaa.

Runsaan kartanon käyttö on nykyisin monipuolista.

Avant Tecnon liikevaihto on kasvanut tasaisesti, ja oli vuonna 2019 noin 140 miljoonaa euroa.

Avantin koneista 80 prosenttia menee vientiin, ja niitä testataan ja esitellään kartanon mailla. Kartanon mailla on myös konesuoja, josta löytyy paja pieniä korjauksia varten.

Vanhassa, kunnostetussa navetassa on puolestaan auditorio, jossa voidaan kouluttaa myyjiä ja maahantuojia.

Runsas jää tyttärelle

Runsas syksyllä 2018. Kuva: Markku Uusitalo

Pohjanmaalla maitotilalla lapsuutensa viettänyt Risto Käkelä on kehittänyt Runsasta koko ajan myös viljelymielessä.

Kartanon maa-alueen määrä on kasvanut 70 hehtaarista 350 hehtaariin etenkin metsäkauppojen ansiosta.

Avant Tecno on perheyritys, jonka varatoimitus- ja myyntijohtajana toimii Käkelöiden poika Jani.

Suunnitelmissa on, että Runsaan tila siirtyy puolestaan aikanaan Käkelöiden Satu-lapselle, joka on naimisissa agrologi Jussi Uotilan kanssa ja asuu maatilalla Orivedellä.

Tiina Miettinen ja Runsaan kartanossa asunut Markku Uusitalo pitävät Ylöjärven kirjastossa Runsaasta esitelmän 19.11. kello 18-20. Vapaa pääsy.

Lähde: Tiina Miettinen: Runsas, kartano Ylöjärven Lempiäniemessä.

Lue myös toinen, Runsaan varhaisemmasta historiasta kertova juttu:

Runsaan kartanosta ilmestyi 200-sivuinen kirja – Risto Käkelän omistama kartano on tunnettu muun muassa 1700-luvulla Ritarinsalmeen hukkuneesta aatelisesta

Runsaan aitta talvella 2019. Kuva: Markku Uusitalo