Kirkon Ulkomaanavun Ugandan-matka vakuutti Ylöjärven avun menevän oikeisiin osoitteisiin

Ylöjärven seurakunta tukee kiitettävästi Kirkon Ulkomaanavun toimintaa. Kirkkoherra Kimmo Reinikainen osallistui vuoden alkupuolella Ugandaan kohdistuneelle opintomatkalle, jonka anti osoitti lahjoituseurojen menevän tosi tarpeeseen ja oikeisiin kohteisiin.

Kirkkoherra Kimmo Reinikainen

Kimmo keskusteli opettajan kanssa. Hän ei valittanut luokan pääluvusta eikä opetusmateriaalien niukkuudesta. Nämä ihmiset osaavat jakaa vähästään.

Kirkkoherra Kimmo Reinikainen on tyytyväinen Kirkon Ulkomaanavun järjestämään Ugandan-matkaan, jonka kohteina oli järjestön ugandalaisia avustuskohteita.
Reinikainen korostaa, että hän koki ja näki retken aikana paljon sellaisia asioita, jotka saivat hänen ajattelussaan mietiskelymyllyn pyörimään.
Runsaan 24 000 jäsenen Ylöjärven seurakuntaa johtava Reinikainen ei halua vertailla hyvinvointivaltio Suomen ja afrikkalaismaiden oloja. Hänen mukaansa kotioloissa ja ystävyysseurakuntasuhteissa on sama lainalaisuus kuin kotimaan ja kaukomaiden arkitodellisuuden erojen tarkastelussa.
– Molemmilla osapuolilla on aina annettavaa ja tarjottavaa kumppaneille. Kohtaamiset eivät ikinä ole yksipuolisia, hän kuvaa.
Reinikaisen mielestä ihmisen inhimillisyyteen kuuluu tapa ihmetellä, kummastella ja päivitä vieraita oloja ja itselle tuntemattomia tapoja. Kulttuurit ovat aidosti erilaisia.
– Koko matkaltani kotiin tuomiseksi kertyi suuri ilo. Aineellisesti niukoissa oloissa elävät ja työskentelevät ihmiset ovat onnellisia. He ovat iloisia, ja heidän tulevaisuudenuskonsa on myönteisen vahva.
– Materiaalisella vähyydelläkin tullaan hyvin toimeen. Puhuttelevana esimerkkinä oli, että koulussa puolenkymmentä oppilasta käytti sulassa sovussa yhtä ja samaa kirjaa.
– Asuin-, työ- ja koulutilat ovat kevytrakenteiset ja niukat. Muun muassa koulussa neliöt ovat niin tehokkaassa käytössä, ettei luokkiin enää mahtuisi yhtään ihmistä. Ihmiset jakavat asuintilanaan vähäisen majan; silti he ovat kiitollisia.
– Ihmisten ystävällisyys on jotakin sellaista, mikä saa vedet silmiin.

Eurot oikeassa käytössä

Kimmo Reinikaisen mukaan Ylöjärven seurakunta kantaa yhteisvastuullisesti kortensa kiitettävästi kekoon muun muassa tukemalla Kirkon Ulkomaanapua. Toinen merkittävä toimija on Suomen Lähetysseura.
– Kirkon Ulkomaanapu on kansainvälisesti arvostettu suuri avustusjärjestö, joka saa varat takuuvarmasti perille kohteisiin.
Reinikainen kiittää tutustumismatkan ohjelmaa, joka avasi kattavasti suomalaisten eurojen määränpäitä.
– Opetusta, ruokaa, terveydenhoitoa ja evankeliumia, kirkkoherra kiteyttää avustusten tarkoitusperät.
Koti-Suomessa seurakunnat potevat jäsenkatoa. Sunnuntaisissa jumalanpalveluksissa saisi olla merkittävästi nykyistä enemmän sanankuulijoita.
– Henki kulki ja ilosanoma raikui. Jumalanpalveluksissa kirkkosalit olivat täynnä väkeä. Kiitollisuus oli voimakkaasti läsnä. Yhteisistä messuista jäi turvallinen olo, Reinikainen kiittää.
Reinikaista puhutteli väkevästi yksi maailman suurimmista pakolaisalueista, jonka arkeen hän tutustui.
– Alueella on yli miljoona ihmistä, jotka ovat paenneet Etelä-Sudanista. Siellä rauhaa rikkovat erilaiset jengit, eikä yhteiskunta saa otetta väkivallasta.
– Ajattelemme täällä helposti, että infran rakentaminen on Afrikassa nopeaa ja yksinkertaista. Ei ole. Mutta näimme ja opimme, että ihminen saa tarvitsemansa suojan neljästä seinästä ja katosta. Uhkina ovat toiset ihmiset ja villieläimet. Suojaksi tarvitaan seinät ja ovi.
Reinikainen ylistää YK: organisoimaa ruoka-apua. Järjestelmä toimii erittäin ammattimaisesti, järjestelmällisesti ja tehokkaasti.
– Miten kymmenien tuhansien tai jopa satojen tuhansien ihmisten ruoka-apu saatetaan perille, on kunniakas suoritus, hän kehuu.
Reinikaisen mukaan Uganda on malliesimerkki maasta, joka on ottanut opikseen omasta historiastaan. Sotilasdiktaattori Idi Aminin hirmuvallan aikana suuri joukko ugandalaisia pakeni paremman elämän toivossa Tansaniaan. Silloin tansanialaiset olivat ugandalaiset hyvin vastaan. Nyt on vastavuoroisuuden aika. Viisaalla politiikalla vähennetään paikallisen väestön ja tulijoiden välisiä jännitteitä
– Ugandassa jokainen halukas pakolainen saa palan maata, kun henkilö on rekisteröitynyt. Tämä on tärkeä mahdollisuus paikalleen asettumisen ja työn järjestämisen takia.
– Sillä on käsittämättömän suuri arvo ja merkitys, ettei pakolaisen ole pakko asua pakolaisalueella. Vapaa liikkuminen on oikeuksista kullanarvoinen.

Suurin kohde

Kirkon Ulkomaanavun suurin avustuskohde on juuri nyt Uganda.
– Maan pohjoisella alueella kehitetään ja rakennetaan esimerkiksi kouluoloja. Sinne palkataan opettajia. Systeemiä toteutetaan suomalaisin opein, Kimmo Reinikainen kertoo.
Kirkon Ulkomaanapu on palkannut kohdetta varten 120 työntekijää, joista suuri osa on paikallisia ihmisiä.
– Järjestö on hyvässä maineessa, joten se saa palvelukseensa osaavia ihmisiä.
Reinikainen korostaa, että pakolaisten elämä ei ole toivotonta.
– He lähtevät luomaan elämälleen kestävää perustaa esimerkiksi mikrolainojen turvin. Nämä ihmiset avaavat pieniä kauppoja ja ompelimoita. He keksivät liike-, yritys- ja työideoita.
– Ugandassa on oivallettu koulutuksen merkitys. Se tuo työtä ja takaa elinmahdollisuudet. Tyttöjen kouluttaminen edistää lisäksi syntyvyyden säännöstelyä.

Kuulumisia Luziran koulusta

Luziran koulun johtajaopettajalla on monenlaisia huolia.
Koulussa on yli 1600 oppilasta, kussakin luokassa sata. Viisi lasta yhden kirjan ympärillä. Opettajia on 32, yksi 50:tä lasta kohden.
Sadekaudella vettä sataa lasittomista ikkuna-aukoista sisään luokkiin. Laitariviä luokasta ei voi silloin käyttää, ja oppilaat eivät enää mahdu opiskelemaan luokassa.
Pihan keskellä on yksi valo. Pimeä tulee illalla nopeasti.
Turvallisuuden vuoksi tarvittaisiin lisää valoa, mutta sitä ei ole. Päivää ei siis voi venyttää.
Tässä koulussa opettajat, jotka asuvat kolmen hengen majoissa ilman minkäänlaista yksityisyyttä, katsovat rohkeasti tulevaisuuteen. Heillä on vahva motivaatio kasvattaa uudesta sukupolvesta rauhan tekijöitä. Kasvattaa sukupolvi, joka ei aloita sotia.
Hatunnosto motivoituneille opettajille!
Kimmo Reinikainen kirjoitti 25. tammikuuta
vuonna 2019 matkaterveisinään Facebookiin.

Entebbe-slummi tarjoaa suojan ihmisille. Tärkeintä ruoan lisäksi on suoja, jonka ihmiset saavat seinistä, katoista ja ovista. (Kuva: Kimmo Reinikainen)

Entebbe-slummi tarjoaa suojan ihmisille. Tärkeintä ruoan lisäksi on suoja, jonka ihmiset saavat seinistä, katoista ja ovista. (Kuva: Kimmo Reinikainen)

YK taitaa järjestelmällisen ruoka-avun jakamisen. Systeemi toimii kiitettävästi. (Kuva: Kimmo Reinikainen)

YK taitaa järjestelmällisen ruoka-avun jakamisen. Systeemi toimii kiitettävästi. (Kuva: Kimmo Reinikainen)

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
YU DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.