Vuoden kurulaisyrittäjä Petri Väisänen: Kivimies, jolla työt menivät koulun edelle

06.10.2018 10:10

Kivityöliike E. Väisänen Oy:n 51-vuotias yrittäjä Petri Väisänen on työskennellyt vanhempiensa perustamassa perheyrityksessä koko elämänsä. Perinteisen hautakivityön lisäksi mies on tunnettu tekemistään veistoksista ja muistomerkeistä, joista kauimmainen on Yhdysvalloissa.
Perinteikkään kiviliikkeen yrittäjä kertoo olevansa ilahtunut siitä, että pientä perheyritystä arvostetaan. – Palkinto tuli pitkäjänteisestä elämäntyöstä, jota yrityksemme on tehnyt.

Parkkuussa on pitänyt kiirettä. Keväästä loppusyksyyn ulottuva hautakivisesonki on pitänyt Kivityöliike E. Väisäsen yrittäjän Petri Väisäsen, hänen puolisonsa Oyporn Väisäsen ja sisarensa Minna Väisäsen työn touhussa. Yksityisasiakkaiden ohella kiviliike on hoitanut tänä vuonna myös seurakuntien sankarihautojen kivien kunnostuksen esimerkiksi Parkanossa ja Virroilla.

Aiemmin Väisäset ovat olleet vastuussa myös kaikista Pirkanmaan Yrittäjien luovuttamista Vuoden yrittäjä -palkinnoista, mutta eivät enää tänä vuonna.

– Pitäisikö sanoa, että onneksi. Olisihan se ollut kai vähän erikoista tehdä itse itselleen palkinto, vuoden kurulaisyrittäjäksi valittu Väisänen virnistää.

Korkein kouluaste peruskoulu

Palkinto ei ole kivityöliikkeen ensimmäinen. Yrityksen perustajat Erkki ja Arja Väisänen saivat vuoden kurulaisyrittäjän tittelin vuonna 1982, kun kivityöliike oli ollut pystyssä kymmenen vuotta.

Tuolloin Petri Väisänen oli  kesätöissä vanhemmillaan, vaikka todellisuudessa hän aloitti kivityöt jo pikkupoikana.

– Neljän vanhana kaiversin jo pikkukiviä ja tein niistä hautakiviä kärpäsille, mies muistelee.

Myöhemmin kivimiehen hommat veivät mennessään eikä nuorukainen ehtinyt töiltään opiskelemaan, vaikka kauppaopisto joskus kummittelikin mielen perukoilla.

Peruskoulu onkin korkein kouluaste, josta Väisänen on valmistunut.

– Joskus oma poikanikin tokaisee huonon koenumeron saatuaan, että mitä väliä, kun hänestä tulee kuitenkin kivimies.

Kivi kestää kaksi tuhatta vuotta

Lyhtyholvit ovat nykyisin suosittuja hautakivissä. Ensimmäinen lyhtyholvi onkin valmistettu Kiviliike E. Väisäsellä.

Sanonnan mukaan kivimiehen pitää olla vahva ja tyhmä. Ilmeisesti myös aika idearikas ja luova, ainakin mitä Väisäseen tulee.

Kivityöliikkeen myymälässä hän nimittäin myy esimerkiksi suunnittelemiaan kivisiä kelloja, jotka myivät joskus kuin häkä.

– Yhteen aikaan nuo olivat tosi kysyttyjä yrityslahjoja. Melkein joka pankin seinällä näki kivikellon, Väisänen muistelee.

Sitten on kivituopit, jotka ovat myös Väisäsen käsiäalaa. Alkuun hän suunnitteli tuopin omiin tarpeisiinsa, kun kurulaiseen pub Artturiin sai tuoda mukanaan oman tuopin. Tämän jälkeen tuoppitilauksia alkoi sadella.

Väisäsen mukaan luonnonkivi onkin materiaalina niin monipuolinen, että siitä voi tehdä melkein mitä vain.

– Ja kun siitä jotakin tekee, kestää se kaksi tuhatta vuotta.

Kivityöliikkeen piha-aluetta koristaakin erilaisten hautakivien lisäksi kivipenkit, -pöydät ja -patsaat.

– Kokoamme pihalle näyttelypuistoa, jotta asiakkaat näkevät, mitä kaikkea kivestä voikaan tehdä. Tänä kesänä meillä on käynyt 20 bussilastillista ihmisiä katsomassa yrityksemme toimintaa, Näsijärvi-kierroksille osallistuville yritystään esittelevä Väisänen sanoo.

Kauimmainen kivi Amerikassa

Kaikista mielenkiintoisimpana osa-alueena Väisänen pitää suuria tilaustöitä, joita hän on toteuttanut pitkin poikin Suomea.

Ylöjärvellä Väisäsen käsialaa on nähtävissä esimerkiksi Viljakkalan hautausmaalla, jonne hän on tehnyt  punaisten muistoa kunnioittavan muistomerkin. Teoksessa hän on käyttänyt itse kehittämäänsä koristelouhintatekniikkaa.

– Tällaisen teoksen tekeminen on taiteilijan unelma. Sain vapaat kädet suunnitteluun ja toteutukseen, hän sanoo.

Myös Kurun metsäoppilaitoksen pihassa pääsee näkemään Väisäsen kätten jälkeä. Mestarin motti on pystytetty kunnianosoituksena kurulaiselle kaksinkertaiselle hakkuumestarille Heikki Ahoselle.

Väisäsen kivitöistä kauimmainen sijaitsee Amerikassa asti. Oregonin Portlandin kirkon pihamaalla on leijona-vaakunalla varustettu hautamuistomerkki, jonka kaupungin Suomi-seura tilasi Väisäseltä satavuotiaan Suomen kunniaksi.

– Kivi lähti Amerikkaan samalla laivalla Harvia-kiukaiden seurana.