Aktiviteetteja lapsiperheille antoisalla vapaaehtoistyöllä

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Ylöjärven yhdistys järjestää suositun kirpputorin Elon kauppakeskuksessa syyskuun alussa. Syksy on yhdistykselle vilkasta aikaa. Lisää vapaaehtoisia kaivataan mukaan toimintaan.
Mannerheimin Lastensuojeluliiton Ylöjärven yhdistyksen puheenjohtaja Susanna Grönlund on iloinen yhdistykselle tarjotuista toimitiloista.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Ylöjärven yhdistys on vireä yhdistys, jonka toiminnasta vastaavat aktiiviset vapaaehtoiset. Yhdistyksen toimitilat sijaitsevat Soppeenmäessä Vihriälässä ja Kauppakeskus Elon Perhekioskisssa.

– Olemme saaneet kaupungilta hyvin tiloja, toteaa MLL:n Ylöjärven yhdistyksen puheenjohtaja Susanna Grönlund tyytyväisenä.

Vihriälässä perhekahvilatoiminta jatkuu tiistaisin 4. syyskuuta alkaen. Elon perjantainen perhekahvilatoiminta on jo pyörähtänyt käyntiin. Se on erityisesti pienten lasten perheiden suosiossa. Perhekahviloissa käy eri-ikäisiä vanhempia lapsineen. Lapsista suurin osa on alle kouluikäisiä. Tarjolla on vapaata seurustelua, leikkiä ja tarjoilut yhdistyksen puolesta. Vihriälässä on lisäksi torstai-iltaisin vaihtelevaa ohjelmaa, esimerkiksi kokkikerho, askartelua tai peli-ilta. Asiakkaat voivat vaikuttaa iltojen sisältöön.

– Myös nuorille haluttaisiin tarjota toimintaa. Ideoita otetaan vastaan, Grönlund sanoo.

Suosittuja kirpputoreja

Yhdistys järjestää maaliskuussa ja syyskuussa suositut lasten- ja nuortentarvikekirppikset Kauppakeskus Elon Uusi-Kuruntien puoleisessa päädyssä, Perhekioskin läheisyydessä. Syyskuun kirppis järjestetään lauantaina 8. syyskuuta.

– Kirppistilat ovat loistavat. Leveillä käytävillä pystyy kiertelemään lastenvaunujenkin kanssa, Grönlund iloitsee.

Kirppiksen suosiosta kertoo se, että 60 myyntipaikkaa menivät tunnissa. Kirppismyyjien lisäksi tapahtumassa on mukana eri jälleenmyyjiä sekä Yhtenäiskoulun vanhempainyhdistys.

Elokuussa MLL järjesti kirppiksen, jossa lapset toimivat myyjinä. Pääasiallinen myyntiartikkeli oli lelut.

– Lapset saivat saivat samalla opetella rahan käyttöä. Tapahtuma oli tosi kiva ja varmasti järjestämme saman uudestaan. Omat lapseni olivat myös myymässä – ja ostamassa. Varmaan saman verran vietiin tavaraa takaisin kotiin kuin tuotiin, nauraa Grönlund.

Paljon toimintaa syksyllä

MLL:n elokuisella lasten kirppikseltä olivat tavaroitaan myymässä myös Aava (vas.) ja Pihla Grönlund. (Kuva: Susanna Grönlund)

Perhekahvilatoiminnan lisäksi MLL:lla on vilkas tapahtumasyksy. MLL on mukana Elon Tubailuissa 1. syyskuuta. Grönlund toteaa, että yli 10-vuotiaita nuoria toivottaisiin enemmän mukaan toimintaan.

Torstaina 13. syyskuuta yhdistyksen toimintaan voi tutustua Vihriälässä.

– Kerromme toiminnasta ja miten siihen voi tulla mukaan. Tapahtumaan osallistuminen ei edellytä liittymistä, vaan voi tulla kuuntelemaan mitä teemme, Grönlund valaisee.

Syyskuusta alkaen kokoontuu Metsämörri eli koko perheen luontoretki kerran kuukaudessa. Sitä vetää koulutettu ohjaajaa. Tapaamisia on ollut muun muassa Pikku-Ahvenistolla ja museon pihapiirissä.

Halloweenjuhla järjestetään Vihriälässä. Sinne voi saapua koko perheen voimin ja luvassa on teeman mukaista tarjoilua. Perinteisessä joulukampanjassa kerätään lahjoituksia vähävaraisille lapsiperheille.

– Saamme listat lahjansaajista diakonialta ja kaupungilta. Sekä lahjojen saajien että lahjoittajien määrä on kasvanut vuosi vuodelta. Kaikki lapset saavat lahjan.

Kiva harrastus mukavassa porukassa

Tapahtumien organisointi vaatii tekijöitä.

– Kaipaamme lisää vapaaehtoisia mukaan toimintaan. Hallitus vaihtuu vuoden vaihteessa. Siihen kaipaamme lisää väkeä, Grönlund sanoo.

– Vapaaehtoiseksi voi tulla yksittäiseenkin tapahtumaan, ei tarvitse sitoutua hallitustyöskentelyyn, hän lisää.

Vapaaehtoistyön aloittamista ei kannata jännittää, sillä kaikkiin tehtäviin on mahdollisuus saada koulutusta ja opastusta.

– Tämä on siitä kätevä harrastus, että lapset voivat olla mukana kokouksissa ja kirppiksillä. Ei tarvitse miettiä, että minne saa lapset hoitoon siksi aikaa kun itse osallistuu. Toimimme lasten ehdoilla.

Antoisalla vapaaehtoistyöllä Tällainen toiminta ajaa myös oman paikkakunnan etuja, kun saamme tänne kivaa tekemistä. Lisäksi yhdistystoiminnassa opituista taidoista ja tapahtumien järjestämisestä voi olla hyötyä työelämässä ja muualla, Grönlund vinkkaa.