Kaatuuko veroprosentin lasku?

Marraskuun alun valtuuston talousarviokokous alkaa saada erittäin jännittäviä piirteitä.

Kaupunginjohtaja esittää ensi vuoden talousarviossaan kaupungin tuloveroprosenttiin 0,25 prosenttiyksikön laskua. Linjaus on tässä ajassa poikkeuksellinen, kun samaan aikaan useat muut kunnat ovat nostamassa omaa veroprosenttiaan. Esimerkiksi suurnaapurimme Tampere kaavailee peräti 0,75 prosenttiyksikön veronkorotusta.

Ihan läpihuutojuttu veroprosentin lasku ei Ylöjärvellä ole. Itse asiassa luottamushenkilöiden tämän hetken mielipidejakauman mukaan veroprosentin lasku olisi kaatumassa valtuustossa.

Veroprosentin laskemisen takana ovat kokoomuksen, keskustan ja perussuomalaisten valtuustoryhmät.

Sitä puolestaan vastustavat demarien, vihreiden, vasemmistoliiton ja kristillisten valtuustoryhmät.

Jos valtuustoryhmissä ei tapahdu lipeämisiä suuntaan tai toiseen, päättyy äänestys veroprosentin laskun vastustajille äänin 26–25.

Kun katsoo talousarvioesityksen investointiosaa, huomaa, että Ylöjärvellä rahat menevät jatkossa isosti kolmeen suuntaan: teiden rakentamiseen ja parantamiseen, kunnallistekniikan rakentamiseen uusille asuinalueille sekä päiväkotien ja koulujen saneeraukseen ja rakentamiseen.

Nämä investoinnit kertovat kaupungin elinvoimasta ja siitä, että uusillekin asukkaille halutaan osoittaa toimivat peruspalvelut.

Näistä investoinneista ei varmaankaan synny kovin suurta vääntöä, mutta muuten luvassa on mielenkiintoinen paikallispolitiikan syksy.