Selittämättä jätetty paikannimi: Parosjärvi on ruotsia – ’Vuorijärvi’

Ylöjärven sisämaan Parosjärvellä on oma, erikoinen historiansa. Takamaan kylään kuuluva kulmakunta on nimeltään Paroinen. On kaksi kilometriä pitkä Paroistentie Viljakkalantieltä Paroisten läpi.
Arseenia Ylöjärven vesiin vuotanut Parosjärvi sijaitsee Puolustusvoimien Tutkimuslaitoksen alueella. Ulkopuolisilla ei ole porttien sisäpuolelle asiaa. (Arkistokuva)

Kun maanviljelijä Kalle Leppäsen jo vuonna 1937 lähettämän näytteen perusteella järven läheltä löydettiin kuparivuori, sitä louhittiin vuosina 1943–1966. Oli lähes 300 työntekijää kaivoksen töissä enimmillään. Saatiin myös volframia ja kultaakin.

Kun rikastuksessa syntyi jätteenä niin runsaasti arseenipitoista rikastushiekkaa, sitä pumpattiin Parosjärven eteläosaan. Järven elvytys aloitettiin 1970-luvulla ja järvi on nyt kooltaan 14,8 hehtaaria.

Mutta mistä tuli nimi Parosjärvi ja kulmakuntanimi Paroinen?

Tätä eivät kieliprofessorit ole osanneet selittää. Siksi nyt tässä tarkka selitys:

Nimi Paroinen kun tunnettiin myös henkilönnimenä seudulla jo 1400-luvulla. Kun seutu aikoinaan oli suurta Pirkkalan muinaispitäjää, niin sen maita hallitsivat ruotsinkieliset kartanonherrat.
Heidän sanastoaan on tuo Paros järven nimessä. Nimessä on skandinaavikielen tarkkaan esitetty ja selitetty sana bar tarkoittaen ’vuori’. Se on sanan berg harvinainen äännemuunnos. Järven ympärillä kun on ympäriinsä niin korkeita kalliovuoria. Niistä siis tuo nimi Paros.

Hämeenlinnan kaupunkialueellakin on kulmakunta Paroinen korkeine harjuineen. On myös Paaranmäkiä ja muita nimiä, joissa on tuo bar (baar). Suomenruotsalaisten seuduilla on tuota sanaa vuorien nimissä. Kun jo 1400-luvulla mainittiin henkilönimi Paroinen seudulta, niin nimessä on tuo ruotsin sana bar ja tarkoittaa suomeksi ’Vuorinen.

Ruotsinkieliset kartanoherrat kun aikoinaan antoivat torpanpaikkoja tuollaisilta kalliokulmilta ja antoivat niille ruotsinkielisiä nimiä.

Kun Parosjärven laskujoen varsilla on kulmakunta Lakiala, niin sekin nimi on ruotsin sanastoa. On sana klack tarkoittaen sekin ’mäkikohoumia’ Lakialan maastossa. Toisinaan tarkoittaa ’järvenkarejakin’. Nimi Parosjärvi on suomennettavissa sanoin ’Vuorijärvi, Vuortenjärvi’. Näin se vain on.

Ilmari Kosonen
metsänhoitaja, matkailuopas, Enonkoski