Tampereen ortodoksinen seurakunta: Nyt valittu seurakunnanvaltuusto istuu vain siihen saakka, kunnes uuden seurakuntajaon mukaiset seurakunnat järjestävät uudet vaalit

14.11.2019 10:29

Tampereen ortodoksinen seurakunta sai uuden seurakunnanvaltuuston viime sunnuntaina päättyneissä vaaleissa. Tampereen ortodoksinen kirkko saavuttaa tänä vuonna 120 vuoden iän. (Kuva: Sami Rievinen)
Tampereen ortodoksinen seurakunta sai uuden seurakunnanvaltuuston viime sunnuntaina päättyneissä vaaleissa. Tampereen ortodoksinen kirkko saavuttaa tänä vuonna 120 vuoden iän. (Kuva: Sami Rievinen)

Tampereen ortodoksinen seurakunta on saanut uuden 15-jäsenisen seurakunnanvaltuuston. Ensi vuoden alussa työnsä aloittava seurakunnanvaltuusto ei istu täyttä neljän vuoden kautta. Tähän on syynä se, että Suomen ortodoksisessa kirkossa on parhaillaan käynnissä hallinnon uudistus. Kirkko järjestelee seurakuntia uusiksi siten, että niiden määrä puolittuu. Suomen ortodoksisen kirkon palvelukeskuksen lakimies Jari Rantala pitää todennäköisenä, että seuraavat seurakunnanvaltuustojen vaalit pidetään vuoden 2021 keväällä.

Jäsenmäärällä mitattuna Suomen toiseksi suurin ortodoksinen seurakunta, Tampereen ortodoksinen seurakunta on saanut uuden seurakunnanvaltuuston. Siihen valittiin yhteensä 15 jäsentä kahdelta vaalialueelta.

Vaalissa oli 2 549 äänioikeutettua seurakunnan jäsentä.

Seurakuntalaisista äänioikeuttaan käytti 113 jäsentä. Äänestysinto oli kovin laimeaa, sillä uurnilla kävi vain 4,4 prosenttia kaikista äänioikeutetuista.

Huomionarvoista on, ettei vaalissa hylätty yhtään äänestyslippua.

Valitut seurakunnanvaltuuston jäsenet ovatI vaalialueelta: eläkeläinen Kirsimarja Mattinen, ohjelmistosuunnittelija Heikki Santasalo, hoitokodin johtaja Anu Kartovaara, opiskelija Irina Chernyuk, toimittaja-maakuntakoordinaattori Matti Pulkkinen, opiskelija Terhi Saarenoja, kielenkääntäjä Tatu Ahponen, toimitsija Tanja Leskinen, aineenopettaja Anna Kasdaglis, myyntipäällikkö Mikko Jämsén ja varatuomari Maija Kunnas sekä II vaalialueelta liikunnan ja urheilun ohjaaja Alexander Lyutykh, lastentarhanopettaja Riitta Salonen, opiskelija-ortodoksisen uskonnon tuntiopettaja Jyri Luonila ja perhetyöntekijä Jani Vuorinen.

I vaalialueen muodostavat: Akaa, Kangasala, Lempäälä, Nokia, Pirkkala, Pälkäne, Tampere, Valkeakoski, Vesilahti ja Ylöjärvi. Alueelta valitaan 11 valtuutettua.

II vaalialueeseen kuuluvat: Eurajoki, Honkajoki, Hämeenkyrö, Ikaalinen , Juupajoki, Jämijärvi, Jämsä, Kankaanpää, Karvia, Kihniö, Kuhmoinen, Merikarvia, Mänttä-Vilppula, Nakkila, Parkano, Pomarkku, Pori, Ruovesi, Sastamala, Siikainen, Orivesi, Ulvila ja Virrat. Alueelta valitaan neljä valtuutettua.

Seurakuntien uusiksi järjestely tuo uudet vaalit

Suomen ortodoksiseen kirkkoon kuuluu vajaat 60 000 jäsentä.

Seurakuntia on tällä hetkellä 21.

Voimakkaan muuttoliikkeen ja laskevan syntyvyyden johdosta myös Suomen ortodoksinen kirkko on joutunut tarkistamaan hallintoaan ja organisaatioitaan. Käynnissä on toisen maailmansodan jälkeisen ajan suurin hallintoremontti.

Suomen ortodoksisen kirkon kirkolliskokous on 25.-28. marraskuuta Valamossa Heinävedellä. Kirkolliskokous ratkoo seurakuntien uudelleen järjestelyjä.

Lakimies Jari Rantala kertoo, Suomen ortodoksisen kirkon johdon odottavan, että seurakunnat tekevät yhdistymisratkaisunsa ja -päätöksensä vapaaehtoisesti.

Rantala korostaa, että uudistusta ja liitoksia vastustavat seurakunnat tullaan joka tapauksessa viime hädässä yhdistämään tehtyjen suunnitelmien mukaan.

– Alkuperäisen aikataulun ja suunnitelman mukaan uuden seurakuntajaon mukaisten seurakuntien valtuustojen vaalit oli tarkoitus pitää ensi vuoden keväällä, Rantala sanoo.

Hänen mukaansa todennäköisempi ajankohta on vuoden 2021 kevät.

Tampereen ja Vaasan ortodoksiset seurakunnat käyvät parhaillaan yhdistymisneuvotteluja.

Vaasan ortodoksiseen seurakuntaan kuuluu noin tuhat jäsentä.

Tampereen ortodoksisella seurakunnalla on runsaat 3 000 jäsentä.

MATTI PULKKINEN