Ylöjärven seurakuntakeskuksen sali täyttyi kuulijoista, kun Mika Poutala puhui Toivon illassa aiheesta ”mitä menestyminen vaatii”. Viime vuonna pikaluistelu-uransa päättänyt Poutala kertoi omien kokemustensa pohjalta miten unelmansa voi saavuttaa tekemällä elämässään harkittuja valintoja. Euroopanmestaruusmitalisti ja nelinkertainen olympiakävijä piti yleisön otteessaan energisellä ja hauskalla esiintymisellään.
Penkkiurheilijoille Poutalan suorituksista ovat ehkä parhaiten jääneet mieleen kaksi 0.03 sekunnin erolla hävittyä olympiamitalia. Poutala kertookin oppineensa enemmän epäonnistumisista ja tappioista kuin menestyksestä. Häviön hetkellä hän pysähtyy tutkimaan miksi niin tapahtui, voittojen jälkeen ei välttämättä tule katsottua taaksepäin.
Asiat, joista Poutala puhui ovat teoriassa tuttuja: ravinnon ja unen laatu, sekä sellaisten ajatusmallien luominen, jotka auttavat tavoitteiden saavuttamisessa. Esimerkeillä omasta elämästään ja kohtaamistaan haasteista Poutala kuitenkin tarjosi kuulijoille pohjustusta siihen, miten menestymiselle voi käytännössä luoda pohjan. Yksi kulmakivistä on selkeä tavoitteiden asettelu. Poutalaa kannattelee myös usko Jumalaan.
Pikaluistelijasta puhujaksi
Kun ura pikaluistelijana maailman huipulla päättyi, Poutalan toinen unelma sai sijaa. Nyt hänen päätyönsä on puhuminen. Hän puhuu yrityksissä, tapahtumissa, seurakunnissa ja urheilutapahtumissa.
– Puhujanura on ollut unelmana jo kuusi vuotta. Aloittelin sitä jo urheilu-uran aikana ja tein paljon duunia sen eteen. Periaatteessa lopettaminen oli hyppääminen unelmasta unelmaan, mies toteaa.
– Koen, että olen urheilu-uran aikana oppinut elämästä sellaisia asioita, mistä jokainen meistä hyötyisi. Minulle on aina ollut hirveän tärkeää, että saisin auttaa ihmisiä, ja sen takia käyn nyt puhumassa. Ne asiat, joista puhun eivät ole sinänsä uusia, mutta kun ne tulevat vahvasti oman tarinan kautta, ne koskettavat monia ja he voivat saada muutoksia omassa elämässään, Poutala sanoo.
Poutalalla on satakunta keikkaa vuodessa. Matkapäiviä kertyy vähemmän kuin urheiluaikoina, ja keikat ovat lähempänä kotia ja perhettä. Ex-luistelija toimii myös Ylellä pikaluistelukommentaattorina ja tekee kanavalle omaa ohjelmaa. Myös Olympiakomitean kanssa on yhteisiä projekteja.
Sattumalta pikaluistelijaksi
– Minut vietiin sattumalta pikaluisteluun. Isäni oli kuollut vähän aika sitten ja kärsin vähän masennuksesta. Äitini mietti, että joku urheiluharrastus voisi olla hyvä. Innostuin kovaa ja rupesin unelmoimaan olympialaisiin pääsystä, mutta se ei ollut hirveän totista ensimmäisiin olympialaisiin asti. Se oli vaan niin hauskaa, että siinä halusi pysyä mukana. Oli hyvät kaverit ja hyvät valmentajat. Totiseksi luistelu tuli vasta ensimmäisten olympialaisten jälkeen, Poutala muistelee.
Poutala kertoo humoristisesti miten ensimmäisten olympialaisten osalta unelma konkretisoitui jo ennen kilpailua, kun hän sai Suomen joukkueen kisavaatteet sovitettavakseen. Itse kilpailuissa fokus ei ollut täysin kohdallaan. Hän toteaakin, että hänen tavoitteensa olivat liian matalalla, eikä hän vielä tuolloin elänyt miten huippu-urheilijan pitäisi.
Asennemuutoksen kautta huippu-urheiljaksi
– Kävin periaatteessa ensimmäiset olympialaiset vähän sillä asenteella, että nyt olen saavuttanut kaiken mitä haluan urheilussa ja lopetan. Siitä vuoden päästä tein ison muutoksen elämässäni ja aloin tavoitella maailman huippua. Siinä vaiheessa minusta vasta tuli huippu-urheilija. Se oli käänteentekevä kohta.
– Tajusin, että onnellisuutta ei tuo menestys vaan kiitollisuus.
Poutala kertoo, että luistelu-uran mieleenpainuvin tapahtuma oli Vancouverin olympialaisten 0.03:lla sekunnilla hävitty pronssimitali. Toinen mieleenpainuva asia oli usean unelman yhdistyminen kolmen viimeisen luisteluvuoden aikana.
– Saimme asua syksyt perheen kanssa Kanadassa. Se oli upea kokemus koko perheelle. Minulla oli nuoresta asti sellainen unelma, että voisin asua Pohjois-Amerikassa.
Mitä sitten on menestys?
– Menestys on omien tavoitteiden saavuttamista. Jokainen ihminen voi olla menestynyt. En tarkoita menestyksellä taloudellista tai ulkoista menestystä, vaan että voi elää sellaista elämää kuin haluaa, Poutala summaa.