Pilkingtonin lasitehtaalla Ylöjärvelllä toimii mielenkiintoinen yritys. Iscent myy miljoonan euron koneita, joilla voi painaa hologrammimaisia pintoja – jotka eivät ole kuitenkaan hologrammeja.
Siinä se nyt on. Maailman ainoa tämän kokoluokan kone, jolla voi painaa pakkausmateriaaleihin sateenkaaren väreissä hohtavia pintoja.
Teknologian tutkimuskeskus VTT kehitteli kuumapainoteknologiaan perustuvaa konetta toistakymmentä vuotta ja myi sen sitten Iscentille vuonna 2013. Ja nyt ylöjärveläinen Iscent kauppaa samanlaisia koneita muualle maailmaan.
Ensimmäiset miljoonakaupat Iscent teki vielä hieman edistyneemmän teknologian koneesta viime kesänä Saksaan (kone toimitetaan Saksaan alkuvuodesta), ja lisää kauppoja lienee tulossa.
– Meillä on virityksiä Belgiaan, Espanjaan, Ranskaan ja Italiaan. Ja Etelä-Koreaan olemme jo myyneet lisenssin, kertoo Iscentin toimitusjohtaja Jaakko Raukola.
Kiinnostusta on ollut myös Yhdysvalloissa.
Iscent vieraili Chicagossa etikettimessuilla kolmisen viikkoa sitten, ja näinä päivinä Yhdysvalloista saapuu porukka Ylöjärvelle päivän parin ”koeajolle”. Etikettimessuilta löytyi myös pari muuta kiinnostunutta yhdysvaltalaisryhmää.
Hohtoa mankelimaisella koneella
Mutta mitä ihmettä tarkoittaa koeajo?
Iscentin myymissä koneissa on kyse diffraktio-optiikasta, mikä tarkoittaa sitä, että valo taittuu eri kohteista tai rajapinnoista niin, että pinnassa loistavat sateenkaaren värit. Samasta ilmiöstä on kyse muun muassa saippuakuplissa ja revontulissa.
Iscentillä nämä värit saadaan aikaiseksi ajamalla pakkausmateriaalia mankelimaisen koneen läpi. Hohtavat kuvat painautuvat ”mankeloinnissa” painopellistä pakkausmateriaaliin vaihdeltavissa olevan paineen, nopeuden ja lämmön ansiosta.
Painopellejä voidaan vaihtaa sen mukaan, millaista kuviointia asiakas tuotteeseensa haluaa.
Usalaisryhmä tuo mukanaan omat pakkausmateriaalinsa, ja koeajoissa kokeillaan, miten koneella saadaan hohtavaa kuviointia juuri näiden pakkausten pinnalle.
Taistelua piratismia vastaan
Iscentin omisti alun perin 5-6 sijoittajaa, joista Raukola oli ja on edelleen suurin omistaja. Sittemmin Iscentillä on ollut osakeanteja, ja nykyisin omistajia on yli parikymmentä. Osa on bisnesenkeleitä ja osa sijoitusyhtiöitä.
Jaakko Raukola kiinnostui VTT:n kehittämästä koneesta siksi, että oli toiminut ikänsä pakkausalalla ja tunsi sen alan toimijat. Hän myös aavisti, millaista etua hohtavilla pakkauksilla voisi olla.
Hohtavat pakkaukset erottuvat muista pakkauksista ja voivat siksi edistää esimerkiksi elintarvikkeiden myyntiä.
Hohtavat, persoonalliset pakkaukset voivat myös erottaa alkuperäistuotteet piraattituotteista ja antaa alkuperäistuotteille tuotesuojaa – piratismi on ongelma monille maailmankuuluille brändeille. Pakkauksiin on mahdollista upottaa myös mikroskoopilla näkyviä mikrokoodeja.
Esimerkiksi seteleissä ja arvopapereissa käytetyistä hologrammeista diffraktio-optiikkaan perustuvat painatukset eroavat siten, että ne ovat ympäristöystävällisiä eikä niissä käytetä esimerkiksi metallia.