Lähiruoan ja luomun kysyntä kasvaa, mutta keinot tarjota tuotteita kuluttajille ovat kiven alla – Ostaisitko, jos lähikaupassasi myytäisiin lähellä tuotettuja tuotteita?

12.03.2019 09:26

Mitä hyötyä on lähellä tuotetusta ruuasta, mitä on luomu? Miten näillä vastataan ilmastonmuutokseen ja miten ihmisten ruoankulutuksen pitää muuttua? Muun muassa tällaisia kysymyksiä pohdittiin viime perjantaina Bistro & Cafe Miss Adassa järjestetyssä lähituottajaillassa.
Timo Sorvali oli tuonut myyntiin Kuuselan tilaltaan ankan- ja viiriäisenmunia.

Lähituottajaillan panelikeskusteluun osallistuivat Ylätalon luomutilaa Lavajärvellä pitävä Oiva Mäenpää, jämijärveläinen lintutilallinen Timo Sorvali, Eppu Normaalin kitaristi ja luomuruokaa arvostava Juha Torvinen, Ruokakeidas-kauppias Ville Pirtinaho, Vihreiden kaupunginvaltuutettu ja eduskuntavaaliehdokas Jenni Kiiskinen sekä lähituottajien kanssa yhteistyötä tekevä Miss Adan yrittäjä Maiju Peled.

Panelistit saivat ensimmäiseksi pohdittavakseen, mitä luomu oikein on.

Luomutilaa isännöivä Mäenpää korosti puheenvuorossaan, että luomu on kokonaisvaltaista ympäristöajattelua, jossa pyritään kuormittamaan ympäristöä mahdollisimman vähän.

– Kun puhutaan luonnon monimuotoisuuden ja lajien katoamisesta, olemme me maatalousihmiset ensimmäisenä hirsipuussa. Meidän ei siis pidä ajatella työssämme pelkästään pellon pintaa vaan koko ympäristöä.

Myös Kiiskinen totesi, että maatalousyrittäjien on kiinnitettävä huomiota niin maaperään kuin vesistöihin.

– On totta, että käynnissä on valtava sukupuuttoaalto, joka meidän on pysäytettävä. Karjataloushan on valtava riski ympäristölle, mutta koska ihmiset edelleen tahtovat syödä lihaa ja maitotuoteita, on luomu ainoa oikea tapa tuottaa niitä.

Kulutuksen suunta muuttuu

Juha Torvinen kertoi olevansa luomun ystävä ja ostavansa kaupasta luomua yleensä aina, kun sellainen vaihtoehto on tarjolla. Hän sanoi panneensa merkille, että luomutuotteiden hinnat ovat pudonneet muutamassa vuodessa ja että luomun kulutus on huomattu jo isoissa marketeissakin.

– Erään suuren markettiketjun johdosta on kerrottu, että suuret ja perinteisin tavoin lihaa tuottavat yhtiöt eivät täysin ymmärrä, että kulutuksen suunta on muuttumassa. Tilanne tulee olemaan heille siis melko erikoinen lähivuosina tai vuosikymmeninä, jos he eivät pysty reagoimaan pian, Torvinen viittasi lihan kulutuksen vähenemiseen.

Ruokakeitaan kauppias Ville Pirtinaho sanoi, että hänen kaupassaan luomun suosiota ei ole vielä toistaiseksi huomattu ja siksi luomuhyllyt on pidetty maltillisen kokoisina.

– Kauppaamme rakennettiin alun perin tiski luomuhedelmille ja -vihanneksille. Jostakin syystä asiakkaat eivät kuitenkaan niitä niin paljon ostaneet ja luomua meni paljon hävikkiin.

– Mutta kyllä luomuakin menee. Tällä hetkellä myydyimmät luomutuotteet ovat luomuomenat, luomu Juhlamokka ja luomukaurahiutaleet, hän kertoi.

Panelistit kävivät myös tiukkaa keskustelua siitä, miten byrokratia vaikuttaa lähituottajan tilan toimintaan.

Lähituotteita lähikauppaan

Lähituottajaillassa keskusteltiin järkevistä ja helpoista tavoita tuoda tuotteita kuluttajien ulottuville. Monelle lähituottajalle Reko-renkaat ovat toistaiseksi helpoin tapa tarjota tuotteita kuluttajille. Reko-renkaissa kuluttajat tilaavat tuotteita suoraan lähituottajilta ilman välikäsiä

Kauppias Pirtinaho väläytti, voisiko lähituottajilla olla esimerkiksi Ruokakeitaassa oma osastonsa Reko-rinkien ohella.

– Jos ihminen ei pääse hakemaan haluamiaan ankanmunia Rekosta, niin eikö olisi helppoa, että hän voisi ne samat munat hakea meiltä. Minulla on visio, että kaupassamme olisi oma sektori lähituottajien tuotteille. Olisi hieno tarjota paikallisia tuotteita paikallisille ihmisille.

Pirtinaho huomautti, että Ruokakeitaan riippumattomuus kauppaketjuista mahdollistaa lähituotteiden mukaan ottamisen osaksi kaupan valikoimaa.

– Kukaan ei aseta meille sääntöjä. Uskon, että Ylöjärvellä olisi tilausta tällaiselle.

Miss Adan yrittäjä Maiju Peled piti ideaa hyvänä.

– Lähituottajien kuvia on ravintolamme seinällä ja asiakkaat ovat aina yhtä otettuja siitä, että näkevät, millaisia tyyppejä on heidän syömänsä ruoan takana.