Lunta odotellessa hiihtokoulussa loikitaan, juostaan ja sauvotaan

Ylöjärven Ryhdin hiihtokoulussa on lähes täysi hulina päällä vaikka on vasta lokakuu. Torstai-illan harjoituksissa Topin Tuvan maastossa on mukana kolmisenkymmentä junioria ohjaajineen. Kunhan lunta saadaan tarpeeksi, vaihtuvat lenkkarit suksiin.
Ryhdin hiihtokoulaiset yhteiskuvassa Topin Tuvalla. Harjoituksissa käy lapsia ja nuorisoa viisivuotiaista lukioikäisiin.

– Tyypillisesti mukana on 20–50 osallistujaa riippuen siitä, mitä tehdään. Monet harrastavat myös esimerkiksi jalkapalloa ja suunnistusta, ja he käyvät vähemmän näissä kuivan kelin harjoituksissa, Ryhdin hiihtojaoston puheenjohtaja Peer Haataja kertoo.

Kun lumi sataa maahan, myös osallistujavolyymit kasvavat.

– Lisenssihiihtäjiä on 70–90 vuodesta riippuen, Haataja lisää.

Hiihtokoululaiset on jaettu kolmeen harjoitusryhmään iän perusteella. He ovat pääasiassa alle lukioikäisiä.

Nuorimpien ryhmässä ovat kävynpotkijat eli ne jotka pitävät kaikista hauskinta. Ryhmässä ovat aloittelijat suurinpiirtein 1–2 -luokkalaisiin asti.

Seuraavassa ryhmässä ovat 8–12 -vuotiaat. Kolmannessa ryhmässä ovat yläkouluikäiset Hopeasompa-kilpailuihin menevät nuoret sekä yli 16-vuotiaat.

Osa lukioikäisistä ryhtiläisistä hiihtojunioreista opiskelee ja harjoittelee Vuokatissa. Aikuisille ei ole omaa ryhmää. Lasten vanhempia on mukana treeneissä ja osa heistä onkin oppinut hiihtotekniikan lastensa harrastuksen myötä.

Monipuolista harjoittelua

Treeneissä harjoitellaan myös koordinaatiota ja tasapainoa. Tässä konkataan takaperin.

Syksyn maastoharjoituksissa rakennetaan hiihtokuntoa ja koordinaatiokykyä. Yhteisiä harjoituksia järjestetään kahdesti viikossa: tiistaisin Lamminpään Urheilumajalla ja torstaisin Topin Tuvalla.
Sauvat ovat kaikille vakiovaruste maastotreeneissä, mutta eri ikäryhmien harjoitukset ovat sisällöllisesti erilaiset.

– Vanhempien kanssa kellotetaan jonkin verran maastojuoksuja. Harjoituksiin kuuluu sauvarinteitä, pitempiä vaelluksia sekä loikka-, tasapaino- ja koordinaatioharjoituksia. Lisäksi on sprinttinopeuteen liittyviä harjoituksia, Peer Haataja selvittää.

Pienimpien hiihtäjien harjoitukset ovat leikinomaisempia ja perustuvat liikunnan iloon. Kun valkoista on maassa sen verran, että latupohja on tarpeeksi paksu, lenkkarit vaihtuvat suksiin ja hiihtoharjoituksiin lähdetään Maunussuolta ja Topin Tuvalta.

Valmentaja- ja ohjaajatilanne on Ryhdissä tällä hetkellä hyvä.

– Yritämme houkutella erityisesti pienten lasten vanhempia vetäjiksi ja sparraajiksi. Tarjoamme Hiihtoliiton koulutuksen niille, jotka innostuvat, Haataja vinkkaa.

Erilaisia leirityksiä

Iida Kujansuu, 9, ja Eino Kärkimaa, 11, tykkäävät erityisesti suotreeneistä ja sauvamäestä.

Ryhdin lahjakkaista nuorista hiihtäjistä Aino Pihlava, Kalle Ijäs ja Veeti Seppälä on valittu Hiihtoliiton haastajaryhmään kaudelle 2018–2019. Tämä esimaajoukkueryhmä tähtää kilpailullisesti korkealle.

Ryhti järjestää nuorille ahkerasti leirityksiä. Tänä syksynä on jo ehditty leireillä Leppävirralla. Lisäksi Jämin hiihtoputkella on tulossa kaksi viikonloppuleiriä. Kuusamossa on puolestaan leireilty jo 30 vuotta peräkkäin, ja itsenäisyyspäiväviikolla sinne lähtee iso bussilastillinen nuoria hiihtäjiä.

Ylöjärvellä on loistavat olosuhteet harjoitella. Haataja mainitsee Räikän tykkilumiladun, jota Ryhti ja Ylöjärven Urheilijat ovat vapaaehtoispohjalta ylläpitäneet yhteistyössä kaupungin kanssa.

– Ensi kesää varten suunnitellaan lumen säilömistä. Näin voidaan varmistaa, että lumet voidaan levittää maastoon jo marraskuun loppupuolella. Sillä voittaa keskimäärin kuukauden hiihtoaikaa tykkilumetukseen verrattuna. Tekolumilatu on myös mukavampi ja terveellisempi vaihtoehto hiihtoputkessa sivakoimiseen verrattuna, Haataja sanoo.

Ei menestyspaineita

Ryhti ei aseta nuorille hiihtäjille menestystavoitteita. Haataja kuitenkin luonnollisesti toivoo suojateilleen menestystä kauden kilpailuissa. Hän on erityisen tyytyväinen viime vuoden SM-tason suorituksiin. Tino Stenman otti 17-vuotiaiden poikien sarjassa kolme SM-mitalia. Nuoremmissa ikäluokissa tuli neljä mitalia Hopeasompa-kilpailuissa.

Haataja lähtee haastattelun jälkeen vanhempien hiihtäjien kanssa maastoon ja kertoo, että tänään tehdään lyhyessä rinteessä nopeaa voimaloikkaa sekä muutama vauhtikestävyysveto.

Nuorempien ryhmän ohjaaja Pilvi Suhonen kertoo, että puolentoistatunnin treenissä on aluksi leikkiä ja lämmittelyä, jonka jälkeen harjoitellaan hyppyjä, loikkia ja tasapainoa. Tämän jälkeen lähdetään vielä sauvojen kera maastoon.

Nuorempien ryhmän harjoitukset aloitetaan polttopallolla. Siinä tulee mukavasti lämmin.

Kisakausi alkaa pohjoisessa lokakuun lopulla ja etelässä vuoden vaihteen tienoilla. Ryhti järjestää muun muassa kansalliset avoimet Jaguar Sprintit Tampereen Kaupissa tammikuun loppupuolella.