Nimikkotori, näköispatsas ja avenue

31.08.2018 16:00

Juankosken Kulttuurihistoriallisen Seuran puheenjohtaja Marja-Sisko Pihlin mukaan Juice Leskinen on Juankosken kaikkien aikojen tunnetuin henkilö, joka on ansainnut torinsa, avenuensa sekä patsaansa.

Vaikka suomalaisen pop-musiikin kulmakiveksi ja sinivalkoisen rock-musiikin isähahmoksi tituleeratun Juice Leskisen kuolemasta on kulunut pian jo 12 vuotta, laulaja-lauluntekijä, sanoittaja, runoilija, kirjailija ja kansantaiteilija saa silti ihmiset sankoin joukoin liikkeelle. Nykyisin Kuopion kaupunkiin kuuluva Juankoski, Juicen syntymäpaikkakunta on todellinen pyhiinvaelluskohde. Ihmiset tulevat aivan asioikseen katsomaan Juicelle omistettua toria sekä avenueta ja kuvauttamaan itsensä musiikin moniottelijan näköispatsaan vierellä.
Kontiolahtelaiset Anne ja Jarmo Kolu reissasivat heinäkuisena torstaina varta vasten Pohjois-Karjalasta kesäretkelle Juankoskelle Koillis-Savoon. Pariskunta halusi nähdä nimikkotorin, näköispatsaan ja avenuen, jotka tekevät kunniaa Juice Leskiselle (1950-2006). Kolujen kaltaisia matkailijoita saapuu läpi vuoden erittäin paljon idylliseen taajamaan muistelemaan ja kunnioittamaan suurta suomalaista kulttuurivaikuttajaa.
Juankosken Kulttuurihistoriallisen Seuran puheenjohtaja Marja-Sisko Pihl sanoo Juicen nimikkokohteiden olevan paikkakunnan ykkösvetonauloja. Vaikka paikkakunnalla on historiallisesti merkittävä ruukki, se ei ole yhtä vetovoimainen magneetti kuin Juicelle nimetyt tori sekä avenue ja pronssinen näköispatsas.
– Olen lukenut Antti Heikkisen Juicesta kirjoittamaa Risainen elämä -elämäkertaa. Teos on yhtä herkullista kahlattavaa kuin Heikki Turusen romaanit. Lukukokemukseni innosti minut piipahtamaan tänne, Jarmo Kolu kertoo.
– Oman aikani musiikkigenressä Juice Leskinen on kärkinimi. Olen viehtynyt erityisesti miehen kerrassaan mahtavaan sanankäyttöön, Jarmo Kolu lisää.
– Kuuntelen mielelläni Juicen musiikkia. Hänen teksteissään on sanomaa ja riimitykset ovat todellisia sanaleikkejä, Anne Kolu kehuu.

Juice-fanit Jarmo ja Anne Kolu saapuivat Juankoskelle Kontiolahdelta. Tori ja patsas keräävät ulkopaikkakuntalaisia vieraita päivittäin.

Pariskunta haluaa kuvamuistot Juicen jalanjäljiltä. Kolut kuvaavat toinen toisensa auringossa hohtavan näköispatsaan kanssa.

Marja-Sisko Pihl on muuttanut vuosikymmenet sitten Juankoskelle. Hän on tehnyt elämäntyönsä liikunnanopettajana. Vapaa-aikansa hän antaa yhdistystoiminnalle. Juankosken Kulttuurihistoriallinen Seura puhaltaa kotiseutuhenkeä ja järjestää ahkerasti erilaisia tapahtumia. Monen tilaisuuden pontimena on paikkakunnan suuri poika Juice Leskinen.
– Juicen muisto elää aina tavalla tai toisella tällä paikkakunnalla, Pihl luottaa.
Pihlin mukaan juankoskelaiset ovat olleet todellisia ideanikkareita, kun he ovat talkoilleet paikkakunnalle erilaisia kulttuuririentoja. Hän nostaa erinomaiseksi esimerkkitapahtumaksi taannoisen kirkkoillan, jossa kirkkoherran johdolla laulettiin antaumuksella Juicen kappaleita ja keskusteltiin värikkäästi tekstien hengellisestä aspektista. Tilaisuus oli niin suosittu, että kirkko täyttyi ääriään myöten.
Kotiseutuaktiivi kiittää paikkakuntalaisten intoa vaalia Juicen elämäntyötä. Esimerkiksi syyskuun 15. päivänä Bar Pataruukki järjestää perinteikkään yhteislauluillan, jonka suosio on taattu vuodesta toiseen.
Ravintolayrittäjä Karoliina Mönkkönen kertoo, että 15. yö -niminen tilaisuus on parhaillaan työn alla. Hänen mukaansa soittoruokala täyttyy osallistujista, jotka ovat tunteneet Juicen henkilökohtaisesti tai ovat hänen laulujensa suurkuluttajia. Yhteislauluja johtaa Juicen tuotantoon erikoistunut Trio Heinäpäät.

Kuopion kaupunki on päättänyt laittaa Juicen torin uuteen uskoon. Toriremontti on virittänyt keskustelun monumentista, jonka osana virolaissyntyisen kuvanveistäjän Villu Jaanisoon tekemä Juicen pronssinen näköispatsas on.
Marja-Sisko Pihl kertoo, että asia on nostattanut pienoisen myrskyn paikkakuntalaisten keskuudessa.
Tällä hetkellä ei ole tarkkaa tietoa siitä, katoaako torilta betoninen kaarirakenne, jossa on muiden muassa Juankoskelta maailmalle ponnistaneiden säveltäjä Kaj Chydeniuksen, iskelmäsäveltäjä Jori Sivosen, näyttelijä Eija Ahvon, kitaristi Esko Hartikaisen sekä Juice Leskisen käsien valokset. Lisäksi Juantehtaan Soittajien pitkäaikainen jäsen Soini Rissanen on saanut kätensä betoniin.
Koillis-Savo-paikallislehdessä toimittajana ja tuottajana toimiva Erika Suominen pukee juankoskelaisten kannan sanoiksi.
– Juicen patsas on ja pysyy torilla, hän paaluttaa.
Myös Pihlin mielestä turistimagneettina olevan muistomerkin paikka on Juicen torilla.

Juankoski muisti ja kunnioitti Juice Leskistä hyvin monella tavalla. Marja-Sisko Pihl esittelee torilla tienviittaa, jossa lukee Juice Avenue. Pihlin mukaan juuri nimikkotie oli Juicelle hyvin mieleinen huomionosoitus.
– Leskisen tahto toteutui siinäkin, että hänen avenuensa maalattiin räikeän punaiseksi. Valitettavasti maali on kulunut tyystin pois katukiveyksestä, joten Juicen ystävät eivät voi marssia värjättyä baanaa patsaan edustalle, Pihl harmittelee.
– Juice sai ensimmäiseksi nimikkotorinsa, jonka vihkiäisissä hän oli läsnä pokaten kaikkien aikojen ensimmäisen tormestarin arvonimen. 13 henkilöä ennätettiin nimetä tormestareiksi ennen kuin perinne katkesi, Pihl kertoo.

Erika Suominen haki Juicen pronssisen patsaan autollaan Pirkkalasta Juankoskelle.

Kuvanveistäjä Villu Jaanisoon tekemän Juice-patsaan päätyminen miehen synnyinseudulle on silloisen paikallislehden Juankosken Sanomien ansiota. Tuolloin aviisin palveluksessa ollut Erika Suominen muistaa yksityiskohtaisesti, miten arvokas pronssiveistos saatiin sen ainoalle oikealle sijoituspaikkakunnalle.
– Luonnollisesti maailmankuulun taiteilijan työ oli hintava. Sen hintaa nosti materiaali, pronssi. Me lehtitalossa pidimme ykkösasiana sitä, että Juice pääsee kotiinsa. Uskoimme kansan karttuisaan käteen, jotta sanomalehtiyhtiö sai omansa pois. Jälkikäteen ajateltuna kaikki asiat lutviutuivat hienosti, Suominen myhäilee.
Erika Suominen nauraa vieläkin makeasti reissulleen, kun hän kävi henkilöautollaan noutamassa pronssisen Juicen Pirkkalasta Savon puoleen.
– Moni ohitse ajanut ja vastaan tullut autoilija jäi tuijottamaan sitä, mikä kumma naiskuskin repsikan paikalla olla törötti, hän huvittelee.
Juankosken Sanomat asetti aluksi Juicen paikkakuntalaisten ihasteltavaksi näyteikkunaansa.
– Jo tuolloin monumentti keräsi sankat yleisöjoukot äärelleen. Ihmiset halusivat ikuistuttaa itsensä pronssiveistoksen äärellä, Suominen muistaa.
Näköispatsas oli esillä paikallisessa museossa ennen kuin se päätyi lopulliselle sijalleen Juicen nimikkotorin laidalle.
Kun Juice Leskinen kuoli vuoden 2006 marraskuun 24. päivänä, Juankosken Juicen torista tuli hetkessä kynttilä- ja kukkameri.
– Juicen tori, Juicen Avenue ja hänen näköispatsaansa ovat Juankosken tunnetuimmat ja houkuttavimmat nähtävyydet. Suuren suomalaisen ystävät tulevat tänne Hangosta Nuorgamiin, Suominen tietää.