Jere Haavisto lähellä täysosumaa motocrossin SM-avauksessa – kaatuminen vei pisteitä

Tampereen Motocrossin ylöjärveläiskuljettaja Jere Haavisto oli nopein kuljettaja motocrossin SM-avauksessa Hyvinkäällä sunnuntaina. Haavisto joutui kuitenkin poistumaan kilpailupaikalta toiseksi korkeimmat pisteet mukanaan. Yksi kaatuminen vesitti ylöjärveläisen tavoitteet voitosta.
Jere Haaviston vauhti oli selvästi muita kovempaa SM-avauksessa. (Kuva: Jani Hovi, Xracing)

Vuonna 2017 motocrossin MX2-luokan Suomen mestaruuden voittanut ja viime kauden loukkaantumisen takia väliin jättänyt Haavisto lähti uuden kauden ensimmäiseen MX2-luokan SM-osakilpailuun vahvana ennakkosuosikkina.

Euroopan mestaruussarjassakin tänä vuonna kilpaileva ylöjärveläinen oli Hyvinkään sunnuntaissa MX2-luokan aika-ajon nopein reilun puolen sekunnin marginaalilla toiseksi ajaneeseen, Espoon Moottorikerhon Emil Silanderiin. Haavisto kuitenkin epäonnistui ensimmäisen erän startissaan ja oli aluksi noin sijalla 20. Maaliin hän ajoi yhden kaatumisen säestämänä kolmantena. Toisessa erässä Haavisto otti voiton. Hän kirjautti kummankin erän nopeimman kierrosajan.

Kauhajokelaista Team SVH:ta edustava Yamaha-kuljettaja Haavisto kuittaisi päivän toiseksi korkeimmat pisteet.

– Ajoni oli hyvää ja kisa toimi erinomaisena treeninä EM-sarjaa ajatellen. Sitten kuitenkin siellä tuli se yksi kaatuminen, minkä jälkeen en meinannut saada pyörääni käyntiin. Lisäksi ensimmäisen erän lähtöni oli surkea ja toisessakin olin vasta noin kymmenes. Parannettavaa siis jäi, Haavisto analysoi.

Haavisto harmitteli ohittamisen vaikeutta hiekkaradalla ensimmäisessä erässä.

– Rata oli todella yksilinjainen. Jouduin tekemään vähän röyhkeitäkin ohituksia.

– Sitä vain en tajua, miksi lähtöni olivat noin huonoja. Yksi syy voi olla se, etten ole harjoitellut startteja hiekalta. EM-sarjassa lähdetään metalliritilän päältä.

Silander voitti ensimmäisen erän ja oli toisessa kakkonen, mikä toi hänelle SM-sarjan piikkipaikan. Haaviston jälkeen kolmanneksi sijoittui Imatran Moottorikerhon Matias Vesterinen.

– Ärsyttäähän se, etten voittanut. Vauhdillisesti olin joukon nopein.

SM-sarjan toinen osakilpailu järjestetään Karkkilan saviradalla 9. kesäkuuta. Kilpailu jää Haavistolla väliin, koska hän ajaa samaan aikaan EM-osakilpailussa Venäjällä.

Seuraavaksi Ranskaan

Jo ensi viikonloppuna Haavistolla on edessään EMX250-luokan EM-sarjan kolmas osakilpailu Ranskassa. Saint Jean d’Angelyn savirata sisältää lukuisia ylä- ja alamäkiä, ja on kaiken kaikkiaan hyvin erilainen kuin Suomessa olevat radat.

– Ranskassa on yleisesti todella vaikeat radat näin suomalaisittain, eikä sellaisia oikein pääse harjoittelemaan. Rataa todennäköisesti kastellaan paljon ja möyhitään syvältä, jolloin siihen muodostuu pitkiä ja pyörän jalkatappeihin saakka ulottuvia ajouria. Niissä ajaminen on pirun vaikeaa, Haavisto kuvailee.

– Olen ollut Ranskassa kisoissa urani aikana parhaimmillani ehkä siinä 20:nnen sijan paikkeilla, mutta lähden tietenkin antamaan parastani. Lauantaina pitää tehdä ensin nappisuoritus aika-ajossa ja lunastaa hyvä paikka kisaeriin. Sitä kautta on parhaat lähtökohdat hakea kunnon eräsijoituksia.

40 kuljettajaa selviytyy karsivista aika-ajoista EM-eriin. Pisteitä jaetaan 20:lle ensimmäiselle kummassakin erässä.

Haavisto on EM-sarjassa sijalla 20.

Maanantain Haavisto kävi vaihtelun vuoksi ajelemassa rennosti enduroa kotimaisemissaan Ylöjärvellä enduropuistossa. Ranskaan Haavisto puolestaan lentää vasta ennen viikonloppua. EM-sarjassa hän edustaa italialaista i-Fly JK Yamaha -tiimiä, joka tuo pyörät ja muun tiimikaluston suoraan kilpailupaikalle.