Kuusen näpistäminen istuu huonosti joulun henkeen

Yksittäisen joulukuusen hakeminen naapurin tai kaupungin mailta ei yleensä ole varkaus, mutta rikos kuitenkin. Kuusen alhaisesta rahallisesta arvosta johtuen kyse on yleensä näpistysrikoksesta. Arvonsa puolesta näpistysten luokkaan kuuluvat teot voidaan kuitenkin tuomita kovemman mukaan varkauksina, jos toiminta on kovin suunnitelmallista.
Kieroutunut jouluperinne voi tulla kalliiksi. 15 päiväsakkoa voi olla vasta alkusoittoa, jos näpistyksen uhri päättää vaatia korvauksia puustaan.

– Silloin puhutaan esimerkiksi suunnitelmallisesta myymälävarkaudesta. Yksittäisen kuusen vieminen on varmastikin aina näpistys, mutta siitäkin voi jo saada 10-15 päiväsakkoa. Sakkosumma siis määräytyy kuusen kaatajan tulotason mukaan, poliisitarkastaja Tommi Reen Poliisihallituksesta kertoo.

Uhri voi esittää korvausvaatimuksen

Jo pelkät päiväsakot tekevät kuusesta usein kalliimman kuin marketin pihalla laillisesti myytävät kuuset. Sakko voi kuitenkin olla vasta alkua kun näpistetyn kuusen hintaa lasketaan. Rikoksen uhrilla voi olla myös omat korvausvaatimuksensa.

– Vaadittava korvaussumma voi perustua esimerkiksi otetun kuusen pituuteen. Näpistetyn kuusen hinnaksi saattaa tulla esimerkiksi 150 euroa ja sakot tietysti päälle. Täytyy ihmetellä, että mikä saa lähtemään metsään rämpimään, kun kaupasta saa kasvatetun, pakatun kuusen jopa 20 eurolla, Reen miettii.

Kuusen näpistämisestä jää yleensä kiinni maanomistajalle. Poliisillekin voi jäädä kiinni, jos kuusen kaataa sen verran tiheästi asutulta alueelta, että partio osuu sopivasti paikalle. Maanomistajat myös jonkin verran vartioivat maitaan joulun alla. Jos kiinni sattuu jäämään, voi tapahtuneen näpistyksen todistaminen olla maanomistajalle vaikeaa, olosuhteita riippuen.

– Jos lunta on paljon ja jää kiinni läheltä paikkaa, josta kuusi on kaadettu, on tekopaikka helppo jäljittää. Jos maa on mustana ja kiinni jää kauempaa, voi todistaminen olla aika hankalaa.

Jäipä teosta kiinni tai ei, kuusen vieminen luvatta ei ainakaan istu kovin hyvin joulun henkeen. Jos teosta ei saa muuta rangaistusta, niin oletettavasti ainakin huonon joulumielen.

Kuusi kannattaa hakea laillisesti. Aika usein kuusivaras jää kiinni.

– Ei ehkä ole mukava vastata, kun kirkassilmäinen lapsi kysyy että mistä isi haki kuusen. Maanomistajalle asia on ikävä sen takia, että kuusen hakija ottaa tietysti sen parhaan taimen, josta olisi kasvanut rahallisestikin arvokas puu. Vaikka kyse olisi harmittomana pidetystä perinteestä, on kyse kuitenkin aina rikoksesta, johon ei tulisi suhtautua liian kevyesti, Reen päättää.

JARNO KESKINEN