Nella Honkaniemi urakoi Euroopan suurimmasta turnauksesta komean hopeamitalin

Ylöjärveläinen Nella Honkaniemi paini upeasti Euroopan suurimmassa painiturnauksessa Tallinnassa.
Nella Honkaniemi väänsi ranskalaisen Lilya Cohenin selän mattoon. (Kuva: Mika Honkaniemi)

Turnauksessa oli huimat 2 246 painijaa 29 eri maasta. Honkaniemi osallistui vuonna 2004 tai sen jälkeen syntyneiden tyttöjen 50-kiloisten sarjaan. Sarjassa oli 19 kilpailijaa ja sarja painittiin kahdessa lohkossa. Etukäteen ajateltuna Honkaniemi joutui kovempaan B-lohkoon.

Ensimmäiseksi Honkaniemi kaatoi ylivoimaisella pistevoitolla venäläisen Kristina Chiglakovan. Saman kohtalon ylöjärveläisen käsittelyssä koki toisessa ottelussa latvialainen Aleksandra Kuznecova.

Kolmannessa väännössä Honkaniemi kukisti venäläisen Jekaterina Vedmetskajan tiukassa matsissa selkävoitolla.

Neljäs ottelu toi Honkaniemelle vastaan häntä kaksi vuotta vanhemman sveitsiläisen Svenja Jungon. Honkaniemi lähti painimaan ennakkoluulottomasti. Ensimmäinen jakso oli tasaista vääntämistä, jonka aikana sveitsiläinen siirtyi 1–0-johtoon Honkaniemen saatua varoituksen passiivisuudesta. Toisella jaksolla sveitsiläisen sai työnnettyä Honkaniemen ulos matolta ja johti jo 2–0.

Ylöjärveläinen nousi kuitenkin tasoihin jakson puolivälissä ja siirtyi johtoon kääntämällä sveitsiläisen jalkoihinmenoyrityksen edukseen ja nousemalla 4–2 johtoon. Ottelun loppu oli tarkkaa painia ja Honkaniemi piti johtonsa.

Seuraavassa ottelussa Honkaniemeä vastassa oli ranskalainen Lilya Cohen, jolle ylöjärveläinen oli hävinnyt pari vuotta aiemmin samoissa kisoissa. Matsi eteni tasaisesti aina toisen jakson loppupuolelle asti, jolloin Honkaniemi syöksyi vastustajansa jalkoihin ja sain ranskalaisen mattoon. Lopulta Honkaniemi väänsi Cohenin selälleen ja eteni finaaliin.

Loppuottelussa Honkaniemeä vastaan asettui toisen lohkon voittanut ukrainalainen Anna Karbovska. Ottelu oli tasaistä vääntämistä ja molemmilla oli paikkoja tehdä pisteitä. Tällä kertaa ukrainalainen pystyi käyttämään paikat paremmin hyödykseen ja voitti ottelun 5–0.

– Nella paini hienosti ja taktisesti kypsästi jokaisen matsin. Hän haki paikat ja teki pisteet niistä sekä käytti hyväkseen vastustajien huonot yritykset. Nellalla oli kuusi kovaa matsia, joten hopeamitalli ei tullut helpolla, Nellan isä ja valmentaja Mika Honkaniemi kommentoi.

Seuraavaksi Nella Honkaniemi tavoittelee paikkaa Puolan Krakovassa kesäkuun lopulla käytäviin alle 15-vuotiaiden EM-kisoihin.