Miksi hiljentää mieltäänosoittavia nuoria?

11.10.2019 21:00

Ilmastonmuutos on globaali ilmiö ja ongelma, jonka vaikutukset tulevat näkymään erityisesti tulevien sukupolvien aikana. Suurimmat ilmastonmuutosta kiihdyttävät tekijät on luotu ennen tulevia sukupolvia.

Nyt kansainvälisten ilmastolakkojen tarkoituksena on kiinnittää huomiota tähän ongelmaan ja kuunnella tieteen meille tarjoamaa tietoa vakavasta uhasta. Viesti on tarkoitettu kaikille joilla on valtaa, meillä ja maailmalla, hallituksissa ja oppositioissa.

Viimeisimpään mielenilmaukseen osallistui miljoonia ihmisiä eri puolilta maailmaa, joten tuskin missään meidän mielenosoitukselle naureskellaan. Ilmastonmuutoksesta huolissaan oleville naureskelu kun kuulostaa muutenkin niin irvokkaalta, että jo sen takia on syytä osoittaa mieltään.

Hannu Ruuska kysyi (YU 28.9.) mitä hyödyimme ilmastolakosta? Vastaavasti kysyisin mitä hyötyisimme jos olisimme aina vain hiljaa ja ongelmia ei nostettaisi esiin?

Aktiivinen kansalaisuus ja kestävä kehitys on osa opetussuunnitelmaa. Tältä osalta myös oppilaan oikeus osallistua mielenilmaukseen on perusteltua ja kannatettavaa.

On huolestuttavaa, että sen sijaan, että päätöksentekijä ottaisi mieltään osoittavien nuorten viestin vastaan, hän mieluummin mollaa mieltään osoittavia ja heidän viestiään. Jos oikeasti haluaa muutosta, on vaadittava sitä.

Sen sijaan että syyttävästi osoittelisimme mitä yksittäisellä nuorella on päällänsä, tulisi kiinnittää huomiota siihen, miten käännämme kelkkaamme yhteiskuntaan, jossa yksilötason kuluttajavalinnat ja suuret poliittiset päätökset kääntyvät kestävään suuntaan.

Aki Leppänen
kaupunginvaltuutettu (vas.)