Lapsi syntyi, mutta oli niin heikkokuntoinen, ettei pystynyt aluksi itse hengittämään. Ei hän huutanutkaan. Kun makasin siinä synnytyspöydällä, kysyi eräs suomalainen kätilö:
– Magdalena-äiti, tiedätkö yhtään, missä miehesi Erastus on?
– Kandishiwo, vastasin omalla kielelläni. En tiedä.
Kätilö antoi lapselle kutsumanimeksi Kandishiwo. Sitä nimeä hänestä käytettiin pitkään.
Näin muisteli viidennen lapsensa syntymää namibialainen Magdalena Shamena 1970-luvulla. Hänen opettajamiehensä Erastus oli muutamaa vuotta aikaisemmin liittynyt Namibian vapautusrintamaan Swapoon. Hänet pidätettiin ja häntä kidutettiin erittäin julmalla tavalla. Kidutussellissä isä oli myös tämän viidennen lapsensa syntyessä.
Monet ylöjärveläiset tuntevat Kandishiwon nimellä Naita Shamena. Loppiaisviikolla Naita soitti, sanoi olevansa Porissa ja tulevansa käymään. Mikä mahtava yllätys!
Sankaruudella on hintansa
Jokaisella itsenäistyneellä maalla on sankarinsa. Magdalena ja Erastus Shamenan elämä on yksi niistä. He pääsivät aloittamaan koulunkäynnin vasta aikuisina, suomalaisten lähetystyöntekijöiden perustamassa oppikoulussa.
Valtavalla innolla ja ahkeruudella he opiskelivat ja saivat päästötodistuksensa, vaikka valtaa pitävät buurit olivat sitä mieltä, etteivät typerät värilliset mitään kouluja kaipaa.
Sitten syntyi vapautusliike. Siihen mukaan liittynyt Erastus joutui moneen kertaan kuulusteluihin ja lopulta vuodeksi vankilaan. Hänen oli vihdoin pakko paeta Angolan kautta Swapon siellä sijaitsevaan tukikohtaan. Angolasta hänet myöhemmin lähetettiin Romaniaan yliopistoon valmistautumaan tulevaan Namibian itsenäisyyden aikaan ja sen tehtäviin.
Magdalena puolestaan kävi sinnikkäästi ja rohkeasti omaa taisteluaan rotuerottelua vastaan. Hän osallistui muun muassa mielenosoituksiin, joissa myös naisia ja lapsia lyötiin säälimättömästi.
Lopulta Magdalena kirjoitti avoimen kirjeen YK:n pääsihteerille Kurt Waldheimille Namibian naisten puolesta. Se salakuljetettiin Suomen kautta perille. Kirje julkaistiin monissa maailman johtavissa lehdissä.
Kirjeen seurauksena tuttu poliisi tuli eräänä yönä käymään ja sanoi:
– Olisi parempi, jos et huomenna olisi kotona. Tänne tulee vieraita, valkoisia ja mustia poliiseja. Sinua koskevassa kansiossa lukee kuusi vuotta.
Magdalena teki raskaan päätöksen. Hän jätti kuusi lastaan veljensä huostaan ja pakeni. Ehkä hän pääsisi palaamaan ennen niitä kuutta vuotta, jotka joutuisi viettämään vankilassa. Ehkä Namibiasta tulisi eräänä päivänä itsenäinen valtio. Magdalena lähetettiin Englantiin opiskelemaan.
Myöhemmin nämä urheat ja paljon kärsineet vanhemmat muuttivat Suomeen, jossa Erastus väitteli lakitieteen tohtoriksi ja Magdalena suoritti tiedotusopin tutkinnon.
Vähitellen heidän onnistui saada kaikki kuusi lastaankin Suomeen. Vanhemmat saivat myös hankittua lapsilleen ammattiin johtavan koulutulsen.
Monet muistavat Erastuksen ja hänen Matti-poikansa, jotka olivat mukana Aholansaaren perheleirillä. Muutama ylöjärveläinen perhe osallistui Naita -tyttären koulutuskustannuksiin. Hän suoritti ensin lukion täydentävät opinnot Lapualla ja valmistui lopulta hammaslääkäriksi Kuopion yliopistosta.
Naita meni naimisiin porilaisen hierojan Marko Rönnin kanssa. Pariskunta muutti Namibiaan, jonka pääkaupungissa Windhoekissa Naita aloitti hammaslääkärin vastaanoton. Tasokkaan suomalaisen koulutuksensa johdosta hän ohjaa nykyisin namibialaisia hammaslääkäriopiskelijoita.
Vuonna 2015 perhettä kohtasi raskas onnettomuus. Marko kolhaisi vahingossa pysäköintipaikalla edessään olevaa autoa, jolloin tämän kuljettaja ilmeisesti huumeiden vaikutuksen alaisena nousi autostaan ja ampui pikaistuksissaan Markoa kohti yhdeksän laukausta. Marko sai surmansa.
Ampuja sai 24 vuoden vankeustuomion, mutta korvausasia on yhä kesken. Taloudellista huolta perheellä ei ole, mutta isää ei luonnollisesti korvaa mikään koskaan.
Kotonamme muutaman tunnin viettänyt Naita lähettää ylöjärveläisille ystävilleen kiitolliset terveisensä.
Shamenan perheen kohtaloita ajatellessa vetää hiljaiseksi. Miksi yhden suvun ja perheen osa voi olla näin raskas.
Kandishiwo – en tiedä.
ANTERO HONKKILA