Kolme valtuustoryhmää: Ylöjärvellä on mahdollisuus laskea kunnallisveroa, tehdään historiaa

Kuntapäättäjänä olo on valitettavan usein kurjuuden jakamista. Resurssit ovat rajalliset, ja tarpeita on paljon. Useana vuonna olemme joutuneet tekemään kuntalaisten kannalta hyvin ikäviä päätöksiä. Nyt meillä olisi kerrankin mahdollisuus tehdä päätös, joka olisi nimenomaan tavallisten kuntalaisten kannalta hyvä ja mieleinen.

Ylöjärvi on monen muun kunnan tavoin joutunut säännöllisen epäsäännöllisesti kiristämään verotusta. Siis ottamaan kuntalaisilta enemmän heidän ansaitsemaansa rahaa pois. Olemme tehneet pitkään pitkäjänteistä työtä kuntataloutemme pitämiseksi vakaana, ja sen ansiosta meillä olisi nyt varaa laskea kuntaveroa hyvin maltillisesti. Tehdä siis päätös, jonka jälkeen kuntalaisilta otettaisiin hieman vähemmän.

Mielestämme tämä on erittäin positiivinen asia, ja päätös, jonka jokaisen valtuutetun luulisi tekevän hymyssä suin. Silloin, kun veroja korotetaan, puhutaan aina väliaikaisesta korotuksesta. Viimeksi kun tällainen ”väliaikainen” korotus tehtiin, kunnallisveroa nostettiin 0,75 %-yksikköä. Nyt sitä olisi mahdollisuus laskea 0,25 %-yksikköä niin, että taloutemme kestää sen erinomaisesti, vaikka mm. perusturvan tarpeet ylittivät raamin 1,7 miljoonalla eurolla. Meillä olisi siis mahdollisuus pitää lupauksemme väliaikaisesta korotuksesta edes osittain ja panostaa silti lapsiin ja nuoriin aiempaa enemmän.

Ei voi olla niin, että veroprosentilla on vain yksi suunta, ylöspäin. Silloin ajaudutaan lopulta tilanteeseen, jossa viimeinen sammuttaa valot. On suurta viisautta pyrkiä laskemaan verotusta silloin, kun se on mahdollista. Jättää siis kuntalaisille hieman enemmän heidän itse ansaitsemiaan tuloja.

Kuntalaisten ostovoimasta huolehtiminen on tärkeää. Olemme heikentäneet sitä vuosien saatossa jatkuvasti: olemme nostaneet veroja, olemme korottaneet taksoja, olemme säätäneet uusia maksuja, kuten hulevesimaksun yms. Nyt Rinteen hallitus kiristää jälleen verotusta; niin palkkojen, kuin esimerkiksi polttoaineenkin verotusta. Verotus kiristyy lähes kaikissa tuloluokissa, kuten oheinen Veronmaksajain Keskusliiton kuvaaja osoittaa, tähän faktaan on turha muuta väittää.

Vasemmistoblokki on myös jättänyt matematiikan tunnit väliin siinä määrin, että kokoomus, keskusta ja perussuomalaiset antavat tästä suorituksesta ehdot ennen luokalta pääsyä. Veronalennus nostaa keskituloisen ostovoimaa 70 euroa, mikä on lähes kaksi kertaa se määrä, mitä vasemmistoblokki väittää sen olevan. Ilmeisesti tässä on käynyt sellainen ”vahinko”, että verotulokertymän määrä on laskettu koskemaan kaikkia ylöjärveläisiä aina vastasyntyneestä alkaen. Todellisuudessa esimerkiksi vastasyntyneet kuitenkaan eivät ole keskituloisia, toisin kuin vasemmistoblokki väittää.

Viranhaltijat, ammattilaiset, ovat valmistelleet meille talousarvion. Se osoittaa, että pärjäämme varsin hyvin myös hieman kohtuullisemmalla veroprosentilla sekä ensivuoden että koko suunnitelmakauden tulevaisuudessa. Tehdään siis historiaa, erotutaan muista kunnista, näytetään että meillä on tulevaisuutta ja annetaan kuntalaisten pitää hieman enemmän itsellään. Huolehditaan osaltamme siitä, että ostovoima ei heikkene kohtuuttomasti.

KOKOOMUKSEN VALTUUSTORYHMÄ
KESKUSTAN VALTUUSTORYHMÄ
PERUSSUOMALAISTEN VALTUUSTORYHMÄ

 

Lue myös mielipidekirjoitus: Neljä valtuustoryhmää: Veroasteen laskun aika ei ole nyt

Lue myös pääkirjoitus: Veroprosentti keskustelun ytimessä

Lue myös: Kaupunginjohtaja kunnallisveroprosentin alentamisesta: ”Näyttää siltä, että siihen on mahdollisuus”

Kommentointi on suljettu.