Iloista naurua, taputuksia, kannustamista, näyttäviä suoritukseen valmistautumisia, ylävitosia ja hienoja tuloksia

Näistä oli ensimmäinen Urheilutalon Tuplat –kisa tehty. Urheilutalolla lauantaina järjestetty kisa houkutteli kilpailijoiksi sekä Suomen kärkipään voimanostajia ja penkkipunnertajia että rohkeita ylöjärveläisiä. Yleisöä oli paikalla runsaasti, joten Urheilutalolla oli todellista urheilujuhlan tuntua koko pitkän kisan ajan.
Kuopiolainen Jari Saario oli kisan paras miesnostaja. Saario on tämän hetken tunnetuimpia voimanostajia Suomessa. (Kuvat: Janne Ylimys)

Ylöjärven kaupungin ja Ryhdin voimanostojaoston järjestämä kisa oli ensimmäinen laatuaan. Ryhti hoiti kisan järjestelyt ja kaupunki sponsoroi tilat, kisapaidat ja palkinnot. Kisa oli yksi kaupungin 150-vuotisen taipaleen juhlatapahtumista. Myös voimanostojaostolla on toiminnan 40. vuosi käynnissä, joten juhlan aihetta oli enemmänkin.

Kilpailulajeina kisassa olivat alamäkipenkki ja trapmaastanosto. Lajeissa ei tiettävästi ole kilpailtu aikaisemmin. Kisa nimettiinkin lajien epäviralliseksi MM-kisaksi.

Kilpailu käytiin kahdessa ikäluokassa. Masters-luokassa kilpailivat tänä vuonna 40 vuotta täyttävät ja sitä vanhemmat. Muut kilpailijat kisasivat avoimessa luokassa. Naisille ja miehille oli omat sarjat. Paremmuus ratkaistiin ikävakiodulla Wilksin pisteytyksellä, joka huomioi paremmuuksia ratkottaessa iän lisäksi sekä lajien yhteistuloksen että kilpailijan painon.

Naisia kisassa oli mukana yhdeksän nostajaa. Heistä viisi kilpaili avoimessa luokassa ja neljä masterseissa. Naisten kovimmasta alamäkipenkkituloksesta vastasi Tampereen Voimanostajien Marju Saari, joka teki kolmannella nostollaan tuloksen 95 kiloa.

– Rauta oli keveää ja enemmänkin olisi voinut korotella. Kolme puhdasta ja helppoa nostoa, Saari iloitsi kisan jälkeen.

Trapmaastanostossa naisten kovimman tuloksen 157,5 kiloa nosti Ryhdin Minna Ristolainen.

– Vielä olisi ollut varaa nostaa vähän enemmän, mutta en kuitenkaan uskaltanut laittaa viimeiseen nostoon enempää, Ristolainen totesi.

Naisten avoimen luokan voiton vei 60-kiloisten sarjassa kilpaillut Ryhdin Heidi Alakoski yhteistuloksella 187,5 kiloa, joka Wilksin pisteiksi muutettuna antoi tuloksen 210,1.

Mastersien sarjat voitti 65-kiloisten sarjaan osallistunut Minna Ristolainen (235 kiloa, 268,6 pistettä). Kisassa palkittiin pokaalilla myös naisten avoimen ja masters-luokkien yhteenlasketusti paras nostaja.

Palkinto meni 14-vuotiaalle Ida Moisiolle, joka yhteistulos oli 172,5 kiloa. Moisio sai myös kuuluttaja Markku Savolaisen jakaman kuuluttajan palkinnon. Moisio jaksoi kisata hymyillen ja iloisin mielin koko pitkän kisan huoltajansa Hannu Peräsalon ohjauksessa.

Miesten masters-sarjoihin saatiin mukaan Suomen kärkipään nostajia ympäri Suomea. Mastersien paremmuudesta kilpaili 12 miestä, joista puolet oli samassa sarjassa eli 90-kiloisten painoluokassa.

Ylöjärven Ryhdin Juha ”Termis von Diisel” Vuorikosken kisa asu lähenteli showpainin tyyliä.

Alamäkipenkissä kovia tuloksia tekivät muun muassa Lapuan Ponnistuksen Janne Halmesmäki (200 kiloa), Huittisten Voimailijoiden Pasi Sipiläinen (170 kiloa) ja Tampereen Voimanostajien Tuomo Vuorenmaa (162,5 kiloa). Sipiläinen ja Tammelan Ryskeen Janne Hakala tekivät trapnostossa tasatulokset 260 kiloa. Vuorenmaan tulos oli 250 kiloa ja Ryhdin Juha Ristolaisen 220 kiloa.

Masterseissa miesten paras Pasi Sipiläinen teki yhteistuloksen 430 kiloa ja 286,7 pistettä. Toiseksi sijoittuneen Juha Ristolaisen yhteistulos oli 367,5 kiloa ja pisteet 277,98. Jos yleisö olisi saanut jakaa palkinnon näyttävimmistä valmistautumis- ja kisasuorituksista, se olisi epäilemättä mennyt mastersien kokonaiskisassa kolmanneksi sijoittuneelle Tuomo Vuorenmaalle. Kilpailijoiden innostus ja eläytyminen tekivät kisan seuraamisen yleisölle mielenkiintoiseksi.

Miesten avoimessa luokassa osattiin odottaa Savon Paroniksikin kutsutun Jari Saarion trapnostoja. Saariolla on hallussaan SE-maastanostossa yli 120-kiloisten sarjassa, joten kisaa varten piti hankkia lisää levypainoja trapnostoa varten. Kuopiosta asti kisaamaan tullut Saario voitti avoimen kisan ja myös miesten avoimen ja masters-luokan yhteensä varsin suvereenisti. Alamäkipenkissä Saarion tulos oli 210 kiloa ja trapissa 380 kiloa. Saario osasi myös ottaa yleisönsä hienoilla tuuletuksilla ja toiminnallaan kisapaikalla.

– Kisat olivat todella hyvähenkiset ja mukavat. Lisää tällaisia, Saario tuumasi tunnelmasta.

Miesten avoimessa sarjassa kilpaili kaiken kaikkiaan yhdeksän nostajaa. Yhteispisteissä toiseksi sijoittui ylöjärveläinen Mikko Nuolioja, joka edustaa voimanostossa Tampereen Voimanostajia. Nuoliojan yhteistulos oli 467,5 kiloa ja 302.45 pistettä. Pisteissä (266,9) kolmanneksi tuli Ryhdin Kalle Rauva, jonka yhteistulos oli 370 kiloa. Miesten avoimen luokan parhaasta kisa-asusta vastasi neljänneksi tullut Ryhdin ”Termis von Diisselinä” tunnettu Juha Vuorikoski. Hänen kisalookinsa edusti lähes showpainitasoista tyyliä.

Kisan aikana ja jälkeen sekä yleisö että kilpailijat kehuivat tapahtumaa mielenkiintoiseksi ja hyvin järjestetyksi. Monesta suusta kuului toteamus, että Tuplat olivat parhaat kisat pitkään aikaan. Kisasta onkin tarkoitus tehdä Ylöjärven oma vuosittainen voimailutapahtuma.

TULOKSET

Naiset, masters
1. Minna Ristolainen, yhteistulos 235 kg, pisteet 268.58