Tuleva vuosi 2019 on kotikaupunkimme juhlavuosi: Ylöjärvi täyttää 150 vuotta.
Kaupunkimme syntymäpäivää vietetään jo vuoden 2019 alussa, tammikuussa.
Toivottavasti juhlavuosi jatkuu kuitenkin koko vuoden ja monilla erilaisilla tapahtumilla.
Kävin syyskuussa Maarittini entisillä kotikulmilla Kuhmoisissa. Kuhmoinen juhlii tänä vuonna 150-vuotista taivaltaan.
Juhlanäyttely oli hieno ja persoonallinen. Kunnan historiaa tuotiiin esiin vanhoilla upeilla kuvilla. Esille tuotiin menneen ajan ihmisiä ja kerrottiin kunnan syntyhistoriasta ja sota-ajasta. Myös lapset olivat saaneet osallistua kunnan juhlanäyttelyyn luomalla kunnalle juhlavuoden linnun: Kuhmusen.
Upeaa oli ennenkaikkea huomata, että 1990-luku ja 2000-luku olivat selvästi vähemmällä huomiolla. Nykyaikaa ei tarvitsekaan tuoda esille, sehän on läsnä koko ajan.
Ylöjärvellä on juuri erityisen mielenkiintoinen ja haastava työ tuoda esille omaa historiaa, omaleimaisuutta, erilaisuutta ja menneisyyttä.
Näin on, koska Tampere on isona kaupunkina lähellämme. Se luo paljon haasteita, jos etujakin.
On vaikea erottua ison kaupungin kyljessä, löytää kaupungin omaperäisyys ja löytää ennenkaikkea persoonallinen tapa, millä tuoda kaunista kotikaupunkiamme esille. Tampere on kuitenkin palveluineen ja kulttuuritarjontoineen niin lähellä.
Tampereen läheisyys tuo asukkaita kaupunkiimme ilman minkäänlaista markkinointia ja satsausta. Tampereen vastaavia halvemmat asunnot ja tontit houkuttelevat tulemaan Tampereen lähialueille. Työtä vaatii ”vain” tonttien kaavoitus ja asuntojen sijoittaminen lähelle keskustaa ja palveluja.
Juuri esimerkiksi Kuhmoisiin verrattuna Ylöjärven tilanne on aivan erilainen.
Pienet kunnat markkinoivat kovasti ja toivovat saavansa asukkaita. Ylöjärvi aukaisee vain pariovet ja tulijoita riittää.
Siksi olisikin hyvin tärkeää, että tulevan juhlavuoden sisältö korostaisi Ylöjärven historiaa ja omaleimaisuutta.
Ylöjärvelle on tullut ja tänne tulee paljon uutta väestöä, joille entisen kunnan, nykyisen kaupungin vaiheet ovat täysin vieraat.
Nyt olisi näytön paikka saada asukkaat kiinnostumaan paikan historiasta, menneisyydestä, ihmisistä ja syntyvaiheista. Siinä on miettimistä ja ideoimista, miten sen parhaiten tekisi oman kaupunkimme eteen. Tätä voisi jokainen tykönään miettiä.
Ylöjärven 1990-luku, 2000-luku ja 2010-luku näkyy katsomalla ikkunasta ulos. Näihin vuosikymmeniin ei kannata juhlavuonna satsata.
Viikonloppuna, kun kävelin Räikän puistossa oli ilo silmille, miten siisti ja kivannäköinen puisto oli syysauringon loisteessa.
Juhlavuoden pitäisi olla siis matka Ylöjärven historiaan ja tapahtumiin, menneisiin vuosikymmeniin ja sen ajan ihmisiin.
Kaverini kysyi minulta jokin aika sitten, onko minulla kuvaa Ylöjärven maamerkistä TV-tornista ja sen linkistä koko pituudessaan.
Eipä ollut, ikävä kyllä. Mutta ei hätää, sanoin kaverille. Ja vinkkinä muillekin, että TV-masto linkkeineen näkyy koko pituudessaan esimerkiksi Tankki täyteen -sarjan -aloitusjaksossa. Samassa sarjassa näkyy myös upeaa, jo kadonnutta Mikkolantien koivukujaa.
Tässä siis jo hiukan esimakua menneestä Ylöjärvestä, matkalla tulevaan Ylöjärven juhlavuoteen.
Mitä kaikkea Ylöjärven menneisyys tarjoakaan…?
Juhlavuosi lähestyy
14.10.2018 20:00
Lue lisää
- Ihmiset ja ilmiöt29.12.2024 09:00
Tilaajille