Espanjan ympäripyöräily sisälsi 52 kilometriä pystysuoraa nousua – Taina Liekari ja Laura Toukola pyöräilivät yli Pyreneiden vuoriston ja sateessa pitkin rannikkoa

Fuengirolassa asuvat suomalaisnaiset päättivät lähteä hetken mielijohteesta 50 päivän koitokselle Liekarin 50-vuotispäivää juhlistaakseen. Vuoden treenauksen ja suunnittelun jälkeen toteutettu reissu antoi unohtumattomia kokemuksia ja nauratti matkalaisia.
Laura Toukola (vas.) ja Taina Liekari treenasivat matkaa varten vuoden päivät. Liekarilla oli hieman kokemusta pitkästä matkasta, sillä hän oli pyöräillyt parit satasen matkat ja tehnyt yhden kolmipäiväisen 450 kilometrin pyörävaelluksen. Toukolan pyöräilykokemus oli kymmenen vuoden takaisen työmatkapyöräilyn perua. (Kuva: Taina Liekari ja Laura Toukola)

Taina Liekari oli hierojalla, kun hän sai ajatuksen 50-vuotissyntymäpäivän ympärille rakennetusta pyöräreissusta. Liekarin hieroja Laura Toukola sanoi saman tien lähtevänsä mukaan, ja yhdessä naiset alkoivat suunnitella koitosta tulevan vuoden touko-kesäkuulle.

Pian syntymäpäiväpyöräily sai uusia merkityksiä. Naiset päättivät päivittää reissukuulumisiaan sosiaalisen median kanavilla ja tuoda lisäksi esiin roskauksen aiheuttamia ongelmia. Pyöräily luonnon puolesta sai somessa tuhatkunta seuraajaa.

– Halusimme matkallemme teeman, joka koskettaisi ihmisiä sekä Suomessa että Espanjassa. Jätteiden ja mikromuovien aiheuttamat ongelmat ovat globaaleja kysymyksiä, joihin jokainen voi omalla toiminnallaan vaikuttaa, perustelee Toukola teeman valintaa.

Reitti kulki Pyreneiden vuoriston yli: hankalissa maastoissa pyöräily on täysin oma lajinsa

Maanteitä ja vuoristopolkuja yhdistelevä reitti vaati molempiin maastoihin sopivan varustuksen. Reissun 9000 euron matkakassa rahoitettiin sponsorien tuella, ja myös varusteet saatiin lahjoituksina. Tunturin RX700-hybridipyörät kestivät reissun olosuhteet, ja Shimanon lahjoittamat pyöräilyvaatteet, kengät, kypärät ja lasit pitivät parivaljakon kunnossa. Matkatavaraa kummallakin oli mukanaan 12 kiloa.

Naisten reitti kulki maan ympäri pitkin rajoja alkaen ja päättyen Fuengirolaan. (Kuvakaappaus: Taina Liekari ja Laura Toukola)
Toukola päivittää pyörämatkan Facebook-sivuja. Naiset olivat koko matkan aktiivisesti läsnä somessa, jossa heidän koitostaan seurasi reaaliajassa tuhatkunta ihmistä. (Kuva: Taina Liekari ja Laura Toukola)
Harjoitellessaan matkaa varten naiset hakeutuivat hankaliinkin maastoihin. (Kuva: Taina Liekari ja Laura Toukola)
Syntymäpäiväpyöräily roskausta vastaan starttasi Fuengirolan kaupungintalon edestä 21.5.2019. (Kuva: Taina Liekari ja Laura Toukola)

Toimivilla varusteilla kelpasi pyöräillä, sillä 8–12 tunnin ajopäivät sisälsivät jatkuvia nousuja ja laskuja, päällystämättömiä teitä ja luonnonpuistojen halki taivaltamisia. Sääolosuhteet vaihtelivat 42 asteen helteistä sadekuuroihin ja kahdeksan asteen koleaan säähän.

– Uutisissa saderintamasta puhuttiin 20 vuoteen kylmimpänä, päivittelee Liekari, joka ei ollut osannut varautua poikkeuksellisen kylmään ilmaan Espanjan kesässä.

Läpimärissä laukuissa kastuivat makuupussit, ja kohmeisilla sormilla oli välillä mahdotonta jarruttaa. Kahtena sään vuoksi pidettynä ylimääräisenä vapaapäivänä huoneessa kyhjöttäminen turhautti, kun matkaa olisi halunnut jatkaa.

Maaseudulla parivaljakko törmäsi lumivuoristen huippujen ja koivikkojen lisäksi jäteongelmaan

Liekari kertoo silmät hehkuen Espanjan luonnon monimuotoisuudesta. Pyörän selässä rajoja pitkin kuljettu reitti toi maan lähemmäs kuin koskaan ennen, ja erilaiset alueet hämmästyttivät. Pohjoisessa naiset näkivät aivan suomalaista luontoa muistuttavaa koivujen koristamaa maisemaa, ja Pyreneiden huiput loistivat valkoisina lumesta.

Pikkuriikkiset maalaismajatalot muuttuivat tien päällä kodeiksi, ja kielimuurista huolimatta ihania ihmisiä riitti matkan varrella loputtomiin.

– Ihmiset olivat kaikkialla todella kannustavia. Autoista tööttäiltiin ja näytettiin peukkua, ja pyöriin kiinnittämiämme suomenlippuja ihmeteltiin. Jotkut luulivat meidän pyöräilleen Suomesta saakka.

Portugalin rajalla oli roskaongelman lisäksi myös kauniita maisemia. Liekari poseeraa auringonkukkapellolla. (Kuva: Taina Liekari ja Laura Toukola)
Vaikka tiet olivat monin paikoin hyväkuntoisia, oli suuri osa reittiä hankalakulkuista maastoa. Jyrkässä ylämäessä ei auttanut kuin työntää, sillä renkaat upposivat hiekkaan. (Kuva: Taina Liekari ja Laura Toukola)
Ennen matkaa naiset opettelivat huoltamaan pyöränsä. Harjoittelun tuloksista päästiin nauttimaan reissussa: Liekari vaihtaa takapyöränsä sisäkumia rautanaulan puhkaistua sen. (Kuva: Taina Liekari ja Laura Toukola)

Kauniiden maisemien ja vieraanvairaisten ihmisten lisäksi naiset kohtasivat myös ikäviä asioita. Päivittäisissä sosiaalisen median postauksissaan he toivat aktiivisesti esille roskaukseen ja jätteisiin liittyviä tietoja, ja juuri nämä samat ongelmat olivat vastassa Portugalin rajalla.

– Paikalliset polttivat roskia konteissa ja levittelivät jätökset sitten maahan. Sieltä ne palamatta jääneet metalli- ja lasipurnukat sitten kurkkivat tomun seasta, surkuttelee Liekari paikallista jätteidenkäsittelyä.

Kauniit kohtaamiset itkettivät ja naurattivat pitkin matkaa – Liekari sai kosinnan syntymäpäivälahjaksi mieheltään

Ennen reissua Liekari ja Toukola olivat hyvänpäiväntuttuja, jotka tutustuivat kunnolla vasta pyöräreissun aikana. Muuttuneista aikatauluista, väsymyksestä ja nälästä huolimatta tunnelma säilyi hyvänä, sillä vastoinkäymisiin suhtauduttiin huumorilla.

– Tämän tyyppiselle reissulle lähtiessä on oltava jollain tapaa samanhenkisiä. Molemmat olemme hyvällä tapaa hulluja, nauraa Liekari.

Pyreneiden vuoriston kauneus sokaisi matkaajat turkoosinsinisillä järvillään. (Kuva: Taina Liekari ja Laura Toukola)
Hiekkamyrsky saartoi pyöräilijät kolmanneksi viimeisenä matkapäivänä. (Kuva: Taina Liekari ja Laura Toukola)

Yksi mieleenpainuvimmista kohtaamisista oli pyörällä liikenteessä ollut mies, joka oli pyöräillyt edesmenneen vaimonsa tuhkauurna mukanaan seitsemän kuukautta.

– Mies oli luvannut vaimolleen syntymäpäivälahjaksi vievänsä hänet tämän unelmien paikkoihin ympäri Eurooppaa. Kolme viikkoa lupauksen jälkeen nainen oli menehtynyt, ja mies oli nyt tien päällä toteuttamassa lupaustaan. Tämän kohtaamisen jälkeen pyöräilimme molemmat pitkään liikutuksesta hiljaisina, kertoo Liekari.

Ainoa oikeasti pelottava hetki oli loppumetreillä kolmanneksi viimeisenä päivänä naiset saartanut hiekkamyrsky. Näkyvyys oli todella surkea, ja tuulessa sinkoili esineitä suoraan päin pyöriä.

Maanantaisin pidettyjen viikoittaisten palautumispäivien ja kahden sääolosuhteista johtuvan pysähdyksen lisäksi naiset lepäsivät ainoastaan Liekarin syntymäpäivänä. Tällöin Liekarin miesystävä saapui paikalle, ja yöpymiseen oli varattu astetta parempi paikka. Illallisella mies sitten kosi ja sai myöntävän vastauksen.

Mikä tahansa on mahdollista, kun vain päättää yrittää

Maaliin naiset saapuivat ylimääräisistä pysähdyksistä huolimatta päivän ennen 50 vuorokauden tavoiteaikaansa. Perillä vastassa olivat Fuengirolan kaupungin edustajat pokaalien kanssa, sekä matkan päivityksiä livenä seuranneita Fuengirolan suomalaisyhteisön jäseniä. Selätetty koitos tuntui mahtavalta.

– Jos nyt tekisin jotain toisin, pyöräilisin matkan kolme kertaa pidemmässä ajassa. Upeita historiallisia kyliä ja luonnonpaikkoja ohittaessa harmitti, ettei aikaa niiden kiertelyyn jäänyt, kertoo Toukola.

Hänelle haastavinta matkassa oli urheilusuoritusmainen pyöräily, jonka tuoma rutiini kävi hetken kuluttua tylsäksi. Nainen on peruskunnoltaan hyvä, mutta pyöräreissu oli hänen ensimmäinen pitkän matkan suorituksensa. Kaikista ylpein Toukola onkin itsensä ylittämisestä ja siitä, että sai hiottua kehostaan koneen, joka jaksoi kaikissa olosuhteissa.

Vaikkei reissussa sattunut haavereita, ja kummankin keho kesti suorituksen hyvin, tuntuivat sadan kilometrin keskimääräiset päivämatkat fyysisenä ja henkisenä väsymyksenä vielä viikkoja reissun jälkeen. Alkuväsymyksen selätettyään Liekari on päättänyt saada kehonsa elämänsä kuntoon ja kirjoittaa pyöräilykokemukseen liittyvän kirjan. Toukola on osallistunut rantojen roskista puhdistamiseen Espanjassa.

Päällimmäisenä opetuksena matkasta jäi kummallekin tunne siitä, että mikä tahansa on mahdollista, kun vain tahtoo tarpeeksi. Naiset kannustavat jokaista ylittämään itsensä ja tarttumaan hulluiltakin vaikuttaviin koitoksiin. Oman kokemuksensa perusteella he tietävät, että keho kyllä kestää.