Ryhdin hiihtäjien taustajoukotkin valmiina kauteen – Seura satsaa kilpailijoiden lisäksi harrastajiin

Ylöjärven Ryhdin 11 nuorta hiihtäjälupausta on hyvissä käsissä. Ryhti Ski Teamin urheilijoiden taustalla toimivan ryhmän tavoitteena on auttaa jokaista urheilijaa saavuttamaan oma huippunsa. Tavoitteiden saavuttamiseen tarvitaan myös hyvien yhteistyökumppanien tukea.
Topias Torvinen on yksi Ryhdin hiihtolupauksista. (Arkistokuva: Olli Litmanen / Puijon Hiihtoseura)

Ylöjärven Ryhdin hiihtojaoston puheenjohtaja ja Ryhti Ski Teamin valmennusryhmään kuuluva Peer Haataja on tyytyväinen jo viime kauteen, sillä jokainen hiihtäjä meni kehityksessä eteenpäin.

– Kehitystä tapahtui myös tulospuolella, vaikka kilpailu toki kiristyy koko ajan. Nuorten sarjoissa 20 parhaan joukkoon pääseminen on kova juttu, Haataja toteaa.

Kun lasten sarjoista siirrytään nuorten sarjoihin, on kaikki tekeminen tavoitteellisempaa. Ryhti Ski Teamissa jokaisella nuorella on henkilökohtainen valmentaja.

– Olemme rakentaneet suunnitelmallisesti näitä valmennussuhteita. Aika moni urheilija on hakenut uusiakin valmentajia, etenkin pojat, jotka menivät Vuokattiin opiskelemaan ja harjoittelemaan. Uusi valmentaja pystyy aina katsomaan asioita uudella tavalla, Haataja sanoo.

Ryhdin hiihtojaoston aktiivinen jäsen Miikka Seppälä haluaa muistuttaa, etteivät seuran ulkopuoliset valmentajat ole pois seuravalmennuksesta.

– Päinvastoin he voivat tukea seuran toimintaa, Seppälä linjaa.

Tuki erittäin tärkeää

Kun urheilija siirtyy kohti aikuisuutta, myös taloudellisten satsausten tarve kasvaa. Nuorten sarjoissa huipulla menestyminen vaatii jonkin verran rahaa.

– Olemme saaneet yhteistyökumppanien avulla kustannuksia alaspäin. Saamamme tuen avulla olemme voineet mennä tarkkailukilpailuihin isolla porukalla ja olemme maksaneet urheilijoiden majoituksia, välineitä sekä harjoituskustannuksia, Haataja kiittelee.

Miikka Seppälän mukaan ilman yhteistyökumppanien tukea ja nykyistä Ski Team -toimintaa olisi voinut käydä niin kuin takavuosina oli tapana.

– Nuoret hiihtäjät lähtisivät meidän seurasta 16 ikävuoden jälkeen muuhun seuraan tai lopettaisivat. Me haluamme, että meillä olisi jossain vaiheessa menestyviä aikuishiihtäjiä Ylöjärvellä. Ja vaikka kyse on yksilölajista, menestys vaatii tukea seuralta ja tervettä kilpailua seurakavereiden kesken, Seppälä sanoo.

Koko perheen harrastus

Ylöjärven Ryhti on jo pitkään menestynyt hyvin Suomen mittakaavassa. Hopeasompa-kilpailuista on tullut menestystä jo kymmenen vuoden ajan ja nyt seuralla on iskukykyinen nuorten hiihtäjien joukkue.

– Kaiken kilpailemisen ohella yritämme satsata myös sinne ihan hiihtopolun alkuun ja tehdä harrastamisen aloittamisesta helppoa, Peer Haataja muistuttaa.

Hiihtäjien määrä on pysynyt Ryhdissä melko vakiona kymmenen vuoden ajan.

– Jos vertaa muihin seuroihin, olemme saaneet pidettyä seuraan tulijoiden määrän hyvänä. Pitää muistaa, että hiihto on laji, joka vaatii aika paljon myös vanhempien mukana oloa, Haataja kertoo.

Miikka Seppälän mukaan moni vanhempi on aloittanut liikkumisen lapsensa hiihtoharrastuksen mukana.

– Tästä tulee helposti koko perheen harrastus. Eikä meillä välttämättä tarvitse kilpailla. Liikkumisen riemu on tärkeintä.

Kisat Topin Tuvalle

Hiihdon kilpailukalenteri on talvisin erittäin tiukka. Kisoja on käytännössä joka viikonloppu.

– Suomessa on talven aikana noin 350 kansallista kilpailua. Ehkä kilpailukalenterin koordinoinnissa olisi Hiihtoliitolla hieman kehittämistä, Seppälä toteaa.

Ryhti järjestää talven aikana jälleen Ryhti Sprintin Tampereen Kaupissa. Osallistujamäärällä mitattuna kyseessä on Suomen merkittävin sprinttikilpailu SM-kisojen ulkopuolella.

Ryhtin tavoitteena on, että tulevaisuudessa hiihtokisoja voitaisiin järjestää myös Ylöjärvellä Topin Tuvalla.

– Siellä maastot soveltuisivat kilpailuille ihan loistavasti. Toive on, että kahden vuoden päästä meillä olisi siellä omat kilpailut. Alustavat suunnitelmat ovat olemassa, Peer Haataja vinkkaa.