Onko tekoäly ajankohtainen asia yrityksessäsi? Pirkanmaalla terhakkaasti toimintansa aloittanut älykkäiden koneiden tekoälykeskus Al Hub Tampere tarjoaa neutraaleja asiantuntijapalveluita ilmaiseksi.
Al Hubin perustaja, apulaisprofessori Heikki Huttunen ja koordinaattori Ritva Savonsaari Tampereen yliopistosta iloitsevat jo ensimmäisten toimintakuukausien osoittaneen älykkäiden koneiden tekoälykeskuksen tarpeellisuuden.
Huttusen ja Savonsaaren mukaan tekoälykeskuksen kokoinen aukko on paljastunut pirkanmaalaisten yrityksien osoittamassa aktiivisuudessa palvelua kohtaan ja niiden halussa aloittaa yhteistyö Al Hubin kanssa.
– Tehtävämme on antaa yrityksille huippututkimukseen perustuvaa matalan kynnyksen apua kaikissa tekoälyyn liittyvissä kysymyksissä, parivaljakko kutsuu yhteistyökumppaneita.
– Lähdemme jokaisessa tapauksessa liikkeelle juuri kyseisen yrityksen tarpeista, he teroittavat.
Tekoälykeskuksen järjestämät tilaisuudet ovat herättäneet paljon kiinnostusta. Uusia tapahtumia suunnitellaan toteutettaviksi jo pikapuoliin.
Huttunen ja Savonsaari kertovat, että yritys voi kutsua Al Hubin asiantuntijat puolitoista tuntia kestävään arviointikeskusteluun, jossa käsitellään tekoälyn suomia mahdollisuuksia asianomaisessa yrityksessä.
Saatavilla on lisäksi laajamuotoinen sparraus, jossa esimerkiksi viikon esiselvityksen turvin opetetaan yrityksen omalla aineistolla koneoppimismalli Tampereen yliopiston (TAU) laskentaresursseilla sekä Al Hubin henkilöstöllä ja osaamisella. Lyhytaikaiset pilotit valmistelevat yrityksen omia tekoälyhankintoja.
Al Hub järjestää myös työpajoja tekoälyn tiimoilta. Tammikuussa pidetty ensimmäinen työpaja kokosi peräti 30 osallistujaa 17:sta eri yrityksestä.
Huttunen ja Savonsaari lupaavat seuraavia työpajoja vielä tämän vuoden puolella.
Tekoäly tulee, oletko valmis?
Älykkäiden koneiden alueellinen tekoälykeskus Al Hub Tampere syntyi kreivin aikaan.
– Tekoälyn hyödyntäminen kiinnostaa yrittäjiä. Tarve ja siten tilaus tekoälylle on valtavan suuri. Monet konsultit ovat havainneet mahdollisuutensa koittaneen, ja he ovat aktivoituneet ahkerasti tarjoamaan vinkkejään, Heikki Huttunen sanoo.
Huttunen neuvoo yrittäjiä pitämään jalat tiukasti maassa ja laittamaan jäitä hattuun.
– Yrityksissä ei välttämättä ole tarkkaa tietoa siitä, miten tekoälyn ensiaskeleet käytännön arjessa kannattaa ottaa. Varoituksen kello soi tarpeettomille hankinnoille.
– Yrityksessä on ymmärrettävä niin tekoälyn huikeat mahdollisuudet kuin sen rajoituksetkin. Todellisuuden oivaltaminen auttaa hankkimaan oman toiminnan kannalta oikeita asioita oikeaan aikaan.
Heikki Huttunen ja Ritva Savonsaari tunnistavat suurimman tarpeen tekoälytiedolle olevan pienissä ja keskisuurissa yrityksissä.
– Tampereen yliopisto on tehnyt tekoäly-yhteistyötä jo laajalla rintamalla.
– Pirkanmaalaisten yrittäjien on tärkeää oivaltaa, että nyt tekoäly on oikeasti kaikkien saatavilla, he innostavat.
– Tampereen yliopiston professoreiden ja opiskelijoiden osaaminen ja uuden löytämisen palo on yritysten ulottuvilla.
Huttunen ja Savonsaari pitävät tekoälykeskusta konkreettisena toimijana, joka lisää ja tiivistää yliopiston ja yrityksien yhteistyötä.
– Yliopisto ja yritykset synnyttävät ekosysteemin, joka edistää tekoälyosaamisen syventymistä maakunnassamme.
Pirkanmaalla on tunnetusti vahva älykkäiden koneiden yrityspohja. Yritysten tuotteiden ja palveluiden osuus viennistä on tuntuva.
Al Hub Tampere on kärkijoukossa mukana parhaillaan muovautuvassa kansallisessa tekoälykeskusten verkostossa.
Arkailematta mukaan
Älykkäiden koneiden alueellinen tekoälykeskus Al Hub Tampere on Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittama hanke.
Heikki Huttunen ja Ritva Savonsaari viestittävät voimakkaasti, että palvelusta kannattaa kiinnostua kaikkien sellaisten teknisesti orientoituneiden yritysten, joilla on tekoälyyn liittyviä kehittämistarpeita tai -toiveita.
– Lisäksi oppilaitokset, jotka osallistuvat tekoälyteeman edistämiseen, tutkimiseen tai soveltamiseen, ovat mahdollisia yhteistoimintakumppaneita.
Ensisijaisena kohderyhmänä ovat Pirkanmaan alueen älykkäitä koneita ja niiden alihankintaa tarjoavat yritykset koosta riippumatta.
Hanketta varten on koottu runsaan 30 yrityksen lista, joita Al Hub kontaktoi aktiivisesti. Näitä yrityksiä ovat muun muassa Epec, Glaston, Valmet, Novatron, Microteam, Minima processor, Atostek, Visy, Quva ja Tttech.
– Kontaktoimme pieniä ja keskisuuria yrityksiä niiden merkittävän kasvupotentiaalin vuoksi, Huttunen ja Savonsaari toteavat.
Arvion mukaan 80 prosenttia toimenpiteistä kohdistuu pieniin ja keskisuuriin yrityksiin, 20 prosenttia suuryrityksiin.
Palaute kannustaa eteenpäin
Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymän kehittäminen Pirkanmaan vahvuuksien pohjalta alueellisen tekoälykeskuksen hyväksi on saanut hyvin tuulta siipiensä alle.
Heikki Huttunen ja Ritva Savonsaari ovat vakuuttuneita siitä, että palvelu saavuttaa suuren suosion ja työ kantaa hedelmää niin yrityksille kuin yliopistollekin. Koko yhteiskunta on voittaja.
– Tekoäly harppaa lähitulevaisuudessa ison askeleen eteenpäin. Se ei ole mikään kummajainen.
Huttunen sanoo, että tavallisen kaduntallaajan on helppo oivaltaa tekoälyn arkisuus kännykkäesimerkistä.
– Tavallisesti puhumme kännykän kautta toiselle henkilölle. Tekoälyn avulla pystymme puhumaan kännykälle. Oiva esimerkki on puhelinsuunnistus. Kun pyydät puhelinta opastamaan sinut tietystä lähtöpaikasta määränpäähäsi, tekoälysovellus tekee sen.
Huttunen nostaakin nimenomaan puheenymmärryksen teknologian historiallisen merkittäväksi läpimurroksi.
– Kaiken huippu on se, että voimme käyttää omaa äidinkieltämme suomea!
Huttunen nostaa toisena esimerkkinä tekoälyn käytön tunnistamisessa. Tekoälyä hyödyntävä kone pystyy tunnistamaan ihmisen iän ja sukupuolen. Tunnistus pohjautuu siihen, että tekoälyn muistiin on tallennettu jopa 500 000 valokuvaa eri-ikäisistä ihmisistä.
– Kasvoissa on paljon yksityiskohtia, jotka kertovat esimerkiksi iästä.
– Itseohjautuvat autot käyttävät nimenomaan tekoälyä.
Huttunen ja Savonsaari sanovat ihmisten tietoisuuden tekoälystä voimistuvan koko ajan.
MATTI PULKKINEN