Vauvauinnista on tullut yhä suositumpaa. Jo pienenä aloitettu uimaharrastus paitsi edesauttaa uimataidon oppimista, lähentää se samalla vanhemman ja lapsen välistä suhdetta.
Sinisestä muoviämpäristä valuu vettä pienen pojan käsille. Ilme on hämmentynyt ja silmät ovat lautasen kokoiset: mitä tämä märkyys oikein tarkoittaa?
Mutta kappas, hymyhän sieltä lopulta irtoaa, ei se niin kauheaa ollutkaan. Vesi alkaa oikeastaan tuntua jo niin tutulta, että sen pintaa uskaltaa läiskyttää käsillä. Kohta sukelletaan.
Lapsesta veden ystävä
Ylöjärven uimahallin pikkualtaaseen kokoontuu sunnuntaisin kaksi vauvauintiryhmää, joista ensimmäisessä uiskentelevat ovat pieniä, yli kolmekuisia vauvoja. Kakkosryhmässä ui taas muutaman kuukauden vanhempia uimamaistereita.
Vauvauintia vetävän uimaopettaja Anna Vääräsen mukaan vauvauinnin aloittamisen ideaali-ikä onkin alle kuusi kuukautta, vaikkakin vauvauintiin ovat tervetulleita myös vanhemmat vauvat.
– Vauvauinnin tavoitteena on tehdä lapsesta veden ystävä, mikä taas edesauttaa uimataidon oppimista myöhemmin. Vauvauinti edistää myös lapsen tasapainoa ja koordinaatiokykyä, Vääränen kertoo.
Vanhempia ohjataan kädestä pitäen
Vauvauinnissa pieniä uimareita totutetaan veteen askel askeleelta. Esimerkkinä Vääränen käyttää nukkea, jota hän käsittelee altaassa kuin oikeaa vauvaa. Toisinaan hän ohjaa vanhempia kädestä pitäen ja auttaa näitä tulkitsemaan vauvan eleitä.
– Vauvauinnissa edetään täysin vauvan ehdoilla. Jotkut arastelevat vettä, toiset taas eivät ole moksiskaan.
Vääräsen mukaan vauvauinti onkin pitkälti vanhempien kanssa työskentelyä ja heidän ohjaamistaan.
– Osalla vanhemmista ei ole uimataitoa tai sitten he pelkäävät vettä. He tahtovat vauvauinnilla varmistaa, ettei pelko vettä kohtaan siirry lapselle.
Yhteistä laatuaikaa lapsen kanssa
Parikymmentä vuotta vauvauintia ohjannut Vääränen sanoo, että vauvauinnista on tullut yhä suositumpaa ja usein ryhmät ovatkin täynnä.
Vaikka vauvauinti onkin lapselle erinomainen ensimmäinen harrastus, on se myös hyvä väylä vanhemmille tavata toisia vanhempia.
Vauvauinnin avulla lujitetaan myös lapsen ja vanhemman välistä suhdetta. Vääräsen mukaan vauvauinnissa voikin olla mukana yksi tai kaksi vanhempaa.
– Etenkin isiä näkee vauvauinnissa nykyisin paljon enemmän kuin kymmenen vuotta sitten. Vauvauinti voikin olla yhteistä laatuaikaa yhdessä lapsen kanssa.