Ryhti Ski Teamin nuoret lahjakkuudet tavoittelevat kehitysharppauksia talven aikana – testitulokset lupaavat hyvää

Ylöjärven Ryhdin hiihtäjät ovat harjoitelleet kesän kovaa. Etenkin 16–20-vuotiaille tarkoitettu Ryhti Ski Teamin urheilijat tavoittelevat jälleen huippusuorituksia ja -sijoituksia.
Tino Stenman (vas.) ja Topias Torvinen ovat tyytyväisiä kesäharjoitteluun, joten tavoitteet talvelle ovat selvät. (Kuva: Helena Mäkinen)

Ryhti Ski Teamissa tähdätään valmennuksellisesti kilpaurheiluun. Tavoitteena on auttaa jokaista hiihtäjää saavuttamaan oma huippunsa. Ryhmässä jokaiselle on nimetty henkilökohtainen valmentaja.

– Jo viime kaudella tämän ryhmän hiihtäjät menivät eteenpäin ja tulospuolellakin tapahtui kehitystä. Pitää muistaa, että nuorten sarjoihin siirryttäessä jo 20 parhaan joukkoon pääseminen on kova tulos, Ryhdin hiihtojaoston puheenjohtaja Peer Haataja kertoo.

Ryhdin kirkkain tähti viime kaudella oli Tino Stenman, joka nousi nuorten maajoukkueeseen ja kävi kilpailemassa nuorten olympiafestivaaleissa. Vuonna 2001 syntyneen Stenmanin tavoitteena on nostaa jälleen kerran pykälällä omaa tasoa.

– Kesä meni ihan hyvin, vaikka jouduinkin vähän kuntouttamaan selkää. Mutta oikeaan suuntaan ollaan menty. Ja voin varmaan muidenkin hiihtäjiemme puolesta sanoa, että moni pystyy varmasti nostamaan tasoa alkavalla kaudella, Stenman pohtii.

Stenman ei aseta itselleen sijoitustavoitteita ensi talven kilpailuihin. Selvä tavoite on kuitenkin päästä mukaan nuorten MM-kisoihin.

– Eikä pelkkä osallistuminen riitä, vaan siellä pitäisi sitten suksien myös liikahtaa, Stenman linjaa.

Hän muistuttaa, että joka kausi on tärkeitä kisoja, jotka eivät uran kannalta kuitenkaan merkitse kovin paljon.

– Tässä tähdätään koko ajan aikuisten kisoja kohti. Jos sinne joskus pääsee niin silloin ei varmaan kovin paljon enää katsella, miten junnujen SM-kisat on mennyt. Ydinjuttu on kehittyä koko ajan, Stenman tuumaa.

Stenmanin ikätoveri Topias Torvinen on niin ikään ottanut mielestään kehityshyppyjä kesän aikana.

– Kesä meni mukavasti oikeilla raiteilla. Ei ollut pidempiä sairauksia ja testijuoksut ovat kertoneet hyvää.

Torvinen ehti jo näyttää kykyjään Huittisissa järjestetyissä rullahiihtokisoissa, jossa hänen vauhtinsa teki vaikutuksen.

– Lähdin aika kovaa liikkeelle ja jaksoin hyvin loppuun saakka, Torvinen toteaa.

Vuokatista kuuluu hyvää

Vuokatin urheilulukiossa opiskelun aloittanut Elsa Torvinen pystyi keskittymään kesäharjoitteluun enemmän kuin koskaan aiemmin. Vuonna 2003 syntynyt Torvinen keskittyi eniten nopeuden ja voiman tuottamiseen.

Vuonna 2001 syntynyt Veeti Henriksson kertoo niin ikään kesän sujuneen mainiosti. Hänellä harjoittelun pääpaino on ollut vauhtikestävyydessä ja voimassa. Henrikssonin harjoitusmäärät ovat kasvaneet selvästi aiempaan verrattuna.

Niin ikään Ryhdin vuonna 2001 syntyneiden ikäluokkaa edustava Aapo Haataja keskittyi kesällä tehoharjoitteluun ja hapenottokyvyn parantamiseen. Aiemmin Haataja on satsannut enemmän peruskuntoharjoitteluun, jonka jäljiltä hänellä on ollut vaikeuksia päästä kisakuntoon.

Samaa vuoden 2001 ikäluokkaa oleva Roni Hiitelä painotti kesän aikana puolestaan voimaharjoittelua ja peruskestävyyttä. Hiitelänkin testitulokset lupaavat hyvää.

– Koko porukasta aistii positiivisen innostuksen ja odotuksen talvea kohtaan. Jokaisella hiihtäjällä on tavallaan tunne, että harjoittelu on onnistunut. Se antaa mahdollisuuden nostaa omaa tasoa, vahvasti Ryhdin hiihtotoiminnassa mukana oleva hiihtojaoston jäsen Miikka Seppälä toteaa.

Ryhti Ski Teamiin kuuluvat hiihtäjät Tino Stenman (2001), Veeti Henriksson (2001), Roni Hiitelä (2001), Topias Torvinen (2001), Aapo Haataja (2001), Anni Laine (2001), Veeti Seppälä (2002), Onni Koskela (2002), Tommi Valkolehto (2002), Elsa Torvinen (2003) ja Matleena Palonen (2003).

Ryhmän valmennustiimiin kuuluvat Aki Stenman, Jussi Henriksson, Tuomas Koskela ja Peer Haataja.

Kerromme viikon sisällä lisää Ryhdin hiihtojaoston talvesta.