Timo Halttula muistuttaa, ettei urheiluväki ole oma porukkansa yhteiskunnassa.
Seuraparlamentti on vetänyt neljä vuotta yhtä köyttä ylöjärveläisen urheilu- ja liikuntaelämän kehittämiseksi ja saanut puheenjohtajansa Timo Halttulan mielestä kohtalaisen paljon aikaan.
– Olemme neuvottelukunta, johon kuuluu myös kaupungin vapaa-aikalautakunnan ja teknisen lautakunnan edustajat.
Kaupunki tekee päätökset liikuntapaikkojen, joiksi Halttula laskee myös kevyen liikenteen väylät ja leikkipuistot, kehittämisestä. Hänen mukaansa parlamenttia on kuultu oikeinkin hyvin.
– Pystyimme estämään liikuntapaikkamaksujen korotuksen. Yksissä tuumin tekemiämme ehdotuksia varustehankinnoista ja materiaalivalinnoista on toteutettu; esimerkiksi yhtenäiskoulun pesäpallokenttään saatiin hiekkatekonurmi, Halttula luettelee.
Parlamentissa ovat aktiivisimpia olleet suurimmat seurat eli Ryhti, YIlves, YPa ja Uplakers, mutta myös Urheilijat, Isku, Shotokan, Mutala JR ja äijäliikuntaryhmä Olkkoset ovat osallistuneet usein neuvonpitoon.
– Seurojen kokonaismäärästä mukana on noin kolmasosa, mutta ne liikuttavat prosentuaalisesti erittäin ison osan ylöjärveläisistä urheilun harrastajista.
– Liikunta- ja urheiluväki ei ole oma porukkansa vaan tiivis osa yhteiskuntaa. Samoin toivon eri seurojen ja lajien ihmisten puhuvan toisistaan positiivisesti, Halttula viestittää.
”Skeittipaikka on suurin puute”
Seuraparlamentti on kokoontunut 4–5 kertaa vuodessa. Seuraava palaveri pidetään syyskuussa eli juuri siihen aikaan vuodesta, kun kaupungin ensi vuoden talousarvion teko on kiivaimmillaan.
– Silloin tutustumme uuteen monitoimipalloiluhalliin ja pohdimme salivuorojen jakamisen pelisääntöjä. Hallihan kasvattaa radikaalisti liikuntatilojen määrää kaupungissamme, ja jalkapalloilijoilta vapautuu muita tiloja muiden käyttöön, Halttula sanoo.
Muidenkin kuin kilpaurheilijoiden iloksi Viljakkalan koulun liikuntasali on uusittu, ja Räikän tykkilumiladun pidentämisestä on tehty päätös.
Tekemistäkin toki vielä riittää:
– On nolo juttu, ettei Ylöjärvellä ole vieläkään kunnollista skeittipaikkaa. Hankkeet ovat toistaiseksi kaatuneet muun muassa valitukseen metelistä, vaikkka sekin on nykyaikaisilla rakennusratkaisuilla estettävissä, Halttula ihmettelee.
Hän haluaisi integroida liikuntapaikkojen käyttöä nykyistä selvästi tiiviimmin koulupäivien yhteyteen niin, että lapset ja nuoret voisivat koulun päätyttyä jatkaa samoissa tiloissa liikuntaharrastusten parissa.
– Eikä pelkästään niiden, vaan samalla logiikalla kulttuuriharrastuksissaan. On hullua, että lapset käyvät kotona kääntymässä ja palaavat koululle tunnin päästä.
”En jatka puheenjohtajana”
Timo Halttula istuu myös Ylöjärven kaupunginhallituksessa, mutta vakuuttaa pitävänsä politiikan erillään seuraparlamenttitoiminnastaan.
– Olen tehnyt tiukan linjani siitä selväksi, eikä siitä kukaan ole nähnytkään vaivaa.
Ryhdin puheenjohtajana Halttula on ahertanut seitsemän vuotta, mutta lisää ei ainakaan heti tule.
– Kolmesti minut on saatu suostuteltua jatkamaan, mutta nyt tilalle on löydyttävä joku toinen. En tiedä, kuka.
Halttulan mukaan talkoohengen hiipuminen näkyy urheilussa kahdella tavalla:
– Valmentajista ja muista joukkueissa toimijoista on pulaa, mutta myös seurojen vastuuhenkilöiden rekrytoinnista on tullut hankalampaa.
– Kunnallispolitiikassa päättäjiksi pyrkiviä on moninkertainen määrä paikkoihin nähden, mutta seurojen johtokuntiin pääsee ilmoittautumalla jopa kesken kauden! Halttula harmittelee.
Seuraparlamentinkin on hänen mukaansa pystyttävä uudistumaan. Halttula heittää mietittäväksi ajatuksen seuratoiminnan onnistumisen mittaamisesta:
– Yksi tapa on korostaa omien kasvattien nousua tähdiksi – vaikkakin muiden paikkakuntien seuroissa. Toinen tapa on uudistaa toimintakulttuuria niin, että ykkösasiana on lasten ja nuorten liikunnan määrän huomattava lisääminen.