”Suomalaiset hoitavat lemmikkiensä hampaita huonosti” – Hampaat voidaan puhdistaa myös ultraäänellä

Kissojen ja koirien hampaat tulisi puhdistaa säännöllisesti. Ne kärsivät huonosta suuhygieniasta siinä missä omistajansakin. Jos hampaiden säännöllinen puhdistus unohtuu, kertyy hampaiden pinnalle bakteereita ja suuhun muodostuu plakkia.
Helsinkiläinen Tarja Malmström hoitaa koirien ja kissojen hampaita ultraäänitekniikalla. (Kuva: Marko Konttinen)

Hammaskivi on kovettunutta plakkia, jonka poisto ei onnistu enää lemmikiltäkään hammasharjalla, vaan tarvitaan helsinkiläisen Tarja Malmströmin apua. Hän hoitaa koirien ja kissojen hampaita modernilla ultraäänitekniikalla, jolla hammashoidot tehdään ilman nukutusta.

Kun bakteerit pääsevät jylläämään suussa ja plakkia kertyy, voi seurauksena olla ientulehdus, hampaiden reikiintyminen ja jopa hampaiden kiinnityskudossairaus. Tässä vaiheessa hammaskivi on jo äitynyt niin pahaksi että Malmström lähettää lemmikin eläinlääkärin hoidettavaksi, jolloin hammaskivi poistetaan nukutuksessa.

Tehokas ultraääni puhdistus

Malmströmille eläinten hyvinvointi on aina ollut tärkeää.

– Äiti sanoi, että kannoin metsästä kaikki elukat kotiin, hän nauraa.

Malmströmillä oli aiemmin hevostila, ja hän on kouluttanut palveluskoirien lisäksi ongelma- ja eläinrääkkäyskoiria. Nyt hän tekee hammashoitoja ympäri Suomen Oulua myöten, Tampereella noin kerran kuukaudessa.

– Teen perushammaskiven poistoa ultraäänilaitteella. Käyn ensin suun läpi ultraäänilaitteella ja sen jälkeen mekaanisesti. Ultraääni-impulssit menevät 12 millimetrin syvyyteen laajalle alueelle kudokseen ja tappavat bakteereita.

Malmström hoitaa lemmikkien hampaita Emmi-Pet-laitteella, joka toimii 0,2 watin teholla ja lähettää 96 miljoonaa ultraäänisykäystä minuutissa.

– Laite näyttää ihan sähköhammasharjalta, mutta mikrosirulevy on upotettu harjaspäähän. Teho tulee suoraan suuhun. Eläinlääkärin ultraäänilaitteessa on metallipää ja ultraääni tulee metallipäästä. Siinä on usein vielä metallipäätä viilentävä vesisuihku. On tärkeää ymmärtää, että eläin- ja hammaslääkärit käyttävät paljon kovempitehoisia laitteita, hän kertoo.

Yhteistyötä eläinlääkärien kanssa

Myös kissojen hampaiden hoito on tärkeää. Neljän kuukauden ikäinen Pörrö ei ole vielä tutustunut hammasharjaan.

– Minulta lähtee usein eläinlääkärille koiria ja kissoja, jotka eivät kuulu hoitoni piiriin. Jos koiran suu on pahassa kunnossa, esimerkiksi jos se on pahasti tulehtunut, lähetän sen aina eläinlääkäriin, Malmström painottaa.

Malmström kehottaa myös tarkistuttamaan lemmikin hampaat aina eläinlääkärikäynnin yhteydessä, vaikka asiakkaat olisivatkin käyneet hänen luonaan ultraäänihoidossa.

– Vaadin aina, että omistaja on paikalla hoitotilanteessa, koska se madaltaa koiran stressitasoa. Minusta on hyvä, että omistaja on paikalla: hän näkee miten hänen koiraansa kohdellaan ja hän saa olla osallisena hoitotoimenpidettä.

Hoidon aikana koira istuu tai makaa trimmauspöydällä. Koirat suhtautuvat hampaiden ultraamiseen hyvin.

Ennaltaehkäisy on tärkeää

Malmström painottaa lemmikin suun hygienian kotihoitoa. Hänen mukaansa suomalaiset hoitavat lemmikkiensa hampaita huonosti.

– Se on ehkä tiedonpuutetta. Olisi tärkeää opettaa jo ihan pentuna hammaspesuun ihan niinkuin ihmisetkin. Kun maitohampaat ovat vaihtuneet, kannattaa hampaiden hoito aloittaa. Koiran hampaat pitäisi pestä päivittäin. Yhtä lailla kuin meilläkin, niillä alkavat bakteerit jyllätä. Toki luilla sekä puru- tai rouhetikuilla tapahtuu pientä hiomaa ja ne pitävät plakkia pois, mutta aika paljon koiran pitäisi päivittäin jauhaa luita, että suu pysyisi kunnossa.

Malmström suosittelee harjaamiseen pehmeää hammasharjaa, apteekista saatavaa hammastahnaa ja hellää harjausta. Myös märän perunankuorimishanskan avulla harjaaminen käy näppärästi.
Tavallisesti suuongelmat ovat pienten rotujen rasite ja johtuvat perimästä ja suun rakenteesta.

Malmström lähettää terveisiä myös koirien kasvattajille ja kehottaa näitä huolehtimaan emäkoiran hampaiden hyvinvoinnista, jotta huonot hampaat eivät periytyisi sukupolvelta toiselle.

– Bakteerit siirtyvät verenkierron kautta emältä pennuille.

Ravinto vaikuttaa hyvinvointiin

Malmström sanoo, että ravinnolla on iso vaikutus lemmikin hyvinvointiin. Hän painottaa lemmikkien ruoan lisäaineettomuutta ja viljattomuutta, ja kehottaa lemmikkien omistajien tarkistamaan pakkausten tuoteselosteet.

– Koiran purukalusto on tarkoitettu raateluun. Sen pitäisi käyttää päivittäin hampaitaan järsimiseen ja puremiseen. Ruokavalio pitäisi koostua pitkälti lihasta, jänteistä ja rustoista, Malmström kertoo näkemyksensä.