Nuoret, hakekaa nuorisovaltuustoon!

Nuorisovaltuusto on hyvä väylä vaikuttaa kaupungin asioihin. Haku nuorisovaltuustoon alkaa pian.
Henna Männistö, Paul Pellas, nuorisovaltuusto, kuva: Iiria Lehtinen
Henna Männistö ja Paul Pellas jatkavat nuorisovaltuustossa myös ensi vuoden alussa alkavalla uudella kaudella. Jatkosta saa päättää itse.

Toisen kauden nuorisovaltuutettu Henna Männistö, 17, aloitti nuorisovaltuutettuna vain 13-vuotiaana. Hän on viihtynyt toimessaan niin hyvin, että aikoo jatkaa vielä kolmannellekin kaudelle.

– Tämä on ollut todella opettavaista, sanoo Männistö.

Myös Paul Pellas, kohta 17, on viihtynyt hyvin valtuutettuna ja aikoo jatkaa uudella kaudella. Politiikka kiinnostaa häntä muutenkin.

– Voisin jatkaa jopa kansanedustajaksi asti.

Henna Männistö taas miettii kaupunginvaltuuston hakemista.

Haku alkaa 8.10.

Nuorisovaltuutetut ovat juuri aloittaneet koulukierrokset kaupungin yläkouluissa. Niillä he kertovat, millaista nuorisovaltuustossa oleminen on.

Paul Pellaksen tuntuma on, että toiset tuntevat nuorisovaltuuston toimintaa jo ennalta, toiset eivät.

Varsinainen haku nuorisovaltuustoon on 8.–28. lokakuuta. Hakea voivat 13–17-vuotiaat. Ensi vuoden alussa alkava uusi kausi on kahden vuoden mittainen.

Nykyiset nuorisovaltuutetut haastattelevat hakijat ja tekevät valintansa muun muassa sen perusteella, kuinka kiinnostunut, aktiivinen ja utelias hakija on.

– Toivomme mukaan monenlaisia ja eri asioista kiinnostuneita nuoria, sanoo vs. nuorisotyön koordinattori Tiina Salomäki.

Viljakkalalaiset, huomio!

Nuorisovaltuustossa on perinteisesti ollut jäseniä Ylöjärveltä ja Kurusta, Viljakkalasta vähemmän.

– Meillä ei ole alueiden kiintiöitä, mutta toivomme, että mukaan tulisi myös viljakkalalaisia. Matkoihin saa matkakorvauksen, kertoo nuoriso-ohjaaja Tiina Siren.

Uusia jäseniä 15-päisessä valtuustossa tulee olemaan kuusi tai seitsemän, loput ovat jatkavia jäseniä.

Puheoikeus, ei äänioikeutta

Henna Männistö, Paul Pellas, nuorisovaltuusto, kuva: Iiria Lehtinen
Henna Männistö osallistuu vuorollaan perusturvalautakunnan kokouksiin ja Paul Pellas asukaslautakunnan kokouksiin.

Nuorisovaltuusto on harrastus, johon pitää sitoutua. Omia kokouksia on kerran kuussa. Sen lisäksi nuorisovaltuutetut käyvät koulutuksissa ja järjestävät tapahtumia.

He toimivat myös nuorten äänitorvena. Nuorisovaltuusto on antanut lausuntoja muun muassa nuorten päihteidenkäytöstä ja siitä, mihin nuoret haluaisivat käytettävän talousarviossa rahaa.

Nuorisovaltuuston puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja voivat osallistua kaupunginvaltuuston ja -hallituksen kokouksiin puheoikeudella, mutta ilman äänivaltaa. Nuorisovaltuutetuilla on myös paikkoja lähes kaikissa lautakunnissa.

Paul Pellas esimerkiksi käy asukaslautakunnan ja Henna Männistö perusturvalautakunnan kokouksissa.

– Välillä keskusteltavat asiat menevät hieman yli hilseen, ja osa asioista ei koske nuoria lainkaan. Mutta jos koskevat, kiinnostun niistä. Vähän aikaa sitten lautakunnassa kysyttiin, miten nuoret saisi mukaan, ja vastasin, että kokeilkaa Instagramia, sanoo Pellas.

 

Lue myös alla oleva kainalojuttu kyselystä!