Kansantalous on kokonaiskysynnän ja aluetalouksien summaa

26.06.2019 06:00

Ei ole sellaista johtamismallia, joka voisi kasvattaa markkinoita dilutoimalla ne voimavarat, jolla Suomi on kilpaillut itsensä maailman kärkeen. Yrittäjyys ja vireä maaseutu ovat Suomen henkinen ja fyysinen voimanpesä.

Pieniä aluetalouksia ei saisi alistaa yksistään suurten ketjujen siirtomaiksi, vaan rahan pitäisi kiertää siinä ekosysteemissä, missä raha käytetään.

Myös palvelut pitää suunnata demografisesti kaikille.

Viihde on erinomainen mittari kansalliselle identiteetille. Kaikkia ei voi pakottaa kuuntelemaan laskelmoitua kertakäyttöviihdettä.

Lasten, aikuisten ja senioriväen kotiviihtyminen on kaikille myönteinen kuluerä, mutta sille ei ole potentiaalia vastaavaa tarjontaa.

Tämä siksi, että Suomessa ei ole aineettoman tuotantotalouden rahoituksen ymmärtämistä.

Ruotsin IPR-guru Karl-Erik Sveiby oli vierailevana proffana Hankenilla, mutta jostain syystä hänen oppinsa eivät sytyttäneet Suomea.

Kotitalouksien nettovarallisuus plus ”säästössä” olevat eläkemaksut ovat yli 300 miljardia.

Ei siis ihme, että ulkomaisia sijoittajia kiinnostaa maa, jolla ei ole lainkaan luovan talouden puolustusvoimia.

Tässä on todellinen kestävyysvaje ja verinen perintö lapsillemme.

Luomalla suomalaisia IPR-palveluja, syntyy uutta luontokuormatonta taloutta ennusteiden ulkopuolelta.

Pelkästään senioriväen vapaa vuosittainen ostovoima on lähes 10 miljardia, kertoi sitä tutkinut viihde- ja uutismies Heikki Kahila.

 Vain lyhyeksi jäänyt ajattelu voi olettaa, että mummot ja koko muu kansa striimaa. Tämä valeuutisointi johti musiikin tarjonnan alasajoon keskusliikkeissä.

Nyt viimeistään huhulta voi katkoa siivet, kun suoratoistotilastoja johtanut JVG:n julkaisee yleisön pyynnöstä uutuusalbuminsa CD, vinyyli ja jopa C-kasetti formaateissa.

Vain pintakermaa hyödyntävät voimakoneistot ovat kulttuuria ja taloutta riivaava syöpä.

Ilmiö vaikuttaa työllisyyteen, talouteen, kulttuuriimme ja tulevaisuuteen, sillä suomalaisia yrityksiä myydään ulkomaille miltei varmuuden vuoksi.

Antti Rinne, laita kotimarkkinat kuntoon ja loistalous kuriin, niin päästään alkua pidemmälle.

Erkki Puumalainen