”Vähän” isompi joulupuu – kenraali Grantilla on pituutta 82 metriä

General Grant on melkoinen nähtävyys. (Kuva: National Park Service)

Joulun lähestyessä haluan kertoa tavallista isommasta joulupuusta, joka eí ole kuusi vaan punapuu. Tämä kansakunnan joulupuu (Nation’s Christmas Tree) sijaitsee Kalifornian Kings Canyon -nimisessä kansallipuistossa.

Juuri tälle puulle annettiin aikoinaan näin komea nimi, koska luultiin että se oli maailman kookkain puu. Pituutta sillä on 82 metriä, läpimittaa kahdeksan metriä ja rungon kuutiotilavuus on huikeat 1 320 kuutiota.

Kyseessä on tietenkin punapuu eli Sequoia. Suurimmille yksilöille annettiin aikoinaan jonkun sotasankarin nimi. Tämä puu sai nimekseen General Grant. Myöhemmin kävi ilmi, että maailman suurimman titteli ei kuulukaan kenraali Grantille vaan läheisessä Sequioan kansallispuistossa kasvavalle kenraali Shermanille. Tämä jättipuu sisältää kuutioita 1 487. Ikää Shermanilla on yli 2 000 vuotta.

Jo yli 90 vuoden ajan ihmiset ovat vaeltaneet Kings Canyoniin osallistuakseen jokavuotiseen jouluseremoniaan, joka pidetään joulukuun toisena sunnuntaina. Kuorolaulun lisäksi muistellaan amerikkalaiseen tapaan sotasankareita.

Näitä puujättejä ehdittiin 1800-luvulla kaataa jonkin verran, osittain turhaan, sillä puuaines on haurasta.
Sitä vastoin toinen punapuulaji, Coastal redwood eli rannikon punapuu, on erittäin korkealaatuista mutta kallista rakennuspuuta. Tämä rannikon punapuu saavuttaa yli sadan metrin pituuden ja viiden metrin läpimitan.

Kenties tunnetuin rannikon punapuuyksilö makaa valitettavasti maassa. Tämä Dyerville Giant kaatui maaliskuussa 1991 kovassa myrskyssä. Pituutta sillä on 362 jalkaa eli viisi suomalaista kuusta perättäin. Läpimittaa jättiläisellä on melkein kuusi metriä.

TORBJÖRN NIKUS

General Grant jouluseremoniassa. (Kuva: National Park Service)
Kolme puistonvartijaa nojaamassa kaatuneeseen Dyervillen jättiläiseen. (Kuva: Torbjörn Nikus)