Ilmastonmuutos huolettaa näitä nuoria ja he kehottavatkin kaikkia muutoksiin: ” Voin itkeä ja pelätä tulevaisuutta”, kertoo yksi tytöistä

26.03.2019 07:30

Kuusi seitsemäsluokkalaista kaverusta Kauraslammen koulusta osallistui reilun viikon takaiseen ilmastomielenosoitukseen Tampereella. Opettajat eivät olleet siitä innoissaan, mutta kannustivat jälkikäteen. Tyttöjä jopa ahdistaa ilmastonmuutos ja siksi he rohkaisevat kaikkia edes vähäisiin muutoksiin.
ilmastonmuutos, ilmastomielenosoitus, ympäristö
Tässä kuvassa haastateltavat ottavat osaa ilmastomielenosoitukseen Tampereella. Vasemmalta oikealle: Sini Luomaharju, Laura Lehtikevari, Ella Nevala, Aino Suhonen, Nea Pennanen ja Silja Joutsenvirta.
(kuva: haastateltavat)

Seitsemättä luokkaa käyvät tytöt heräsivät ympäristöasioihin noin pari vuotta sitten ala-asteella.

He tutustuivat ilmastonmuutokseen muun muassa koulussa ja näkivät aiheesta dokumentteja ja lukivat lehtijuttuja.

– Minulle tuli sellainen tunne, että miten asiat voivatkin olla niin huonosti. Asioiden eteen pitää alkaa toimia, Ella Nevala sanoo.

– Tämän ikäinen ei tosin voi tehdä paljoa, vaan muutoksia pitää tehdä poliittisella tasolla, jatkaa Aino Suhonen.

Tytöt haluavat innostaa silti aivan kaikkia tekemään edes pieniä ilmastotekoja, kuten he itsekin tekevät.

Vähemmän punaista lihaa

Moni heistä on jättänyt pois punaisen lihan ja suosii kasvis- tai vegaaniruokaa. He kulkevat mieluiten pyörällä, kävellen tai joukkoliikenteellä ja pyytävät harvemmin autokyytejä.

He myös ostavat uusia vaatteita ja tavaroita vain tarpeeseen. Kaupassa he käyttävät kestokasseja mieluummin kuin muovipusseja.

He lajittelevat jätteensä ja ovat kannustaneet mahdollisimman laajaan kierrätykseen myös vanhempiaan.

– Meillä ei kierrätetty aiemmin muovia. Kun halusin kierrättää sitä, vanhemmat pyysivät perusteluja, ja sain tahtoni läpi, Silja Joutsenvirta kertoo.

Kannattaako lapsia hankkia?

ilmastonmuutos, ilmastomielenosoitus, ympäristö
Tyttöjen mukaan kaikki heidän ikäisensä eivät ole yhtä kiinnostuneita ilmastonmuutoksesta, vaan kiinnostus herää yleensä vähän vanhemmilla, kuten ysiluokkalaisilla. Takarivistä vasemmalta: Ella Nevala, Aino Suhonen ja Silja Joutsenvirta sekä edestä vasemmalta: Laura Lehtikevari, Nea Pennanen ja Sini Luomaharju.

Ilmastonmuutos tuntuu näistä nuorista hyvinkin pahalta.

– Minua asia ahdistaa. Jos olen nähnyt ilmastonmuutosvideon, voin itkeä ja pelätä tulevaisuutta, Laura Lehtikevari kertoo.

Silja Joutsenvirtaa harmittaa se, kuinka jäätiköt sulavat, merenpinta nousee ja eläimet ja ihmiset joutuvat elämään jatkossa ahtaammin.

Ella Nevala on ehtinyt miettiä jo sitäkin, kannattaako tähän maailmaan hankkia lapsia.

– Minua huolettaa lapsieni tulevaisuus ja mietin, pitääkö minun luopua lapsihaaveistani. En haluaisi lapsia maailmaan, jossa pitää kärsiä.

Kaikkien yhteinen pelko on myös lämpötilojen nousu. Kesälämpötilat ovat olleet monissa maissa jo nyt niin korkeita, että kuumuus on vaatinut kuolonuhreja.

Toive: lisää kierrätyspisteitä

13–14-vuotiaat tytöt vaativatkin nyt toimia myös poliitikoilta.

Pienten valintojen lisäksi Silja Joutsenvirta ehdottaa esimerkiksi verohelpotuksia sähköauton ostajille. Ella Nevala toivoisi pienempiä veroja myös kotimaiselle ja luomuruoalle.

Sini Luomaharju haluaisi lisätä myös sähköautojen latauspaikkoja.

Ylöjärveläispoliitikoilta seiskaluokkalaiset toivovat esimerkiksi enemmän kierrätyspisteitä, joissa voisi kierrättää kaikkea, myös muovia. Muuten jätteitä pitää rahdata paikasta toiseen, ja bensaa kuluu.

He toivovat myös enemmän roskakoreja kaupungille ja kierrätystä kouluihin.

Kouluissa voitaisiin myös puhua enemmän ilmastonmuutoksesta ja ympäristöstä.

Gretan mallista mielenosoitukseen

Kaverukset haluavat lisätä suomalaisten ympäristötietoisuutta ja miettivät järjestävänsä ympäristömielenosoituksen Ylöjärven kaupungintalolle.

He kuitenkin luopuivat ajatuksesta, kun kuulivat, että Tampereen keskustassa järjestetään monen muun kaupungin tavoin ympäristömielenosoitus.

Tytöt osallistuivat tähän marssiin ja mielenilmaisuun perjantaina 15. maaliskuuta.

Mielenosoituksen innoittajana oli ruotsalainen koulutyttö ja ilmastoaktivisti Greta Thunberg.

Tyttöjen mielestä Tampereen tapahtuma oli erittäin hieno, fiilis oli upea ja sekin lämmitti, että mukana oli satoja nuoria.

Opettajien mieli muuttui

Tytöt anoivat koulusta vapaata ja tekivät ennakkoon koulutehtävät.

– Opettajat eivät olleet innoissaan. Toisaalta ymmärrän sen, koska vapaata käytettiin myös väärin, sanoo Ella Nevala ja viittaa nuoriin, jotka jäivät kotiin katsomaan Netflixiä.

Näille tytöille mielenilmaukseen pääseminen oli kuitenkin tärkeää, sillä he ajattelevat ympäristöasioita päivittäin. Myös opettajien mieli muuttui jälkikäteen.

– Kun näyimme uutisissa, opettajat sanoivat, että osallistuminen oli hienoa, kertoo Silja Joutsenvirta.

Tyttöjen mukaan koulujen suhtautumisessa oli isojakin eroja. Joissakin kouluissa sai esimerkiksi vapaata, jos nuori toi kouluun todisteeksi kuvan mielenosoituksesta.