Joulun juhla-aterioiden makumaailmat pääsevät oikeuksiinsa hyvin valitun ruokajuoman kanssa. Perinteisessä suomalaisessa joulupöydässä on tarjolla varsin monipuolinen kattaus maittavista alkupaloista aina suussasulaviin jälkiruokiin. Kaikille ruokalajeille löytyy niihin sopiva juoma.
Alkupalapöydän kalaruokien vakiintunut kumppani on valkoviini, jonka makutyypeistä sopivat erityisesti vivahteikkaan ryhdikkäät tai pirteän hedelmäiset vaihtoehdot.
– Rypäleistä Riesling on ruokapöydän moniottelija ja käy monenlaisten kalojen kanssa. Ei haittaa vaikka siinä olisi vähän jäännössokeria. Jos kalaruoissa on etikkaisuutta, niin pieni makeus viinissä edesauttaa makujen yhteensovittamista, kertoo ylöjärveläinen Alkon myyjä ja tuotekouluttaja Mikko Halmetoja.
Myös kuohuviini toimii alkupalojen kanssa ja läpi koko aterian.
Kevyitä ja raikkaita punaviinejä
Niille, jotka haluavat nauttia pääruoan kanssa punaviiniä, Halmetoja suosittelee kevyempiä, marjaisia ja raikkaita punaviinejä.
– Rypäleistä esimerkiksi Pinot Noir toimii tosi kivasti kinkun ja kalkkunan kanssa. Kannattaa toki seurata omaa makua. Usein se oma lempiviini on jouluaterialla paras vaihtoehto. Jos tulee paljon vieraita, niin kannattaa hakea yleispätevää ratkaisua.
– Makutyypiltään mehevät ja hilloiset viinit ovat monikäyttöisiä ja toimivat usein jouluruokien kanssa. Esimerkiksi Syrah-rypäleestä valmistetut viinit ovat usein maultaan mehevän hilloisia.
Vegeruokien kumppaniksi sopivat samat viinit kuin liharuokien kanssa.
– Jos on tehnyt seitanista tai tofusta vegeversion kinkusta, niin marjaisa ja raikas tai pehmeä ja hedelmäinen punaviini toimii sen kanssa. Kevyemmän kasvisruoan kanssa käy myös valkoviini.
Perinteinen valinta on olut
– Kun oikein perinteistä joulupöytää miettii, niin kyllä olut on ehkä se luontevin ruokajuoma. Lager ja pils-oluet toimivat suomalaisten rasvaisten ruokien kanssa ja raikastavat suun makupalettia, Halmetoja mainitsee.
Oluet käyvät ruokajuomiksi koko aterialle. Kalojen kanssa maistuvat raikas pils tai vehnäoluet, kinkun kaverina ale ja suklaajälkiruokia täydentävät porter ja stout. Myös kausioluista löytyy hyviä vaihtoehtoja joulupöytään.
Portviiniä suklaan kanssa
Portviinit sopivat erityisesti jälkiruokien kanssa. Niistä löytyy eri laatuja täydentämään suklaiden ja juustojen makuja.
– Vuosikertaportviini on myös hyvä lahjaidea, Halmetoja vinkkaa.
Klassiset jälkiruokaviinit unkarilainen Tokaji ja ranskalainen Sauternes ovat loistavia esimerkiksi homejuustolla maustettujen pipareiden kanssa, kun taas hedelmäinen roseekuohuviini sopii marjaisten herkkujen kanssa.
Halmetoja muistuttaa, että lähes jokaisesta Alkon tuoteryhmästä löytyy alkoholittomia tuotteita, jotka toimivat erinomaisesti myös jouluruokien kumppanina.