Annikki Keskinen, 81, kutoo aina joulusukat sukulaisille: ”Teen ainakin 16 sukat”

Soppeenmäessä asuva Annikki Keskinen on harrastanut lapsesta asti käsitöitä. Aiemmin hän nypläsi innokkaasti pitsiä mutta on nyt palannut rakkaimman harrastuksensa pariin eli kutomaan villasukkia.
Useimmat Annikki Keskisen tekemät villasukat ovat jo paketissa, mutta tässä kuitenkin muutamat.

 

Villasukat ovat trendikkäät. Niitä kutovat niin vanhat kuin nuoretkin.

Annikki Keskinen, 81, ei osaa olla tekemättä käsitöitä. Esimerkiksi teeveetä katsellessa käsillä pitää olla samaan aikaan jotakin tekemistä.

– Olen käsityöihminen. En voi olla ilmankaan olla.

1,5-vuotiaana Karjalasta evakkoon lähtenyt Keskinen on harrastanut vaikka mitä käsitöitä.

– Mutta nyt kudon enimmäkseen sukkia.

Kuinka usein?

– Koko ajan. Minulla on kaksi lasta ja viisi lastenlasta. Heidän lisäkseen kudon sukkia myös ystäville ja nyt tein sukat myös kosmetologilleni, kun hän pyysi.

Täksi jouluksi eli joululahjaksi Keskinen on kutonut ”ainakin 16 sukat”.

Kantapäät eri väriä

Annikki Keskisellä on tapana seurata, mistä väreistä sukulaiset pitävät ja tehdä sitten sukkia heidän lempiväreissään. Joskus hänelle myös esitetään väritoiveita ja tietenkin muistutetaan, kun uusille sukille olisi taas tarvetta.

Sukulaispojat tuntuvat pitävän ainakin mustista ja ruskeista sukista.

Yksivärisiä tai kovin monivärisiä sukkia Keskinen ei yleensä tee, vaan hänellä on tapana kutoa sukkiin eriväriset kantapäät kuin mitä muu sukka on.

Kirjavat sukista tulee, jos lanka on valmiiksi moniväristä.

Keskinen käyttää sukkiin tavallista paksumpaa lankaa, koska lähipiiri käyttää sukkiaan usein ja arvostaa sitä, että sukat ovat kestäviä ja lämpimiä.

Itse Keskinen ei villasukkia juurikaan käytä.

– Minulla on atooppinen iho.

Näissä kaikissa esineissä on Keskisen nypläämää pitsiä. Keskinen aloitti käsityöharrastuksena jo lapsena tekemällä ristipistoja isänsä nenäliinoihin.

19 vuotta pitsikursseilla

Ylöjärvellä 11-vuotiaasta asti asuneen Keskisen kerrostaloasunto on täynnä käsitöitä.

Pöydälle hän on koonnut kattavan otoksen erilaisia pitsitöitä, muun muassa liinoja ja erilaisia kukkia. Seinillä näkyy useita nyplättyjä pitsitauluja.

Nämäkin kukat ovat pitsisiä.

Keskinen aloitti pitsinnypläyksen vuonna 1983 työväenopiston kurssilla ja jatkoi kursseilla käymistä 19 vuoden ajan.

– Kun huomasin nypläyskurssin ensimmäisen kerran, ajattelin, että osaisinkohan tuota. Nypläys oli hienoa, ja meillä oli hyvä opettaja.

Pitsistä Keskinen siirtyi tilkkutöihin.

Ajahaalari Häkkisen tyyliin

Nuorempana Keskisellä oli tapana myös ommella vaatteita. Hän teki itse esimerkiksi lasten kurahaalarit ja itselleen puseroita ja jakkuja.

Yksi mieleenpainuvimmista töistä oli hääpuvun ompelu tyttärelle. Toinen mieleen jäänyt työ oli ajohaalarin ompelu kaavoista lapsenlapselle silloin, kun tämä kävi mikroautokerhossa.

Kun puunainen haalari jäi pieneksi, Keskinen teki vielä toisen, isomman ajohaalarin, tällä kertaa hopeanvärisen pojan toiveen mukaan – Mika Häkkisellä kun oli hopeinen haalari.

– Ompelin sen heijastinkankaasta, koska eihän mitään muuta hopeanväristä kangasta löytynyt.

Kuvan pitsiliivin tekeminen vei Annikki Keskiseltä 40 työtuntia. Liivin ympärillä olevat taulut ovat Keskisen tekemiä pitsitauluja.

Lue lisää

  1. Ihmiset ja ilmiöt
    06.08.2024. 12:00

    Tilaajille

  2. Kaupallinen yhteistyö
    05.06.2024. 06:00

  3. Kaupallinen yhteistyö
    05.06.2024. 06:00