Restaurannassa etsitään kadonneita aarteita ja tuttavuuksia

Teivon ravirata on täyttynyt sadoista myyjistä, joiden myyntiartikkelit ovat ajan patinoimia. Kaksipäiväinen Restauranta-tapahtuma on Suomen vanhin rompetori, jossa pääasiassa ei ole kuitenkaan omaisuuden myynti vaan yhteisöllisyys.
– Meidän ei pitänyt ostaa mitään, mutta nyt on takakontti täynnä. Mukaan lähtee muun muassa vanha ovi, nauravat Timo Tirkkonen ja Päivi Selin-Tirkkonen.

Mänttäläisellä Maiju Salmivirralla on eksentrinen tapa lomailla.

Heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna nainen pakkasi vanhat tavaransa ja tyttärensä 72 -vuoden Ford Transit Camperiin.

Ylöjärvelle kurvannut Salmivirta innostui jäämään ensimmäistä kertaa yöksi Restauranta -tapahtumaan.

– Kun tulimme tänne eilen yöllä huokaisin helpotuksesta, että täällä on muitakin hulluja, jotka yöpyvät alueella, nauraa Salmivirta.

Tapahtumassa nähtiin tuttuun tapaan vanhoja ajoneuvoja. Hämeenlinnalaiset Simo ja Leeni Nieminen toivat näytille Suomen armeijan käytössä olleen sotamoottoripyörän.

Myyntiluvut eivät ole tärkeitä

Maiju Salmivirta kuvailee vanhojen esineiden olevan elämäntapa.

Sinisen Fordin ympärille on aseteltu retrotavaroita. Kävelysauvat viime vuosisadalta, hyttysiä lasikuvussa, 50-luvun nukkeja sekä vanha potta.

Ensimmäinen myyntipäivä on pian ohi, eikä Salmivirran hymy ole hyytynyt.

Hän kertoo, että tapahtumaan tullaan pääasiassa sosialisoitumaan.

– En ole vielä laskenut rahoja, mutta ei niillä ole edes väliä. Olen lähinnä lomamatkalla täällä.

– Vietämme täällä aikaa ja tutustumme ihmisiin. Tytärkin on jo tehnyt uusia ystäviä, joten mikäs täällä ollessa. Tämä on tällainen elämäntapa, Salmivirta hymyilee.

Monien muiden tapahtumassa myyvien tavoin Salmivirrankin työ ja harrastus ovat sekoittuneet toisiinsa. Amandan aarteet -kirpputoria pyörittävä yrittäjä innostui retroilusta jo nuorena. Nyt vanhat aarteet ovat täyttäneet koko elämän.

– Olen tykännyt vanhoista tavaroista jo ihan pienestä tytöstä. Kolusimme mummon ja papan kanssa kaiken maailman kaatopaikkoja ja kierrätyskeskuksia. Siitä se jäi päälle, enkä pysty tästä elämästä pysymään erossa.

– Mieheni tutustutti harrastukseen, joka lopulta kasvoi liiketoiminnaksi, kertoo 50-60-luvuntavaraa myyvä Piia Utriainen Nokian Siurosta. Kauppa on käynyt hyvin tapahtuman ensimmäisenä päivänä.

– En kerää varsinaisesti kotiini mitään, mutta minulla on hallillinen vanhaa tavaraa. Pakkaan niitä sitten autoon ja ajelen tällaisiin tapahtumiin vapaa-ajallani. Sitä kautta myös yövyn eri paikoissa.

Ihmiskontakti kannattelee

Restauranta-tapahtuma on paikka jonne ostajan on keksittävä paikan päällä mitä häneltä puuttuu. Myynnissä on kaikkea mahdollista astioista moottorisahoihin. Asioille yhteistä on se, että tavarat ovat vanhoja.

– Tapahtuma alkoi vanhojen ajoneuvojen varaosien myynnistä ja kasvoi rompetoriksi, kertoo Martti Piltz.

Toista kertaa Teivon raviradalla järjestettävän tapahtuman historia ulottuu vuotteeen 1975, jolloin rompertori järjestettiin ensimmäistä kertaa Kangasalla. Nyt tapahtumaa järjestävä Tampereen Seudun Mobilistit toi rompertorinsa Ylöjärvelle toistamiseen.

Yhdistyksen puheenjohtaja Piltz näkee, että sittemmin syy tapahtuman suosiolle ei ole vanhat tavarat vaan toiset ihmiset.

– Nykyaikana se on niin, että kaikkea saa sähköisen kaupan kautta helposti ja halvalla. Tällaisissa tapahtumissa ihmiset näkevät toisiaan, joka onkin sitten tapahtuman pääasia, pohtii Piltz.

– Yksi kolmasosa myyjistä on käynyt tapahtumassa myymässä yli kymmenen vuotta ja mobilisteista moni on ollut mukana järjestämässä tapahtumaa yli 30 vuotta. Mielestäni tämä kertoo siitä, että täällä pidetään yllä sosiaalisia suhteita.

Ylöjärveläisiä kävijöitä toivotaan

Tampereen Seudun Mobilistien puheenjohtaja Martti Piltz haluaa luoda RestauRanta-tapahtumasta perinteen Ylöjärvelle.

Kangasalla totuttiin siihen, että tapahtumassa myyjien lisäksi nykyiset ja entiset paikalliset saapuivat tapaamaan. Samanlaista perinnettä ei ole vielä onnistuttu Ylöjärvelle rakentamaan.

– Kangasalla tapahtuman kävijämäärä pyöri jopa 10 000 hengessä. Tiesimme heti kun muutimme tapahtuman järjestämispaikkaa, että tulemme menettämään tuhansia kävijöitä.

– Pyrimme nyt vuosi vuodelta parantamaan tapahtuman kävijämääriä ja rakentamaan perinnettä Ylöjärvelle. Toivomme löytävämme tiemme ylöjärveläisen sydämiin. Olemme sitkeitä yrittämään, sanoo Piltz.

Restauranta toivoo löytävänsä paikan myös myyjien sydämistä.

– Haastattelimme kaikki viime vuoden myyjät, joiden perusteella teimme paljon parannuksia tapahtumaan. Esimerkiksi muutimme myyntijärjestystä.

– Ammatikseen myyviä myyjiä on tapahtumassa satoja ja mobilistit haluavat palvella näitä myyjiä mahdollisimman hyvin, kommentoi Piltz.

– Täällä näkee paljon tuttuja myyjiä ja paljon osaavia ostavia asiakkaita. Minullakin on jo peräkärry melkein tyhjä, kertoo ylöjärveläinen Jukka “Jupe” Peltonen, joka on ollut myymässä RestauRantapäivillä ainakin kymmenisen vuoden ajan.

 

Taija ja Marko Kaukola matkasivat Etelä-Pohjanmaan Lehtimäeltä Ylöjärvelle spontaanin päähänpiston johdosta. Parin viettävät tosin usein aikaa huutokaupoilla ja rompetoreilla.

 

Harrasteajoneuvojen pysäköinti alueella nähtiin yli 200 vanhaa autoa.

 

70-luvun Arabian astiat ja kotimainen värilasi ovat usein kysyttyjä keräilykohteita.