Lemmikinomistajan opas loppuvuoden juhliin – kinkun luu ei sovi koiralle

22.12.2019 09:00

Mitä koiralle ei saa antaa joulupöydästä? Entä miten paukkuarkuudesta kärsivän koiran oloa voi helpottaa uutenavuotena tai kuinka kannattaa toimia, jos lemmikki lähtee karkuteille? Keräsimme lemmikinomistajille tietopaketin loppuvuoden juhlia varten.
Koira kannattaa kytkeä sekä valjaisiin että kaulapantaan kahdella hihnalla uudenvuodenaaton molemmin puolin. Lisäksi on hyvä muistaa erilaiset valot ja heijastimet. (Kuva: Lilli Pukka)

Joulu tarkoittaa usealle yhdessäoloa perheen parissa, ja tähän kokoonpanoon voi kuulua myös lemmikki. Joulupöydän täyttyessä mitä maittavimmilla herkuilla koiran nappisilmäkatse voi saada paatuneimmankin lemmikinomistajan heltymään. Vaikka jouluruokia voi tietyssä määrin tarjota myös perheen hännänheiluttajille, ylöjärveläisen eläinlääkäriasema Hasselin eläinlääkäri Riitta Vikberg muistuttaa olemaan tarkkana herkkujen kanssa.

– Etenkään kinkun luuta ei saisi antaa koiralle. Se voi saada huokoisesta luusta irti pieniä ja teräviä luusälöjä. Seurauksena voi olla erittäin ikävä ja kivulias, jopa tehohoitoa vaativa luunmurskaummetus, Vikberg kertoo.

Jos koirat kannattaa pitää kaukana kinkun luista, on kissojen kohdalla syytä pitää kimaltavia koristeita ja pakkausnauhoja silmällä.

– Ne ovat kissojen mielestä hypnoottisen ihania, mutta voivat aiheuttaa vakavia suolistotukoksia, Vikberg toteaa.

Kissojen kanssa kannattaa muistaa myös erilaiset joulunajan myrkylliset kukat, joiden maistelu voi olla jopa kohtalokasta. Tällaisia ovat esimerkiksi jouluruusu ja misteli.

Lisäksi osa joulupöydän herkuista on koirille myrkyllisiä. Etenkin suklaa, viinirypäleet, rusinat ja macadamiapähkinät on aina pidettävä koirien ulottumattomissa.

Vie ajoissa eläinlääkäriin

Vaikka hyvin syöminen on osa perinteistä joulunviettoa, kannattaa lemmikeille hankkia lähtökohtaisesti niille suunnattuja ruokia. Joulun pyhinä eläinlääkärin pakeille päätyy herkimmin koira, joka on saanut liikaa herkkuja omistajiensa pitopöydistä.

– Tavallinen tapaus on huono olo, oksentelu ja ripuli suolaisen ja rasvaisen kinkunreunarasvan saamisen takia, kertoo Vikberg.

Lemmikinomistajat kuitenkin tietävät, että asiat eivät aina suju käsikirjoituksen mukaan. Varotoimista huolimatta perheen nelijalkainen saattaa päästä hotkaisemaan vaikkapa verkon pöydällä jäähtymässä olevan kinkun ympäriltä.

Vikberg kertoo, että tällaisissa tilanteissa – kuten aina, kun koira on syönyt jotain epäilyttävää tai sopimatonta – kannattaa soittaa eläinlääkärille ja tiedustella ohjeita.

– Jos koira on nielaissut verkon, koiraa ei kannata lähteä oksennuttamaan itse. Jos verkko ehtii siirtyä mahalaukusta suoleen, voi se aiheuttaa tukoksen ja olla aihe leikkaukseen, Vikberg kertoo.

– Kotona voi pitää ripulilääkkeitä suolistohäiriöiden varalta, mutta ulostamisvaikeuksista tai -kivuista kärsivä koira kannattaa tuoda aina suhteellisen pikaisesti eläinlääkärin tarkastukseen. Esimerkiksi luunmurskaummetus paitsi pahenee ajan myötä, myös sen hoito vaikeutuu, hän jatkaa.

”Paukkuarkuuteen riittää yksikin pelästyminen”

Joulun rauha voi kääntyä lemmikkikodissa päälaelleen uudenvuodenaattona. Ilotulitteiden pauke saattaa aiheuttaa paukkuaralle koiralle paniikinomaisen tilan.

Ulla Lahtinen Etsijäkoiraliitosta muistuttaa, että paukkuarkuuteen riittää yksikin pelästyminen. Vaikka koira ei olisi aiempina vuosina pelästynyt ilotulitteita, ei sitä saisi koskaan viedä mukanaan katsomaan ilotulitusta.

Lahtisen mukaan lemmikkien karkaamisriski kasvaa aina hieman juhlapyhien aikana, kun ihmiset lomailevat ja vierailevat toistensa luona.

– Jos lemmikki menee jonnekin hoitoon, hoitajalle pitää painottaa, että eläintä ei saa päästää vapaana ulkoilemaan. Olisi myös hyvä sopia hoitajan kanssa etukäteen, mitä sitten tehdään, jos lemmikki pääsee karkaamaan, Lahtinen sanoo.

Uuttavuotta kannattaa viettää koiran kanssa mahdollisimman rauhallisessa paikassa. Lisäksi koira on hyvä kytkeä ulkoilun ajaksi sekä valjaisiin että kaulapantaan erillisillä hihnoilla. Toisen hihnan voi kiinnittää vaikkapa oman vyötärönsä ympärille, jotta molemmista hihnoista ei pidä käsin kiinni.

– Lenkille kannattaa lähteä hyvissä ajoin ennen kuin ilotulitteiden ampuminen alkaa, eikä pihalla olisi syytä käydä uudestaan ennen kuin räiske on loppunut. Kotona kannattaa käyttäytyä normaalisti, laittaa verhot kiinni ja pitää televisiota, radiota tai vaikkapa pesukonetta päällä, jotta pauke peittyisi, Lahtinen kertoo.

Hän lisää, että raketteja pelkääviä koiria saattaa auttaa esimerkiksi painepaita. Riitta Vikberg muistuttaa myös, että paukkuarkuuteen voi saada helpotusta lääkityksellä.

Paukkuarkuudesta kärsivät paitsi koirat, myös esimerkiksi kissat ja hevoset. Lemmikin kuin lemmikin kanssa kannattaa lähteä niin rauhalliseen paikkaan vuodenvaihteenviettoon kuin mahdollista.