Ihmisten auttamisesta voi tulla elämäntapa

Ensiapuryhmässä toimiminen ei ole pelkästään hyvää mieltä tuova harrastus, jonka parissa laastaroidaan festarikävijöitä tai ollaan olkapäänä sitä tarvitsevalle. Auttamisesta voi tulla niin kiinteä osa elämään, että se vaikuttaa jopa uravalintaan.
Tapahtumien ensipäivystyksissä tyypillisiä tehtäviä ovat laastarin laittaminen ja nyrjähtäneen nilkan tukeminen. Marja-Leena Huitula harjoittelee nilkkansa nyrjäyttäneen festarikävijän auttamista.

Suomen Punaisen Ristin Ylöjärven osaston ensiapuryhmän toiminta oli tauolla vuosia, mutta on jatkunut vireänä vihdoin tänä syksynä ensiapuryhmävastaavien Ami Mittilän ja Sari Lahtisen ohjauksessa.

Ryhmä kokoontuu Vuorentaustan koululle keskiviikkoiltaisin harjoittelemaan ensiaputaitoja arkielämää sekä päivystystehtäviä varten. Tänä syksynä on tutustuttu esimerkiksi ensiapulaukun sisältöön ja harjoiteltu elvytystä.

Ylöjärven osasto järjesti myös viikonlopun mittaisen ensiavun peruskurssin (EA1).
Monien muiden hyödyllisten taitojen lisäksi EA1-kurssilla opeteltiin käyttämään julkisissa paikoissa yleistyviä defibrillaattoreita, sydäniskureita, joilla voidaan elvyttää sydänpysähdyspotilasta.

– Koulutuksen mukana tulee varmuus siitä, että osaa tarvittaessa auttaa, Mittilä ja Lahtinen toteavat.

Ihmisten tasapuolinen kohtaaminen on tärkeää

Haastatteluiltana ensiapuryhmäläiset harjoittelevat asiakkaiden kohtaamista erilaisissa, haastavissakin, tilanteissa.

Alkuillan teoriaosuudessa SPR:n Nokian osaston hallituksen jäsen Jenni Soltin kertoo päivystyksissä tyypillisesti eteen tulevista tilanteista ja siitä, miten asiakkaat niissä mahdollisesti reagoivat.

Hän antaa henkisiä työvälineitä ensiapupäivystäjille ja painottaa ihmisten tasapuolista kohtaamista. Luennon jälkeen osallistujat pääsevät harjoittelemaan improvisoituja päivystystilanteita.

Harrastuksesta elämäntavaksi

Ami Mittilä lähti mukaan SPR:n toimintaan vaahtosammuttimen kokoisena perheensä harrastuksen myötä.

Ensiapuryhmäläisille improvisoidaan harjoituksia tositilanteita varten. Toni Virtanen (keskellä) jututtaa Sari Lahtista. Taustalla Ami Mittilä seuraa tilannetta Marja-Leena Huitulan ja Erika Seppälän (oikealla) kanssa.

– Aloitin Vilppulassa nappula- ja nuortenryhmässä. Sitten tuli taukoa. 2010-luvun vaihteesta saakka päivystyskurssit ja muut ovat olleet käynnissä. Toimin lähihoitajana lastensuojelun parissa. SPR:n koulutukset täydentävät ammatillista osaamistani, hän kertoo.

Sari Lahtinen aloitti ensiapuharrastuksen viisi vuotta sitten.

– Olin katsellut tapahtumissa punapukuisia heeboja ja ajatellut, että tuollainen olisi kiva itsekin olla, hän kertoo.

Lahtinen on ollut mukana katu- ja päihdetyössä sekä ensiapuryhmässä. Hänen ammatillinen uransa sai myös uuden suunnan.

– Olin aiemmin kaupan alalla esimiehenä. Nyt olen lähihoitaja ja työskentelen erityislasten kanssa koulussa, hän kertoo.

Ensiaputoiminnasta on tullut molemmille elämäntapa.

Ryhmäläisiä eri puolilta Pirkanmaata

Ensiapuryhmäläisille ihmisten auttaminen on sydämen asia. Nokialainen lähihoitaja Erika Seppälä on ollut SPR:n toiminnassa mukana lapsesta lähtien ja kertoo, että harrastus vaikutti hänenkin uravalintaansa.

– Minulla on kova auttamisen halu ja tästä on tullut tärkeä harrastus, Seppälä kertoo.

Metallialalla työskentelevälle ylöjärveläiselle Marja-Leena Huitulalle ensiapuharrastus on vastapainoa työstä

Tamperelainen Toni Viitanen osallistuu aktiivisesti Ylöjärven osaston toimintaan.

– Aloitin Tampereen ensiapuryhmässä. Tähän uuteen ryhmään oli helppo lähteä mukaan, hän toteaa.

Myös kotikaupungin ulkopuolella

Nuorisotyön ja päihdetyön kouluttaja Jenni Soltin luennoi ihmisten kohtaamisesta. Hän nauraa, että tapahtumissa ensiapupäivystäjiltä kysytään useammin vessan sijaintia kuin laastaria.

Mittilä laskee, että he ovat osallistuneet kesän aikana 25 tapahtumaan Ruisrockia myöten. Pirkanmaalla päivystystehtäviä on esimerkiksi messuilla, musiikki- ja urheilutapahtumissa.

Yhteistyö Ylöjärven kaupungin ja Ylöjärvi-seuran kanssa on lähtenyt mukavasti käyntiin. Ensiapuryhmä osallistui muun muassa Räikän Tulet -tapahtumaan ja Eppu Normaalin veistoksen julkistamistilaisuuteen.

Päivystystehtävien lisäksi he kouluttavat vapaaehtoisia ja räätälöivät koulutuksia yrityksille. Nuorille on suunnitteilla viikonloppuleiri.

Ylöjärven osaston harjoituksiin kokoontuu aikuisia ja yli 13-vuotiaita nuoria. Tätä nuoremmille ei toistaiseksi ole omaa ryhmää.

– Toimintaan ovat tervetulleita kaikki kiinnostuneet. Millä tahansa taustalla voi tulla mukaan. Kaikesta elämänkokemuksesta ja ihmisten kohtaamisesta on hyötyä.
Myös lapset voi ottaa mukaan ryhmäiltoihin, Sari Lahtinen sanoo.

Ami Mittilä painottaa, että jokaviikkoisiin treeneihin voi tulla silloin kun omaan aikatauluun sopii. Osallistumispakkoa ei ole.

– Tämä on matalan kynnyksen ja kevyen sitoutumisen toimintaa, hän rohkaisee.

Ensiapuryhmän toimintaan voi tutustua sosiaalisessa mediassa sekä osoitteessa rednet/punainenristi.fi/ylöjärvi.

Vapaaehtoisen pelastuspalvelun peruskurssi järjestetään 7. marraskuuta Vuorentaustan koululla.

 

 

– Ensiapuharjoituksissa ei tarvitse pingottaa. Täällä ollaan kehittymässä ja auttamassa, Marja-Leena Huitula (keskellä) sanoo.
Sari Lahtinen ja Ami Mittilä vastaavat Ylöjärven ensiapuryhmän toiminnasta.