Pohjoisen Euroopan merkittävin folkin talvitapahtuma Folklandia kokosi viikonloppuna risteilylle lähes 3 000 henkeä, joista 1 000 oli esiintyjiä. Kansantanssin ja -musiikin harrastajat ja ystävät olivat yhdessä 24. kertaa ja ensi vuoden juhlaristeilyä varattiin jo kilvan. Aivan uutta tarjosi Kangoo Club Ylöjärvi, jonka vetäjä Kirsi Jokinen oli keksinyt yhdistää kansantanssin Kangoo Jump -kenkiin.
Frilla, Motora, Väkkäri, Lykky & Susirekka, Himmeli, Nouseva kuu, Rikurilla, Kadonnut manner, Tosi isot, Hauankaivajat, Vispilä, Luunappi ja Troppu ovat nimiä Folklandian esiintyjäluettelossa ja osoittavat mielikuvitusta riittävän.
Aika räväkkä nimi on tässäkin joukossa ylöjärveläis-helsinkiläinen trio Siveysvyö. Ylisellä asuva Kirsi Jokinen laulaa, soittaa ukulelea ja erilaisia rumpuja, Timo Haapala laulaa ja soittaa kitaraa ja monia muita soittimia, Turkka Wahlbäck on bassossa.
Siveysvyö oli mukana jo toista kertaa. Yhtye esitti sekä tuttuja kansanlaulumukaelmia että omia sävellyksiä. Öinen keikka kokosi mukavasti kuulijoita. Mikkeliläinen Katja Huutokari ja Risto Sarapik Jokelasta tapasivat pitkästä aikaa ja innostuivat keksimään tanssilattialla uusia koreografioita Siveysvyön tahtiin.
Ryhmä täynnä energiaa
Kirsi Jokinen toi laivalle myös Kangoo Club Ylöjärvi- ryhmänsä. Jokinen on itse harrastanut paljon kansantanssia ja keksi, että sitä voi tanssia myös Kangoo Jump -kengät jalassa. Hyppykenkiä on sanottu myös kengurukengiksi. Niillä hyppiminen vähentää nivelten kuormitusta jopa 80 prosenttia, joten ne sopivat hyvin polvi-, lonkka- ja selkäsairaillekin.
Folklandialla ryhmän esiintyminen herätti paljon huomiota, olihan se uutta ja ennennäkemätöntä. Miehiäkin erikoiset kengät näyttivät kiinnostavan. Ryhmä kokoontuu Vahannan koululla tiistaisin ja torstaisin illalla. Mukana on noin parikymmentä harrastajaa, joista Folklandialla oli puolet. Kansantanssi on vain osa ryhmän ohjelmaa, kuntoa kohotetaan monipuolisesti. Mukana olevat ovat nelikymppisiä, mutta laji sopii kaikille. Kirsi Jokinen kehottaakin tulemaan harjoituksiin tutustumaan.
– Tämä on erilaista kuin mikään muu. Oman kunnon ja terveyden vaikutukset huomaa
pian. Esityksemme oli myös malliesimerkki siitä, mikä merkitys omalla asenteella on. Ilo ja energia välittyivät katsojille – siinä varmaan onnistuimme, mukana tanssinut Riikka Mikkonen uskoo.
Niina Fors kiittelee Kirsi Jokista.
– Hän on hyvä tyyppi ja osaa hienosti ohjata aikuisia ja nuoria. Tämä on ihanan tyttömäistäkin.
– Ja hauskaa, huikkaa Nina Riutta.
Kangoo Club Ylöjärvi ei vielä ole ehtinyt paljon kotikaupungissa esiintyä, mutta kauppakeskus Elossa heidät nähtiin viikko sitten.
– Tulevaisuus on avoin ja mielellämme lähdemme joihinkin tilaisuuksiin, Kirsi Jokinen vakuuttaa.
Parikymmentä vuotta Ylöjärvellä asunut Jokinen on monipuolinen ammattilainen. Hän ohjaa myös shindoa, rentouttavaa venyttelyä, johon kuuluu hellää kosketusta ja rapsutusta. Hän antaa intialaista päänhierontaa, kuumakivihoitoja ja hypnoosia. Ylisellä asuvaan perheeseen kuuluu neljä lastakin, nuorin 12-vuotias, joten energiaa Kirsillä riittää.
Raili Silius ihastui
– Nautin todella paljon Folklandia-risteilystä. Siellä oli rento ja yhteisöllinen tunnelma, ensimmäistä kertaa mukana ollut kangasalalainen Raili Silius kiitteli.
Moni muistanee Siliuksen Ylöjärven Uutisten ilmoitusosastolta, jossa hän työskenteli yli 10 vuotta.
Kansantanssi on Railille tuttua. Hän harrasti sitä nuorempana Ahjolassa. Folklandian tarjonta yllätti silti, koska mukana oli paljon uusia, raikkaita tuulia.
– Hienoa, että tanssimaan on saatu myös innostuneita nuoria, poikiakin. Koreografiat ovat uudistuneet eikä enää tanssita pelkästään kansallispuvuissa perinteiseen malliin. Ydin on silti jäljellä ja esiintymisen riemu. Kansantanssi voi hyvin.
Raili Silius kertoo nauttineensa myös musiikista, jota hyvin erityyppiset kokoonpanot esittivät.
– Erityisesti ilahdutti risteilyn lopuksi kuulemani Anne-Mari Kivimäki & Palomylly. Yhtye esitti hypnoottista ripatskamusiikkia ja sielunmaisemia Karjalan tanssimailta.
KATARIINA FLEMING