Ovatko naiset ja miehet tasa-arvoisia Ylöjärvellä? Ovat ja eivät

11.09.2019 13:00

Kaupunginvaltuuston pitkäaikainen puheenjohtaja Leena Joensivu sai muotokuvan ja oman nimikkosalin Räikkään.

Haastattelussa hän kertoi olevansa erityisen tyytyväinen siihen, että naista muistettiin, koska naisille annetaan kunnianosoituksia harvoin.

Joensivu ajatteli asiaa heti kaikkien naisten kannalta, eikä miettinyt pelkästään omaa itseään.

Ylöjärven kaupunginvaltuustossa on tällä hetkellä 27 miestä ja 24 naista. (kuva: arkisto)

Olen positiivisen yllättynyt siitä, että Ylöjärvellä sekä kaupunginvaltuuston että -hallituksen puheenjohtajat ovat tällä hetkellä naisia. Hyvä Ylöjärvi!

Vertailun vuoksi: Pari vuotta sitten Suomen 121 kunnassa sekä kunnanvaltuuston että -hallituksen puheenjohtajana oli mies, ja vain 30 kunnassa nainen. (Yle)

Tällä hetkellä Ylöjärven kaupunginvaltuustossa on 27 miestä ja 24 naista. Valtuustoryhmien puheenjohtajista neljä on miestä ja kolme naista, ja kaupunginhallituksessa istuu kuusi miestä ja viisi naista.

Jakaumat ovat siis melko tasaisia, mutta eivät kuitenkaan tasan.

 

Katsoin mielenkiinnosta tilanteen myös Ylöjärven kaupungin johtoryhmässä.

Johtoryhmässä istuu seitsemän johtajaa tai päällikköä, joista kaksi on naista. Naisten osuus johtoryhmässä on siis alle kolmasosa. Toinen naisista on henkilöstöpäällikkö ja toinen terveys- ja sosiaalijohtaja.

Kaikkien kaupungin johtajien, päälliköiden ja esimiesten sukupuolijakaumaa en tiedä.

 

Yksi hyvä paikka seurata sukupuolijakaumaa on eduskunta. Vuonna 2019 alkaneelle kaudelle pääsi enemmän naisia kuin koskaan, 94 kappaletta. Miehiä on siis 106.

Mutta vaikka naisten osuus eduskunnassa on nouseva, edellisellä kaudella heidän määränsä notkahti aiemmasta. Tässä päästään pointtiini. Tasa-arvo ei ole pysyvä tila, vaan siitä pitää huolehtia jatkuvasti. Hyvä tapa huomata asioita on esimerkiksi laskea määriä.

 

Välillä kannattaa myös kääntää näkökulmaa. Miltä miehistä tuntuisi, jos heille sanottaisiin jatkuvasti, että Suomi on tasa-arvoinen maa, vaikka miehet olisivat johtavissa asemissa useimmiten vähemmistönä?

Ja saisivat ehkä myös huonompaa palkkaa kuin naiset.

Kommentointi on suljettu.