Sadat ylöjärveläiset saattelivat suorasanaisen kirkkoherransa linnansaarnaajaksi

Ylöjärven evankelis-luterilaisen seurakunnan eri työalojen edustajat kiittelivät kilvan Hämeenlinna-Vanajaan siirtyvää kirkkoherra Kimmo Reinikaista hänen suorapuheisuudestaan ja sanansamittaisuudestaan. Lähtijä sanoi seitsemän Ylöjärven vuotensa kasvattaneen häntä niin ihmisenä kuin pappinakin. Hän jätti perinnökseen toiveen, että ylöjärveläiset puhuisivat myös vaikeat asiat oikea-aikaisesti ja avoimesti halki.
Sadat ylöjärveläiset hyvästelivät kirkkoherra Kimmo Reinikaisen viime sunnuntaina jumalanpalveluksen jälkeen.

Kirkkoherra Kimmo Reinikaisen viimesunnuntaisista lähtiäisistä muodostui lämminhenkinen kotiseurakunnan perhejuhla. Ylöjärveläiset aloittivat lähtöjuhlan vieton jumalanpalveluksella kirkossa, jossa pidettiin Mikkelinpäivän messu. Paikalla oli runsaasti lapsiperheitä. Yli 7-vuotiaista lapsista koostuva seurakunnan Verso-kuoro lauloi kanttori Saara Syrjäniemen johdolla.

Lähtösaarnassaan kirkkoherra Kimmo Reinikainen muistutti, että Jeesus asetti lapsen kaiken keskipisteeksi.

– Tuossa 2000 vuoden takaisessa juutalaisessa yhteiskunnassa Jeesus yllätti kaikki lapsivertauksillaan ja -keskeisyydellään. Ei lapsilta mitään kysytty, eikä heillä ollut sananvaltaa tuossa kulttuurissa.

– Ihmiset tunnistivat Jeesuksen käyttämien lapsivertauksien yllätyksellisyyden. Niiden on täytynyt pysäyttää kuulijat. Miten Jeesus voi asettaa pienen, kokemattoman ja tietämättömän lapsosen esimerkiksi muille? Se oli tuossa ajassa ja kulttuurissa häkellyttävää.

Reinikainen haastoi kuulijoitansa.

– Mitenhän me ajattelemme? Onko lapsi liian pieni ajattelemaan Jumalan asioita? Onko hän liian pieni opettamaan aikuisille jotakin Jumalasta? Onko lapsen toiminta esimerkkinä Jumala-suhteesta meille vain hauska vertauskuva, jossa söpösti kunnioitetaan pienen asemaa ja tuodaan sitä lähemmäksi yhteiskunnan keskiötä?

Reinikainen sanoi aikuisen näkevän Jumalan kapeasti.

– Minä yritän ymmärtää Jumalaa ottamalla Hänet haltuun. Luokittelemalla. Teologisilla totuuksilla. Kirkon säännöillä. Mitä minä pelkään? Ihan totta, Jumalan suvereriniteettia. Elämän arvaamattomuutta. Jumalan suuruutta.

– Ei Jumala ole pelottava. Hän haluaa olla turva. Ei pelon avulla vaan rakkauden. Ole siis rohkea ja avoin, sillä et sinä uskossasi voi tehdä väärin. Mieti Jumalaa kuin lapsi. Ihmettele, mutta elä elämäsi hyvin ja oikein. Jumala on antanut sinulle kaiken tämän elettäväksi, ei määriteltäväksi.

Ideanikkari ja  toiminnan mies

Kirkkoherra Kimmo Reinikainen jää Ylöjärven seurakunnan historiaan uudistajana. Sunnuntaisessa jumalanpalveluksessa hän saarnasi liikkuen sanankuulijoiden keskuudessa.

Joulukuun ensimmäisenä päivänä Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan kirkkoherrana aloittava Kimmo Reinikainen kiitteli ylöjärveläisten opettaneen häntä hyvin paljon seitsemän viime vuoden aikana.

Reinikainen tuli seurakuntalaisilleen tutuksi uudistuksien ideoijana ja toteuttajana.

– Ihmiset pyysivät minulta jossakin vaiheessa hitaampaa vauhtia.

– Voin paljastaa, etten lähtenyt toteuttamaan läheskään kaikkia ajatuksiani.

Muutaman kerran myrskynkin silmään joutunut Reinikainen pyysi, että ylöjärveläiset viljelisivät asioiden hoidossa avointa ja luottamuksen ilmapiiriä.

– Läpinäkyvyys ja uskottavuus ovat merkittäviä arvoja etenkin silloin, kun ratkotaan vaikeita asioita tai ongelmia.

Reinikainen muistutti luonnonlaista, jossa historia määrittää tulevaisuutta.

– Vaalikaa sitä, että kaikki paikkakuntalaiset olisivat jäsenyydestään riippumatta osallisia seurakunnassa. Seurakunnan tehtävänä on mahdollistaa jokaiselle ihmiselle paikka tässä yhteisössä.

Monipuoliset kiitokset

Ylöjärven kirkkovaltuuston puheenjohtaja Heli Vesala kiitti luottamushenkilöiden puolesta kirkkoherra Kimmo Reinikaista hänen antamistaan työntäyteisistä vuosistaan.

Vesala nosti esille muun muassa Reinikaisen avut henkilöstön taitavana, kannustavana ja osallistavana johtajana.

Nuorisotyönohjaaja Antti Honkkila kehui Reinikaista esimiehenään suorapuheiseksi ja sanansa mittaiseksi johtajaksi.

Tiedottaja Sakari Vanhanen arvosti Kimmo Reinikaisen vaalimaa avointa työkulttuuria.

Ylöjärven kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jaana Lamminen (sdp) luonnehti Kimmo Reinikaisen johtaman seurakunnan ja kaupungin välistä yhteistyötä tulokselliseksi.

– Sinuun Kimmo on voinut aina luottaa, pidät lupauksesi ja sanasi.

– Kirkkoherrana sinulla on ollut silmilläsi kaukolasit, joiden avulla olet nähnyt myönteisesti tulevaisuuteen.

Pirkanmaan Lehtitalon maakuntakoordinaattori Matti Pulkkinen nosti esille Kimmo Reinikaisen merkityksen avoimen tiedottamisen puolustajana.

Kolmelle kyyhkyset

Kirkkoherra Kimmo Reinikainen jakoi kolme Ylöjärven seurakunnan Hyvän Sanoman kyyhkystä kunniakirjoineen.

Ylöjärven Uutisten entinen päätoimittaja ja Pirkanmaan Lehtitalon maakuntakoordinaattori Matti Pulkkinen sai tunnustuksen ”poikkeuksellisen ansiokkaasta, monipuolisesta ja syvällisestä Hyvän Sanoman levittämisestä paikallislehden välityksellä ja pyyteettömästä toiminnasta ystävyysseurakuntasuhteiden vaalimisessa”.

Monen toimen nainen Terttu Forsell pokkasi huomionosoituksensa näkemyksellisyydestään uskontojen uhrien auttajana ja Uskonnon uhrit ry:n perustajana. Forsell on ahkera ja aikaansaapa vapaaehtoinen.

Pitkän uran Ylöjärven seurakunnan nuorisotyönohjaajana tehnyt Juha Seppänen palkittiin motivoivasta ja kannustavasta toimintatavastaan sekä laajaa arvostusta nauttivasta työkulttuuristaan. Seppäsen vastuulla on ollut nimenomaan poikatyö.

Seitsemän vuoden työrupeama on takana. Ylöjärven seurakunnan yhdeksäs kirkkoherra Kimmo Reinikainen siirtyy ensimmäinen päivä joulukuuta Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan kirkkoherraksi.