Urheilutalon Tuplat – epäviralliset MM-kisat

29.03.2019 10:00

Huomenna lauantaina Ylöjärven Ryhdin voimanostojaosto ja Ylöjärven kaupunki repäisevät näyttävästi juhlavuosiensa kunniaksi järjestämällä ennennäkemättömän voimailuspektaakkelin.
Ryhdin voimanostojaosto ei ole aiemmin järjestänyt vastaavia kilpailutapahtumia. Kuvassa 25 vuotta jaostoa luotsannut Heimo Rauniolahti ja jaoston sihteeri Päivi Ristolainen.

Urheilutalon palloiluhallissa kisataan alaviistopenkin ja trapmaastanoston yhdistelmäkilpailussa kello 11 alkaen. Lajit ovat sekä kilpailijoille että yleisölle entuudestaan suhteellisen tuntemattomia.
Alaviistopenkki eroaa tavanomaisesta penkkipunnerruksesta siten, että nostaja makaa penkillä, jonka pään suunta viettää loivasti alaspäin. Nostajan jalat ovat tuettuna penkkiin. Trapmaastanostossa käytetään erityistä tankoa, jonka väliin nostaja asettuu ja tanko vedetään ylös vasaraotteella.

Vitsistä todeksi

– MM-kisaidea lähti liikkeellä Urheilutalon punttisalilla kun vitsailimme, että voisimme järjestää alaviistopenkin MM-kisat, Ryhdin voimanostojaoston sihteeri Päivi Ristolainen muistelee ja jatkaa:
– Ajatus varmasti heräsi siitä, että jaostossamme muutama urheilija on treenannut enemmän alaviistopenkillä ja muut eivät sitä ole niin paljon käyttäneet. Kun juttelimme asiasta toisen kerran, niin päätimme järjestää kisat.
Kisojen kasvaminen kaksilajiseksi yhdistelmäkilpailuksi oli sattumaa.
Ristolainen haastoi kisaan kaupungin liikunnanohjaajat ja vapaa-aikajohtaja Sami Ylipihlajan. Ylipihlaja ehdotti, että kilpailu liitetään osaksi Ylöjärven kaupungin 150-vuotistapahtumia ja toiseksi lajiksi otetaan trapmaastanosto.
– Ilman kaupungin mukaantuloa emme olisi lähteneet miettimään kilpailua niin suurimuotoisesti.
Hienoa, että voimme tehdä kaupungin kanssa tällaista yhteistyötä. Kaupunki saa Urheilutaloa tunnetummaksi ja me voimanostoa, vaikka nämä eivät olekaan voimanostolajeja, Ristolainen sanoo.

Tiivistä yhteistyötä

Ylipihlaja toteaa, että kisajärjestelyissä on luonteva työnjako: kaupunki tarjoaa tilat ja sponsoroi palkinnot, ja Ryhti toteuttaa käytännön järjestelyt.
Kisan juontaa viime kevään klassisen voimanoston SM-kilpailut Ylöjärvellä kuuluttanut Markku Savolainen ja palkinnot jakaa vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja Tapani Tienari.
– On kaupungin juhlavuosi ja meillä on erityyppisiä, uusia avauksia. Teemme vapaa-aikapalvelujen jokaisella sektorilla jotakin sellaista, mitä ei ole aikaisemmin tehty, Ylipihlaja kertoo.

Kuvassa etualalla Vappu Kopra näyttää miten nostetaan alaviistopenkiltä, tuttavallisesti alamäkipenkiltä, ja taustalla Minna Ristolainen tekee trapmaastavetoa.

Kaupunki on järjestänyt erilaisia tempauksia urheilutalolla, mutta ei aiemmin voimailuun liittyen.
– Harjoitteluvälineet näihin lajeihin löytyvät Urheilutalolta. Lajit ovat aika tasa-arvoisia. Alaviistopenkissä ei pysty huijaamaan ja olkapäät eivät joudu siinä niin kovalle koetukselle. Trapmaastaveto on ergonomisesti oikeaoppinen liike, raa’an voiman mittari ja helppo omaksua, Ylipihlaja perustelee kaupungin intressejä osallistua juuri tähän tapahtumaan.
Hän toivoo, että harrastelijat lähtisivät rohkeasti mukaan kilpailemaan.
Urheilutalon alakerran punttisali on profiloitunut voimanostosaliksi.
– Osa punttisalin vakikäyttäjistä asuu muissa kunnissa ja tulee varta vasten tänne harjoittelemaan, Ylipihlaja tietää.
Hän harjoittelee siellä itsekin ja tarttui Ryhdin kisahaasteeseen.
– Tavoitteena on hyväksytyt nostot ja 240:n kilon yhteistulos.

Parhaille rahapalkinnot

Kilpailusta tekee erityisen sekin, että naisten ja miesten avoimen luokan, ja naisten ja miesten masters-sarjojen parhaimmille yhteistuloksille on luvassa rahapalkinnot: 150 euroa kullekin.
Paremmuus lasketaan Wilks-pisteillä. Masters-sarjoissa paremmuus ratkotaan ikävakioidulla Wilks-pisteillä. Paino- ja ikäluokat on räätälöity tämän kilpailun tarpeisiin, eikä luokkia ole yhtä paljon kuin voimanostokilpailuissa.
Hyvistä palkinnoista ja voimailuun liitetystä vakavasta puhinasta huolimatta tapahtuma on leikkimielinen ja kilpailuun voi osallistua kokeilumielessä.
Ylipihlaja suunnittelee tapahtumalle monivuotista jatkumoa. Sitä silmällä pitäen kisalle on suunniteltu oma logo, jonka on suunnitellut tamperelaisen arkkitehti Tommi Kuikka.
Kaupunki ja ryhtiläiset toivottavat kaikki tervetulleiksi kilpailemaan ja kannustamaan.
Ylipihlaja haastaa myös muita yhdistyksiä järjestämään vastaavia, tavallisuudesta poikkeavia tapahtumia ja ennakoi, että tulevaisuudessa kuntien ja yhdistysten kumppanuus yhteisten tapahtumien järjestämisessä kasvaa.

Urheilutalon punttisalilla treenaava kaupungin vapaa-aikajohtaja Sami Ylipihlaja kannustaa lähtemään rohkeasti kisaan mukaan.