Ennätykselliset 12 321 kävijää viime vuoden aikana. Tänä vuonna viime vuoden kävijämäärät on rikottu jo nyt Ylöjärven avantouimareiden Veittijärven saunalla. Yleisten saunojen ympärivuotinen kysyntä on kasvussa koko Pirkanmaalla, ei ainoastaan Ylöjärvellä.
Sinivalkoiseen Umbro-merkkisessä verryttelytakkiin sonnustautunut mies tervehtii aulassa. Olli Siironen toimii yhdistyksen puheenjohtajana, joka on kerryttänyt kokemusta toiminnan pyörittämisestä vuosien ajan. Hän on ollut toiminnassa mukana yhdistyksen syntymästä asti.
Veittijärvellä ollaan nyt uitu 21 vuotta. Siiroinen käy talvisaikaan avannossa kolmisen kertaa viikossa. Myös saunan vuokraisäntä käy vaimoineen viikoittain saunomassa.
– Aikoinaan Ylöjärvellä ei ollut kuin yksi avantosauna, jossa kävijämäärät alkoivat paisumaan. Kunnan työntekijät hermostuivat jatkuvaan soitteluun, jossa toivottiin parannuksia tai toista paikkaa avantouinnille. Yhdistys sai alkunsa ajatuksesta, että olisi toimija joka hoitaisi näitä asioita.
Aulan ilmoitustaulut ovat täynnä informaatiota ja katon reunaa koristaa iso joukko potretteja. “Kylmä-Kalle” tai Tai “Kylmä-Kaisa”. Jokaisen vuoden Kallen päivänä tittelin kantaja luovuttaa kunnianimensä seuraavalle yhdistyksen avantouimarille, jonka hän näkee sopivaksi kantamaan nimeä.
– Olemme “kilpauimareita” suurissa lainausmerkeissä, naurahtaa Siironen.
Sauna on avoin kaikille, mutta se on selkeästi koti yhteisölle, joita yhdistää rakkaus jääkylmässä vedessä uimiseen. Moni yhdistyksen jäsen käy uimassa avantouinnin SM-kilpailussa. Viime helmikuussa uitiin porukalla Aurajoessa ja ensi vuonna matkustetaan Joensuuhun. Eräs Kylmä-Kalle on maailmanmestari yli 70-vuotiaiden sarjassa.
Nyt avantouinti ja saunominen on kasvattunut räjähdysmäisen suosion kaikissa ikäryhmissä.
– Olin 40-vuotias, kun aloitimme toiminnan. Olin silloin yhdistyksen jäsenistä nuoremmasta päästä. Nyt uinnista ja saunomisesta ovat innostuneet nuoret aikuiset ja lapset, joka näkyy meidänkin kävijämäärissä. Kyseinen trendi on nähtävissä kaikkialla Pirkanmaalla.
Saunaan pääsee kesälläkin
Rahastaja odottaa aulassa asiakkaita. Tähän hommaan yhdistys pystyy palkkaamaan paikallisia nuoria, joille on tarjolla töitä neljänä päivänä viikossa. Sisään astuu kolmihenkinen perhe, jotka maksavat pääsymaksusta yhteensä 19 euroa ja 50 senttiä.
Parhaimmillaan saunojia saattaa olla 120 päivässä. Kun talvi vaihtuu kevääseen ja jäät sulavat, kävijämäärät laskevat ja laiturit täyttyvät auringonottajista.
Sateisena toukokuun iltana Ihmisten vähyys tai muut kesän ilmiöt eivät kuitenkaan näy: Ihmisiä virtaa sisään tasaiseen tahtiin, eikä kukaan paistattele päivää laiturilla. Viileän ilman vuoksi perinteisessä puusaunassa on tunkua. Ihmiset hikoilevat rauhallisesti
vierivieren.
– Moneltako se jääkiekon semifinaali alkaa, pohtivat uimarit keskenään.
Saunojia on matkannut Tampereelta saakka, koska naapurikunnan saunoissa on vielä enemmän tunkua.
– Rauhaniemi on aivan liian ruuhkainen, jonka vuoksi käymme välillä täällä, tamperelainen pariskunta kertoo.
Monet siirtyvät saunasta järvipulahdukselle. Vesi on 15-asteista, eli monelle vakiasiakkaalle lämmintä. Laiturin nokasta on helppo hypätä järveen, jonka lähdepohjainen vesi tuntuu viileältä pitkään talvenkin jälkeen. Järven vesi on niin puhdasta, että sitä
käytetään saunan pesuvetenä. Tietämätön uimari oli juonut hanasta järvivettä muutaman vuoden ajan ilman vatsavaivoja.
Uinnin jälkeen on mukava siirtyä seuraavaan saunaan.
– Vettä pitää kaataa savusaunan kiukaaseen hiljakseen, asiantunteva saunoja neuvoo.
Veittijärven saunat ovat pärjänneet Pirkanmaan saunavertailuissa loistavasti. Paikan erikoisuus on, että laikki kiukaat lämmitetään pelletillä, jonka ansiosta savupäästöt ovat minimaaliset.
Savusaunasta voidaan väitellä, tarvitseeko se savun tuoksun, joka puuttuu pelletin vuoksi kokonaan. Veittijärven savusaunan lämmitys on kuitenkin sama kuin perinteisessä, mutta ilma on kuitenkin kyseisessä hikihuoneessa miellyttävän puhdasta.
Savusaunan löylyt ovat kuitenkin se verran tiukat, ettei siellä pysty viettämään yhtä kauan aikaa lauteilla kuin perinteisessä saunassa.
Saunomisen jälkeen on mukava istahtaa terassille, josta on järvimaisema. Ilmassa tuoksuu makkara.
– Harmittaa, etten tajunnut ottaa makkaraa mukaan. Muuten tämä oli ihan ässä kokemus, ensimmäistä kertaa Veittijärvellä saunonut tamperelainen nuorimies toteaa.