Lauantaina tärähtää Kriterium-raveissa: kotiradan hevosia päärooleissa ja vahvoina haastajina

Maan kovimmat nuoret lupaukset, 3-vuotiaat lämminveriset ja 4-vuotiaat suomenhevoset, tavoittelevat ikäluokkansa suurimman kilpailun, arvostetun Kriteriumin voittoa. Medilaser Kriterium-finaalissa nähdään jännittävä kamppailu, kun 112 500 euron voittopottia lähtee jahtamaan 12 kovaa valjakkoa. Suosikkina matkaan lähtee ikäluokan hallitsijatar, 1000 ihmisen muodostaman Raviliiga HIFK:n omistama Mascate Match, jonka pahimmat uhkaajat tulevat kotiradan valmentajan, Markku Niemisen tallista Oulu Express -voittaja Raskolnikov Fridon johdolla.
Raskolnikov Frido ja Piia Riihuhta ovat valmiita kilpailuun. (Kuva: Teivon ravikeskus)

Medilaser Kriteriumin viidestä karsinnasta Urjalassa ja Teivossa tallia pitävän Markku Niemisen hevoset voittivat jopa kolme. Kokonaisuudessaan kotiradan valmentajan hevosia nähdään finaalissa peräti neljä. Näiden hevosten takaa löytyy pitkän linjan kasvattajia ja omistajia, muun muassa Birgitta Packalén ja Jouni Järvensivu. Johanna Kyläkoski sai kaksi hoitohevostaan finaaliin.

– Sahara Peyote tuli minun passikseni 2-vuotistalvella ja tykästyin siihen heti. Peetu on kiltti hoidettava ja mukava ajaa. Joissakin asioissa se on hieman arka, mutta kovaakin luonnetta löytyy ihan riittävästi. Lauantaina valjastetaan todennäköisesti jenkkikärryt ja riisutaan kenkiä pois. Jos juoksunkulku onnistuu, niin en yllättyisi, vaikka se olisi ihan voittokamppailussa asti, Johanna Kyläkoski vinkkaa totopeliin.

Markku Niemisen valmentaman Medilaser Kriterium-finalisti Raskolnikov Fridon tähän mennessä suurin voitto löytyy muutaman viikon takaa Oulu Express-finaalista. Kriterium-finaaliin hevonen matkaa myös karsintavoittajana.

– Raskolnikov Frido eli Rasmus on iso ja hieno ori, joka on kesän ja syksyn aikana miehistynyt valtavasti, ja unohtanut pikkupoikien kujeet. Finaaliin lähdetään kovat esitykset alla, joten hevosen vire on kohdillaan. Toivottavasti finaalipäivänäkin nähdään parasta Rasmusta, hevosta hoitava Piia Riihuhta kertoo.

HögforsGST Kriterium-finaalissa 57 000 euron palkintopotista kamppailee niin ikään 12 valjakkoa, joista suosikiksi erottuu Parvelan Retu. Hevonen on voittanut vuoden jokaisen kilpailunsa, eikä tälle kotiradan oriille tunnu löytyvän pysäyttäjää. Hevosta valmentaa Eräjärvellä Petri Laine, jonka tytär Emmi Laine hoitaa hevosta.

– Retu on tosi kiltti ja kiva hoitaa, varsinkin kotona se on tosi rauhallinen ja usein myös raveissa. Tarhassa se leikkii omalla pallollaan ja usein myös juoksentelee. Raveissa ja hiitillä sillä on aina mukana sen matkakaveri Lennu. Hyvillä mielin mennään kohti lauantaita, Emmi Laine kertoo.

Kotiradan Retua haastaa sympaattinen Stallone. Hevosta valmentaa kuopiolainen Ossi Nurmonen ja hänen puolisonsa Tiina Nurmonen hoitaa hevosta.

– Stallone tuli meille treeniin vuosi sitten esitiedoilla ”franslainen orivarsa”. Hevonen oli tosi kiltti ja nimesimme sen isänsä Fransin mukaan Ransuksi. Myöhemmin vasta paljastui hevosen oikea, miehekäs, nimi, Stallone. Kriterium-finaaliin lähdetään oikein hyvillä mielin. Hevonen on edennyt valtavin harppauksin, eikä vielä pari kuukautta sitten olisi uskallettu haaveillakaan Kriterium-finaalista.

Samoin sanoin kuvailee kolmannen haastajan, Säihkeen Sähinän, valmentaja Jukka-Pekka Kauhanen etenemistä kohti Kriterium-kisaa.

– Olemme valmistelleet hevosta nätisti, eikä ole pidetty turhaa kiirettä. Tämä tuntuu oikein lahjakkaalle varsalle. Finaaliin lähdetään hyvillä mielin, kun karsinnassa ei kaikkia voimia tarvinnut kuluttaa, ja lähtöpaikkakin on hyvä.

Kokonaisuudessaan Kriterium-päivänä palkintorahoja jaetaan hevosenomistajille lähes puoli miljoonaa euroa! Jännitettävää riittää myös tasokkaissa divisioonafinaaleissa sekä lämminveristen Delete Tammer-ajossa ja suomenhevosten KR-Airshaft Erilo-juoksussa muiden lähtöjen ohella.

Medilaser Kriteriumin lohdutuslähdössä Raviliiga Tapparan Marschall Match hakee paikkausta Kriterium-karsinnan laukkaan. Päivän aloittaa 4-vuotiaiden shetlanninponien Wania Racing PoniKriterium klo 13.30.