Ryhdin tytöt Haataja, Henriksson ja Hiitelä palkintokorokkeelle talven avauskisassa Rukalla

Kuusamossa hiihdettiin viikonloppuna FIS-kisat, jotka olivat samalla myös katsastus- tai tarkkailukilpailut nuorten arvokisoihin sekä osakilpailut 20-vuotiaiden St1-cupissa sekä 18-vuotiaiden Fennovoima-cupissa.
16-vuotiaiden mitalikolmikko Venla Haataja (vas.), Nora Kytäjä ja Emmi Henriksson. (Kuva Janna Henriksson)

Rukan talvikisoissa 18-vuotiaat ja yleinen sarja kilpaili lauantaina vapaan hiihtotavan sprintissä, jonka 1,4 kilometrin raaka rata on tuttu myös maailmancupista. Ylöjärven Ryhdin hiihtäjistä erävaiheeseen rutistivat Elsa Torvinen 18-vuotiaissa ja Tino Stenman miesten yleisessä sarjassa.

Elsa Torvinen hiihti 18-vuotiaiden karsinnoissa sijalle 28 noin 20 sekuntia voittajasta jääneenä. Alkuerässään Torvinen oli viides, ja hänen lopullinen sijoituksensa oli 24:s. Sprinttikulta meni aika-ajonkin vieneelle Sonja Leinamolle Valkeakosken Hakasta, hopealle hiihti Eevi-Inkeri Tossavainen Savonlinnan Hiihtoseurasta ja pronssille runttasi Julia Junkkala Kankaantaan Kisasta. Myös aiemmin Ryhdissä hiihtänyt Aino Pihlava hiihti finaaliin asti. Kankaantaan Kisaa edustava Pihlava oli karsinnan 16:s, alku- ja välieränsä toiseksi nopein ja sijoittui lopulta koko sprinttikisan kuudenneksi.

Tino Stenman hiihti miesten yleisen sarjan sprintin karsinnassa sijalle 21. Eroa karsinnan ja koko kilpailun voittaneeseen Verneri Suhoseen jäi vain 9,51 sekuntia. Alkuerässä Stenman sijoittui neljänneksi, ja miehen lopullinen sijoitus sprinttikisassa oli 17:s. Aapo Haataja hiihti sprintissä sijalle 72 ja jäi voittajalle 23 sekuntia. Miesten sprinttikisan mitalikolmikko oli Verneri Suhonen Hollolan Urheilijat -46:sta, Antti Ojansivu Jämin Jänteestä sekä Juuso Haarala Pohti Ski Teamistä . Ojansivu oli karsinnan 7:s, voitti sekä alku- että välieränsä ja jäi finaalissa voittajasta vain puoli sekuntia.

18-vuotiaiden miesten sprintissä Onni Koskela Ylöjärven Ryhdistä hiihti sijalle 42. Eroa karsinnan voittaneeseen Kiinan Chenghao Zhangiin jäi noin 20 sekuntia. Kilpailun voitti Alexander Ståhlberg Norvalla Ski Teamistä.

Rukalla 16-vuotiaat hiihtivät lauantaina vapaan hiihtotyylin 5 kilometrin kilpailun, jossa Ylöjärven Ryhdin Emmi Henriksson sijoittui hopealle ja Venla Haataja neljänneksi. Kisan voitti Nora Kytäjä Valkeakosken Hakasta 23,6 sekunnilla. Pronssille hiihti Katriina Vuollet Oulun Hiihtoseurasta.

Palkintokorokkeelle pääsi myös Ylöjärven Ryhdin Reea Hiitelä 12-vuotiaiden 2 kilometrin vapaan kisan jälkeen. Kilpailun voitti Emilia Hakasalmi Kuivasjärven Aurasta, hopealle sijoittui Meri-Tuuli Hane Espoon Hiihtoseurasta ja pronssille siis Reea Hiitelä. Ryhdin Helmi Koskela sijoittui 14-vuotiaiden kilpailussa sijalle 8. Tämän kisan voitti Gisela-Mei Hakkarainen IF Sibbo-Vargarnasta.

Sunnuntaina 18-vuotiaiden perinteisen vitosella Elsa Torvinen hiihti sijalle 9. Eroa voittaja Tuuli Raunioon Kankaantaan Kisasta jäi 50 sekuntia. Eevi-Inkeri Tossavainen hiihti myös sunnuntaina hopeaa, ja edellispäivän voittaja Sonja Leinamo sai tyytyä nyt pronssiin. Aino Pihlava oli kisan viides.

18-vuotiaissa miehissä Onni Koskela oli 47:s perinteisen kympillä. Alexander Ståhlbergista tuli viikonlopun tuplavoittaja ajalla 25.12,1, joka 20-vuotiaiden sarjassakin olisi riittänyt voittoon. Koskelan aikaero voittajaan oli 5.45,1 minuuttia.

Elsa Torvisella oli hyvä vauhti perinteisen tyylin viidellä kilometrillä. (Kuva: Venla Haataja)

Perinteisen kympillä käytiin 20-vuotiaissa tiukka kisa, jossa Tino Stenman hiihti komeasti maaliin 7:ntenä ja Aapo Haataja 15:ntenä. Stenman jäi kärjestä 58 sekuntia ja Haataja 2.16 minuuttia. Kilpailun voitti Emil Liekari Kouvolan Hiihtoseurasta ajalla 25.13,2. Toiseksi tuli Olli-Pekka Laitila Vehkalahden Veikoista, ja pronssille ylsi Eemil Helander Keuruun Kisailijoista. Ylöjärven Ryhdistä Oulun Hiihtoseuraan siirtynyt Kalle Ijäs oli kilpailun 18:s – sprintissä Ijäs oli 70:s. Antti Ojansivu Jämin Jänteestä oli miesten 10 kilometrin kisan ylivoimainen voittaja ajalla 24.13,2.

Myös perinteisen hiihtotyylin kisassa ryhtiläiset pääsivät palkintokorokkeelle: Venla Haataja hiihti hopealle ja Emmi Henriksson pronssille 16-vuotiaiden 5 kilometrin kilpailussa. Viikonlopun tuplavoittaja Nora Kytäjän voittomarginaali perinteisellä oli noin 13 sekuntia.

Reea Hiitelä hiihti myös perinteisellä pronssia 12-vuotiaiden 2 kilometrin kisassa. Helmi Koskela puolestaan sijoittui 14-vuotiaiden 3 kilometrillä sijalle 8 myös perinteisellä tyylillä. Molempien sarjojen voittaja oli sama kuin lauantaina.

Viikonloppuna ryhtiläisiä osallistui myös Lempäälässä sekä Rovaniemellä hiihdettyihin vapaan hiihtotyylin kisoihin. Ounasvaaralla Santasport-hiihdoissa kisasi Krista Manninen, joka sijoittui 16-vuotiaiden 5 kilometrin kisassa viidenneksi. Kisan voitti Enni Petrelius Ounasvaaran Hiihtoseurasta 50 sekuntia Mannista nopeampana.