Kujanpää taisteli Ruotsi-ottelussa

Urho Kujanpää sai hyppynsä viime hetkellä kasaan, jonka ansiosta nuorukainen taisteli kolmannelle sijalle yleisurheilun Suomi–Ruotsi-ottelun seiväshypyssä.
Kujanpää terästäytyi kisan kuluessa kotiyleisön edessä. (Kuva: Sanna Hillberg)

Kujanpään kausi oli todella pitkä. Tampereen Pyrintöä edustava nuorukainen oli niin sanotusti systeemin uhri, sillä Suomen Urheiluliitto vaati Kujanpäätä tekemään kaksi huippukuntopiikkiä samaan kauteen.

Kujanpään oli hypättävä EM-raja 555 kahteen kertaan. Viime hallikauden tulos 555 ei SUL:lle kelvannut, vaikka Berliinin EM-järjestäjille se olisi riittänyt. Tämän vuoksi Kujanpää rakensi huippukunnon jo alkukesään. Raja rikkoutuikin kauden kolmannessa kilpailussa Virroilla.

Huippukunnon säilyttäminen oli kuitenkin vaikeaa. Kujanpään kunto pysyi korkealla
puolitoista kuukautta, jonka aikana kisahyppyjen keskiarvo oli 550:n tietämissä.
Kalevan kisoista lähtien alkoi Kujanpään alamäki, vaikka kisojen voitot seurasivatkin edelleen toisiaan. Kisojen tulostaso tippui kuitenkin lähes 30 senttiä.

Urho Kujanpään pikkusisko Ida näytti isoveljelleen videon edellisestä hypystä. (Kuva: Hannu Kujanpää)

Lauantain kisassa Kujanpää aiheutti kotiyleisölle sydänmentykytyksiä. Aloituskorkeus 485 meni yli vasta kolmannella yrityksellä. 505 meni yli toisella, mutta 515 sitten jo ensimmäisellä. 525:n ylitys kolmannella takasi Kujanpäälle kolmannen sijan, sillä kaksi ruotsalaista olivat tässä vaiheessa jo tippuneet kelkasta ja Suomen Tommi Holttinen jäi tulokseen 515.

Kujanpään viimeinen yritys 540-korkeudesta oli loistava, mutta ylösmennessään hyppääjän vasen polvi hivenen hipaisi rimaa, joka tuli sitten alas. Suomen Tomas Wecksten onnistui ylittämään 540 ja oli kisan kakkonen. Varmasti hypännyt Ruotsin Melker Svärd Jacobsson vie kisan nimiinsä tuloksella 5454. Vielä EM-kisoissa ruotsalainen jäi Kujanpään taakse.