Villasukkien neulominen on nykyisin varsin suosittu harrastus, ja markkinoille on tullut useita opaskirjoja. Länsiaurelaisen Hanne Piiraisen sukkakirja on kuitenkin erilainen kuin muut – kirjassa on ohjeet monen eri koon sukille.
Kurun Länsi-Aureessa asuva Hanne Piirainen on neulonut viisivuotiaasta asti. Oppia hän otti mummustaan, joka oli kova käsityöihminen.
Ensin hän neuloi yksinkertaisia asioita, kuten kaulahuiveja. Koulussa Piirainen oppi kutomaan sukkia ja jäi sille tielleen.
Piirainen ei pysty edes kuvittelemaan, kuinka monet sukat hän on elämänsä aikana neulonut.
– Satoja? hän miettii.
Vai sittenkin tuhansia? Erääksikin jouluksi Piirainen nimittäin neuloi suvulleen neljätkymmenet pitkävartiset sukat lahjaksi.
Piirainen pystyy tekemään neulomista sivutyönään.
Hän työskentelee Auretar-nimisessä kahvilassa Länsi-Aureessa osa-aikaisesti. Lisäksi hän suunnittelee ja neuloo sukka- ja esimerkiksi puseromalleja Kaupunkilanka-nimiselle yritykselle. Yritys myy lankoja jälleenmyyjille.
Välillä hän suunnittelee malleja myös lehdille.
Lyhyt- ja pitkävartisia sukkia koko perheelle
Nyt Piiraiselta on ilmestynyt lisäksi kirja Koko perheen villasukat. Kirja on hänen ensimmäisensä.
Teoksessa on ohjeet 21 erilaiselle sukkamallille. Kaikki paitsi yhdet ovat hänen omia mallejaan.
Erilaista ja uutta kirjassa on se, että Piirainen on tehnyt joka sukasta ohjeet monelle eri koolle. Osasta malleista on ohjeet myös lyhyt- ja pitkävartisille sukille.
– Olen tehnyt joka mallista ohjeet 2-8 eri koolle. Eli kirjan mukaan voi neuloa vähän yli 200 erilaista sukkaa. Ohjeiden perusteella voi tehdä sukat koko perheelle.
Eri kokojen, kaavioiden ja lukujen kanssa piti olla todella tarkkana, ja Piirainen sai lukujen tarkistamiseen apua.
Koko perheen villasukat -kirjan sukat on tehty Kaupunkilangan langoista, mutta sukat voi toteuttaa mistä tahansa langasta, kunhan noudattaa annettua langan paksuutta.
Värejäkään ei ole lyöty lukkoon, vaan kirjan kuvissa on eri väriyhdistelmillä neulottuja esimerkkejä.
Anemia väsytti
Ohjeiden laajuus teki kirjan toteuttamisesta paljon mutkikkaampaa kuin Hanne Piirainen oli ennalta ajatellut.
Oman hankaluutensa kirjan tekemiseen aiheutti se, että Piiraista vaivasivat viime vuonna todella alhaiset rauta-arvot ja suoranainen anemia.
Ensin kirjailija luuli väsymyksen johtuvan siitä, että hän kävi kirjan tekemisen lisäksi töissä ja myös Ikaalisten käsi- ja taideteollista oppilaitosta.
Sitten selvisi, että Piirainen kärsi 4 vuotta sitten tehdyn lihavuusleikkauksen aiheuttamasta raudanimeytymishäiriöstä, jota alettiin hoitaa rautatablettien sijaan infuusioilla.
Nyt olo on parempi, ja kutimet liikkuvat kädessä taas päivittäin.
Sukkahulluus tarttui tyttäreen
Ne ainoat kirjan sukat, jotka eivät ole Piiraisen omaa mallia, ovat Taru-tyttären suunnittelemat. Hanne Piirainen on tartuttanut sukkakuumeen tyttäreensä.
Tytär on erikoistunut tekemään sukkiin kuvioita kirjomalla, ei neulomalla. Häneltä Hanne Piirainen saa toisinaan myös lahjaksi sukkia.
Viimeksi hän sai jälkikasvulta sukat äitienpäivälahjaksi.
Ne tulivat todelliseen tarpeeseen, sillä Piiraisella ei ole kotonaan kuin yhdet itse tehdyt sukat, nekin jämälangoista tehdyt. Kaikki Piiraisen mallisukat menevät nimittäin työnantajan käyttöön, ja muita tekemiään sukkia neuloja tuppaa antamaan muille lahjaksi.
Tytär on ainoa, jolta Piirainen saa lahjasukkia.
– Kaikki varmaan aina ajattelevat, että minulla on jo sukkia, mutta sukkiahan on aivan ihana saada!
Neulomista harrastavat myös parikymppiset
Piiraisen sukkaharrastus on jatkunut vuosikymmeniä. Parikymppisenä hän piti itseään suorastaan kummajaisena, koska neulominen ei ollut tuolloin trendikästä. Toisin on nykyään.
Piirainen on huomannut, että sukkien tekeminen on kovastikin muotia, ja sitä harrastavat myös 20-30-vuotiaat.
– Tämä ei ole enää pelkästään mummojen laji.
Netti on pullollaan neulontavideoita ja neulomiseen erikoistuneita Facebook-ryhmiä. Videoita katsomalla moni uusi harrastaja on hypännyt suoraan yksiväristen sukkamallien yli ja ryhtynyt väsäämään heti monimutkaisiakin kirjosukkia.