Vuorentaustan koulun oppilaat hiljenivät, kun entinen koulukiusaaja esittäytyi – Motoristit haluavat kouluihin asennemuutoksen ja kitkeä koulukiusaamisen

07.09.2019 09:00

Toistakymmentä motoristia vieraili tällä viikolla Vuorentaustan yläkoulussa puhumassa koulukiusaamisesta.
Oppilaiden kiinnostuksen herättivät erityisesti erikoiset prätkät. Tässä pyörässä oli katolla varustettu sivuvaunu.

Motoristit koulukiusaamista vastaan ry (MKKV) jalkautui keskiviikkona 27 moottoripyörän voimin Vuorentaustan yläkoululle.  Nahkaisiin kerholiiveihin pukeutuneet motoristit olivat esittelemässä paitsi pyöriään myös kertomasta tärkeästä aiheesta, koulukiusaamisesta.

MKKV on kiertänyt ala- ja yläkouluilla vuodesta 2013 alkaen. Alun alkaen tarkoituksena on ollut koululaisten asenteiden muuttaminen koulukiusaamista kohtaan.

Mutta miksi juuri motoristit ovat oikeita henkilöitä kertomaan kiusaamisesta?

– Me motoristit olemme kuin yhteiskunta pienoiskoossa. Meitä on kaikista yhteiskuntaluokista, on miehiä ja naisia, nuoria ja vanhoja. Tämän lisäksi myös moottoripyöriä on joka lähtöön. Tätä kautta oppilaat oivaltavat, että olemme kaikki erilaisia mutta kuitenkin samaa porukkaa, MKKV:n tiedottaja Marko Saarinen kertoi.

Oppilaat ja opettajat pääsivät testaamaan moottoripyörän satulassa istumista. Tämän Harrikan kohdalla ihmetystä herättivät korkeat sarvet.

Ari Santaharjulle kiusaaminen oli ajanvietettä

Motoristien vierailut kouluissa eivät ole pelkkää puhetta, vaan mukana on konkreettisia esimerkkejä, tällä kertaa kiusaajan näkökulmasta.

Yhdistyksen jäsenen Ari Santaharjun puheen aikana yleisössä olikin hipi hiljaista, kun mies kertoi historiastaan koulukiusaajana.

– Olin jo silloin lahjakas suustani, joten kiusasin muita verbaalisesti mutta myös fyysistä väkivaltaa käyttämällä. Pidin sitä hyvänä tapana tappaa aikaa ja viihdyttää itseäni.

Santaharjun kohdalla kiusaaminen loppui siihen, kun hän oli lyönyt tuntematonta poikaa koulun pihalla kasvoihin varoittamatta.

– Sen jälkeen katsoin itseäni peilistä kyllästyneenä ja mietin, että mikähän mies sinä olet. Tästä lähtien en enää kiusannut ketään, mutta eihän minusta silti tykätty.

Vuorentaustalaisen Päivi Jantusen kolmipyöräisessä CCS-Trikessä on Kuplan moottori, vaihdekeppi, kytkin ja jarru, mutta kaasu on kuin moottoripyörässä.

Koulujen ilmapiiri on parantunut vierailujen jälkeen

Motoristien viesti vuorentaustalaisoppilaille oli se, että koulu olisi syytä pitää vapaana alueena kiusaamisesta, sillä joillekin oppilaille koulu on ainut paikka maailmassa, missä voi tuntea olonsa hyväksi.

MKKV:n toiminta innosti mukaan myös vuorentaustalaisen motoristin Päivi Jantusen, jolla on omakohtaista kokemusta koulukiusaamisesta.

– Molempia lapsiani on koulukiusattu, poikaani aika pahasti. Asiaan puututtiin vasta sitten, kun menin itse väliin. Tuttavani sisko kärsii koulukiusaamisen aiheuttamista asioista vielä näin aikuisiälläkin. Siksi minusta on tärkeää, että koulukiusaamisesta puhutaan ja siihen puututaan.

Saarisen mukaan motoristien viesti on mennyt perille, sillä kouluilta saadut viestit ovat kertoneet, että vierailuilla on saatu vähennettyä koulukiusaamista ja parannettua koulujen ilmapiiriä.

– Meillä motoristeilla on ehkä sopiva auktoriteetti muuttamaan asenteita ilman, että tarvitsee heristää nyrkkiä.

Saarinen pitää kallisarvoisena MKKV:n vierailujen aikana tapahtuvia keskusteluja, joita käydään oppilaiden kanssa koulun pihamaalla moottoripyörien seassa.

– Ehkä mieleenpainuvin kohtaaminen oli erään tytön kanssa, joka tuli itkuisena halaamaan ja kiittämään vierailustamme. Hän kertoi, että häntä on kiusattu, mutta enää hän ei pelkää.

MKKV:n Ari Santaharju vierailee kaikissa kouluissa yhdessä tiedottaja Marko Saarisen kanssa.