Nea Lento ponnisti nuorten olympiafestivaaleilla pronssille haasteista huolimatta

30.07.2019 16:00

Siivikkalalaisen Nea Lennon palkintokaappia koristaa nyt Euroopan nuorten olympiafestivaalin pronssimitali, jonka hän nappasi viime viikolla Azerbaidzhanin pääkaupungista Bakusta.
Nea Lento sai Bakun palkintopallille viereensä paitsi muut mitalistit, Norjan Mi Gulteig Lienin (vas.) ja Ukrainan Marija Horelovan, myös EYOF-maskotit. (Kuva: Tomi Lento)

Lento nousi palkintopallille pituuskilpailun jälkeen. Erinomainen saavutus oli myös kolmiloikan viides sija. Sijoitusten eteen piti taistella, sillä vatsapöpö haittasi melkoisesti valmistautumista.

– Pituuden mitali totta kai tyydyttää, mutta tuloksissa näkyi sekä vatsatauti että kilpaileminen neljänä päivänä peräkkäin. Suomalaisille kuuma sääkin vei varmasti voimia, Lento arvioi.

– Tulevaisuudessa ei kahden hyppylajin päiviä kannata arvokilpailuihin ottaa, jotta ei anneta esimerkiksi pituuteen erikoistuville liikaa tasoitusta, Nean isä Tomi Lento sanoi.

Tomi näki tyttärensä suoritukset aitiopaikalta, sillä hän matkusti Bakuun myös Neaa aiemmin valmentaneen Teemu Yli-Laurin kanssa. Tiistain pituuskarsinnassa vatsa ei vielä vaivannut urheilijaa, ja hän venytti ensimmäisellään 603. Yliastutun toisen yrityksensä jälkeen Lento jätti viimeisen hyppynsä käyttämättä. Pidemmälle lensi ainoastaan Norjan Mi Gulteig Lien: 627 hurjassa myötätuuessa.

Keskiviikon loikkakarsinnassa Lento hyppäsi toisellaan 12,50 ollen porukan kolmanneksi paras. Torstain pituusfinaalia Lento johti pitkään toisen yrityksensä 594:llä, mutta kuudennella ohi menivät 615:llä Gulteig Lien ja 621:llä Ukrainan Marija Horelova. Lentokin kykeni vielä parantamaan 598:aan.

Perjantain kolmiloikkafinaalissa Lento nousi viidennellä, 12,58 kantaneella hypyllään viidenneksi ja paransi vielä viimeisellään 12,62:een.

– Valmentajatkin kiittelivät, että lupaa hyvää, kun pystyin molemmissa lajeissa tekemään parhaan tulokseni viimeisellään, Lento myönsi.

Loikkakulta meni Ruotsin Maja Åskagille, joka täräytti 13,26. Ranskan Lesly Raffinin hopeatulos oli 13,08 ja Moldovan Iuliana Dabijan pronssinoteeraus 12,92.

Seuraavaksi Kalevan kisat

Pitkää lepoa Nea Lennolle ei ole luvassa, sillä ensi viikonloppuna Lappeenrannassa käydään Kalevan kisat.

– Loppukaudesta tavoitteenani on parantaa ennätyksiäni. Uskon sen olevan mahdollista, kunhan saan valmistautua kilpailuihin kunnolla.

Lennon pituuden ulkoennätys on Jämsässä kesäkuussa hypätty 621, mutta hallissa hän venytti jo 624. Jämsässä meni vielä kaksi senttiä sitäkin pidemmälle hieman liian kovassa myötätuulessa. Loikkaennätys on jo kesäkuun alussa Jämsässä pompittu 12,85.

Seuraavalla viikolla Lennon suuntana on Kankaanpää ja 17-vuotiaiden SM-kilpailut, joissa menestyminen olisi tärkeää maajoukkuetehtäviä ajatellenkin.

– Haluan päästä 17-vuotiaiden Ruotsi-otteluun. Kilpailin siinä jo viime kesänä, ja se oli niin hieno kokemus, että mieli tekee taas mukaan!

Monenlaista oppia tulevaisuuteen

Bakussa Lento koki paljon muutakin kuin kilpailumenestystä. EYOF kokoaa yhteen joka toinen vuosi monen urheilumuodon maanosan lupaavimmat nuoret.

– Oli kaikin tavoin hienoa olla mukana ja tutustua muihinkin kuin yleisurheilijoihin. Se oli helppoa, koska asuimme kaikki samassa urheilijakylässä.

– Tämä oli siinäkin mielessä hyvää harjoittelua tulevaisuutta varten, sillä haluan joskus olla mukana olympiakisoissa, Lento sanoi.

Tomi Lento uskoo tyttärensä oppineen myös varovaisuuteen esimerkiksi ruoan ja veden suhteen. Bakussa apuna olivat onneksi joukkueen lääkärin Mira Tuovisen antamat lääkkeet.

Azerbaidžan on öljyllään rikastunut entinen neuvostotasavalta. Vauraus näkyi kilpailujärjestelyissäkin.

– Stadion oli suuri ja nykyaikainen. Bakuun emme oikein päässeet tutustumaan, koska turvajärjestelyt olivat tiukat, ja olimme suurimman osan urheilijakylässä.

– Kylästä stadionille siirryttiin poliisisaattueessa pillit ja hälytysvalot päällä. Bussin etupenkillä istui myös kaksi poliisia. Kun sotilaitakin näkyi paljon, jokainen urheilija tunsi varmaan olonsa turvalliseksi, Tomi Lento kuvailee.

Reissun onnistumista korosti se, että Suomi sai peräti viisi mitalia yleisurheilusta. Nea Lennon seurakaveri, Tampereen Pyrinnön Saga Vanninen voitti seitsenottelun.